Banner

Milyen kerékpártartó típusok léteznek? Hogyan válasszunk?

Kerékpártartó, kerékpártároló vagy kerékpárszállító? Mik a különbségek egyáltalán? Akár otthoni biciklitárolásról, akár autós szállításról legyen szó, rövid cikkünkben bemutatjuk, hogy mik a legpraktikusabb megoldások – lássuk a különböző bringatároló és szállító típusok előnyeit és hátrányait!

Kerékpártartó vagy kerékpárszállító? Mi a különbség?

Ahogyan nevéből is kiderülhet, a kerékpár szállításához a kerékpárszállító a legalkalmasabb, hiszen ez magára a járműre, autóra vagy kisbuszra rögzíthető. A kerékpártartó ezzel szemben a bringa állandó tárolását teszi lehetővé, akár a garázsban, akár a szobában.

Az otthoni kerékpártárolás módjai

A bicikli tárolása több esetben, kiváltképp városi lakásokban lehet körülményes. Sokan nemhogy az utcán, de a lépcsőházban sem szívesen hagyják kétkerekű útitársukat, amit persze meg is lehet érteni: egy profi bicikli ára már egy-egy használt autó áráéval is vetekedhet. Arról nem is beszélve, hogy számos állagmegőrzési kérdés felmerülhet: kibírja az esőt vagy a nagy hideget? Hogyan óvjuk meg a kerékpár nyerget? Mi lesz a kerékpár felszerelés sorsa, ha őrizetlenül hagyjuk? Egy jó tároló mindezeket a problémákat egycsapásra megoldja!

Fali kerékpártartó

A fali kerékpártartó az egyik legegyszerűbb megoldás, igaz, mind a kerékpárok száma, mind a tárolási lehetőségek limitáltak, mivel egy ilyen falra szerelhető tartó teherbírása maximum 30 kiló, illetve egyszerre csak egy biciklit lehet rátenni.

Falra szerelhető kerékpártartó

Kerékpártartó kampó

Ha már az egyszerű megoldásoknál járunk: egy kampó, egy bicikli, és a tárolás már meg is van oldva! Költséghatékonyabb, mint a fali tartó, a jellegzetessége pedig az, hogy a bicikli függőlegesen lóg. Árán kívül az előnye az is, hogy többet egymás mellé sorakoztatva az egész családi flottát el tudjuk helyezni.

Kerékpártartó kampó

Plafonra felhúzható kerékpár lift

A mennyezeti kerékpártartó hasznos, helytakarékos találmány, viszont a megfelelő kerékpár méret kiválasztása itt is elengedhetetlen, mivel a kampós rögzítés a kormánynál és az ülésnél történik, ez a távolság pedig attól is függ, hogy mekkora a bicikli maga. Habár helytakarékos kivitel, mindennapi használatra nem javasoljuk – a hétfő reggelt csörlőzéssel kezdeni nem biztos, hogy szívderítő mutatvány!

Kültéri kerékpártárolók

Az utcákon is látható hajlított vasakból készült tárolók palettája kifejezetten széles. Rengeteg egymástól különböző típust találhatunk, méretre, kapacitásra és formára tekintettel. Habár ez a típus nem kifejezetten otthoni célra lett kitalálva, ha mégis ilyet vásárolunk házunk elé vagy a társasház belső udvarára, akkor egy dolgot ne felejtsünk: egy ülésmelegítő kerékpárhoz jól fog még jönni a hűvösebb reggeleken!

Autós kerékpárszállító típusok

Egymástól jócskán eltérő kivitel is létezik ebben a kategóriában, ezek kivétel nélkül bicikli szállítására alkalmasak. Az már csak egyéni igényeinken múlik, hogy hátsó ajtóra vagy tetőre szerelhető, esetleg vonóhorogra szerelhető kerékpártartók keltik fel figyelmünket.

Vonóhorogra szerelhető kerékpárszállító

A vonóhorgos variáció népszerű kivitel, nem véletlenül, hiszen több biciklit is kényelmesen el lehet vele szállítani, ráadásul – mivel nem a hátsó ajtóra kerül – a csomagtartó is szabadon nyitható és zárható. A kérdés csak ennyi: van egyáltalán vonóhorog az autónkon?

Vonóhorogra szerelhető kerékpárszállító

Hátsó ajtóra szerelhető kerékpártartó

A korábban említett típushoz képest a hátsó ajtós megoldásnak annyi hátránya van, hogy a csomagtartó kinyitása nem megoldható, ha fel vannak rakva a biciklik. Egyébként hasonlóképpen stabil és biztonságos, bizonyos autókkal pedig – amelyeken nincsen például vonóhorog vagy tetőcsomagtartó – csak ez kompatibilis.

Hátsó ajtóra szerelhető autós kerékpárszállító

Tetőcsomagtartóra szerelhető kerékpártartó

A tetőcsomagtartóra szerelhető tartó keresett típus, gyenge pontja pedig ugyanaz, mint a vonóhorgos társának: ha nincsen tetőcsomagtartó, nem tudjuk felszerelni. Ha viszont olyan autónk van, amin már eleve van, akkor ez kényelmes megoldás lehet, hiszen könnyen fel- és leszerelhető, ha pedig éppen nem használjuk a kerékpártartót, akkor marad hely autónkon egyéb eszközök vagy kellékek szállítására.

Tetőcsomagtartóra szerelhető autós kerékpártartó

Kerékpárszállító utánfutó

Abban az esetben pedig, ha ipari mennyiségben szeretnénk biciklit szállítani, esetleg nem elegendő a családi túrához összesen 3-4 bringa, akkor nem marad más, mint beszerezni egy kerékpárszállító utánfutót. Tudjuk, ez a legkevésbé sem kompakt megoldás, valamint a közlekedés során is extra figyelmet igényel, de másképp aligha tudunk elszállítani egy tucatnyi biciklit!

Kövesd a Praktiker a Youtube-on is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!