Oldal tetejére

Műhó, glitter és hóspray - 5 hasznos kellék karácsonyra

A karácsonyi dekoráció kétségtelenül fontos része az ünnepeknek, egy jól elhelyezett világító füzér vagy gyertyasor meghitt hangulatot tud varázsolni szinte bármilyen otthonban. De van élet a fenyőfán és a színes, csillogó-villogó fényforrásokon túl is! Rövid cikkünkben pár tippet osztunk meg a műhó, dekorspray, műfenyő ág és hóspray kiegészítőkkel kapcsolatban, hogy aki még az ünnepi dekorálás előtt áll, annak legyen egy kis plusz inspirációja!

műhó

Műhó a karácsonyfára

A műhó dekoráció nem más, mint egy műanyagból készült hóutánzat, ebből következik tehát, hogy a dekor műhó szinte bárhol elhelyezhető. Természetesen kerüljük a közvetlen hősugárzást, így konyhába vagy fűtőegységek közelébe, gyertyák mellé ne tegyük!

A karácsonyfa műhó kombináció klasszikus párosítás, de Mikulás-várás idején például az ablakdíszítés műhóval is megoldható: az ablakpárkányra vagy két ablak közé egyszerűen csak szórjuk fel, közé pedig tehetjük is a fenyőfaágakat, gyümölcsöket és csokikat. A dekor műhó után viszont alaposan kell majd porszívózni, ha ezt szeretnénk megspórolni, akkor a dekorálni kívánt felületet beragasztózhatjuk, így kevésbé fognak szétszóródni a műhőkristályok.

A hóspray használata

Előbb vagy utóbb szinte mindenkiben felmerül a karácsonyi ablakdíszítés műhóval, hiszen egyszerű és látványos technikáról van szó, amit nem mellesleg kisebb gyerekkel, közös programként is lehet csinálni. A műhó spray tehát egy hasznos kellék, viszont a műhó spray használata bizonyos praktikus megkötésekkel jár, például a hóspray karácsonyfára nem biztos, hogy a legjobb megoldás. A hódara vagy a hétköznapi műhó nem rakódik rá a tűlevelekre, valamint az eltakarításuk sem jár különösebb macerával, egyszerűen le kell rázni, sepregetni. Ha tehát egy mód van rá, akkor a karácsonyfa hóspray nélkül maradjon – akkor meg pláne, ha műfenyő van az otthonukban!

hóspray

A műhó száradási ideje

A műhó spray dekoráció szinte azonnal megszárad, persze ez elsősorban a felvitt rétegek függvénye. Ha csak egyetlen réteget fújunk fel, akkor ez egy percen belül elkészül, ha vastagabb felületet hoztunk létre, akkor pihentessük egy kicsit tovább!

A műhó spray eltávolítása

A műhó minta ablakra, illetve sík felületekre lett elsősorban kitalálva, ezért nedves vagy enyhén mosószeres ronggyal könnyedén le is lehet takarítani. Ugyanakkor túl sokáig, hónapokig nem szabad fent hagyni, mert foltot hagyhat az üvegen vagy más felületeken. Az ünnepek után tehát mossuk le azonnal, illetve a műhó spray fenyőre csak akkor kerüljön, ha nem sajnáljuk az alapanyagot, hiszen egy bonyolultabb felületről szint lehetetlen maradéktalanul eltávolítani!

Ezüst dekorspray

Egy ezüst dekorspray minden háztartásban jól jön, pláne a karácsony közeledtével! Különböző sablonokat, karácsonyi mintákat is felfújhatunk vele, de papírra, üvegre, műanyagra, fára vagy fémre egyaránt használhatjuk. Egyik kedvelt dekorációs mesterfogás az erdőben szedett tobozok ezüstre festése – egyszerű, de nagyszerű!

Műfenyőág

A műfenyő ág is egy elmaradhatatlan kellék a karácsonyi dekorációból, hiszen egy valódi fenyőág – még a fenyőfához képest is – gyorsan hullajtja tűleveleit, egy ilyen apróság pedig tényleg nem éri meg a rendszeres söprögetés vagy porszívózás fáradalmait. A műfenyőágat ugyanúgy használhatjuk vázába vagy két ablak közé téve, de a műhó felhasználása is egy opciót jelent a műfenyőág esetében. Több műfenyőág belsejében drótszerű anyag van, így könnyen formázhatjuk is.

Arany színű glitter spray

Valljuk be: a legtöbb dekorációra szánt tárgy sokkal jobban néz ki, ha csillog. Egy arany színű glitter spray bárminek jót tesz! Vegyél egy üvegvázát, rakj bele lefestett kavicsokat, hántolt faágakat, gömböket vagy akár aranyszínűre fújt gyerekjátékokat, és kész is van az asztali dekoráció! De vagány karácsonyfadíszt is lehet csinálni néhány egyszerű hozzávalóból: csupán aranyra fújt makkok és akasztók fognak kelleni. Ha arany színű glitter spray már van a házban, akkor csak egy kis kreativitásra lesz szükséged!

Keresd az ünnepi kellékeket és díszeket a Praktikerben!

Hasznos volt ez az oldal?