Oldal tetejére

Medencék karbantartása és rendszeres tisztítása – hogyan, milyen eszközökkel

A kerti medencék használatára is igaz az örök érvényű igazság: ha foglalkozunk vele, rendszeresen tisztítjuk, akkor sokáig élvezhetjük előnyeit. Ebben az estben is meg lehet különböztetni egymástól az időszakos, úgymond szezonális karbantartást, illetve az olyan kisebb munkákat, amiket célszerű rendszeresen, akár hetente elvégezni. Rövid cikkünkben átnézzük azokat a mesterfogásokat, amikkel hozzájárulhatunk medencénk állapotának megőrzéséhez.

Medence tisztítása - Praktiker

Rendszeres feladatok

Ide sorolható minden olyan kisebb feladat, ami nem igényel komplett vízcserét vagy épp a medence leeresztését. Ezek a munkálatok a pár perces rutinmegoldásoktól kezdve a műszeres karbantartásig terjednek – sok esetben már teljesen automatizálhatóvá váltak ezek a műveletek is. Ha tehát a keleti kényelemre szavazunk, akkor sem kell lemondani a medencézés adta örömökről.

Vízkezelés

A legtöbbször előforduló probléma a víz algásodása, amit a kellemetlen szagról vagy a zavaros, zöldes vízminőségről tudunk megállapítani. Fontos tisztázni, hogy ez a lépés a vízszűrők használata mellett is elengedhetetlen. A megfelelő biológiai vízkezeléshez két adatot kell ismerni: a víz klór- és pH értékét. Utóbbinak 7,2-7,6 között kell lennie, előbbinek pedig 0,4-0,8 mg/l koncentrátumot kell elérnie – ennek a legpontosabb beméréshez az AquaChek TruTest digitális vízelemző készüléket ajánljuk.

Vannak, akik a klór helyett egyszerűen a sóra esküdnek, ha viszont biztosra akarunk menni, akkor a Praktiker kínálatában találhatunk speciális termékeket is: kifejezetten medencékhez kifejlesztett kombinált fertőtlenítőszereket. A vízkezelést egyébként automata adagolókkal is megoldhatjuk, így akár hetekre is elutazhatunk anélkül, hogy attól kéne félnünk, megborul a vízminőség egyensúlya.

Vízszűrés

Mindentől függetlenül az első és legfontosabb dolog az, hogy használjuk a medencét! Már az egyszeri pancsolás is megmozgatja kicsit a víztömeget, ezzel is segítjük a vízforgató rendszer működését. A vízszűrők legtöbbször homokkal vagy speciális betéttel dolgoznak. Hiába tekintünk ezekre automata technológiákként, 1-2 hetente azért célszerű kitisztítani a homokszűrőt vagy betétet cserélni – ez szerencsére csak egy pár perces művelet.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket is: Medence porszívó - tartsa tisztán medencéjét!

Víztisztítás

Hiába működik flottul a vízszűrés, lesznek olyan szennyeződések, amiket nekünk kell majd eltávolítani – gondolunk itt a felszínen lebegő falevelekre vagy a medence aljára süllyedt és leülepedett kavicsokra, homokra. Ehhez két eszközt ajánlunk: az egyik a sokaknak ismerős tisztító háló, a másik pedig az úgynevezett medence porszívó. Azoknak, akik szeretnék megúszni a porszívózást, van egy jó hírünk: léteznek már automata, önjáró medence porszívók is.

Medence karbantartása - Praktiker

Időszakos karbantartás

Mivel ezeket a teendőket csupán félévente vagy évente kell elvégezni, elegendő, ha szezonon kívül foglalatoskodunk velük. Megtehetjük akár a nyár végén vagy éppen a fürdőzős időszak kezdete előtt, egy biztos: hosszabb életű lesz a medence, ha nem spóroljuk meg ezeket.

Téliesítés

Ha egyszerűen szétszedhető és leereszthető medencénk van, akkor természetesen elegendő csak a pincébe, garázsba vagy a padlásba áttenni, minden más esetben körültekintőbbnek kell lenni, hiszen a fagyok idején a burkolat vagy éppen a gépészeti egységek is megsérülhetnek, amik javítása vagy pótlása bizony költséges lehet.

A legfontosabb, hogy a gépészeti és könnyen mozdítható elemeket eltávolítjuk, időjárástól védett helyre tesszük. A víz leeresztéséhez és elvezetéséhez a vízminőséget biztosítanunk kell, itt is mérvadó a 7,2-7,6 közötti pH érték. A szűrőberendezések tisztítófolyadékkal való átmosása után vízteleníteni kell a teljes csőrendszert is, hogy csökkentsük az átfagyás kockázatát, legvégül pedig gondoskodnunk kell a megfelelő letakarásról is. Amennyiben nem akarjuk vagy tudjuk leereszteni a medencét, mindenképp kérjük ki egy hozzáértő szakember tanácsát!

Gépészeti ellenőrzés

Hasonlóképp az autókhoz, a medencék esetében is érdemes 2-3 évente egy teljes körű állapotfelmérést végezni, nehogy szezon közben érkezzen a kellemetlen meglepetés. Ellenőrizzük a csöveket, elektronikát – a szűrőhomokot vagy szűrőbetétet cseréljük ki, ha pedig automata vízkezelővel ellátott medencénk van, akkor végezzük el az egység kalibrálását. Ha mindezeket valóban megtesszük, akkor nagy lépést tettünk a gondtalan, nyári medencézés irányába!

Keresd a medencék és medence tartozékok széles választékát a Praktiker áruházaiban!

Hasznos volt ez az oldal?

 • Applikáció

  Töltse le mobil applikációnkat, vásároljon könnyen és gyorsan bárhonnan.
 • Számlakártya

  Használatával gyorsan és egyszerűen igényelhet áfás számlát.
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!