LED lámpa, avagy a takarékosság bajnoka

Ha számít a fogyasztás, akkor válaszd a LED lámpát! Beltéri LED lámpák, kültéri LED világítás és helyi LED világítás az enteriőrhöz igazítva.

LED

Különbségek a LED lámpa és a hagyományos világítás között

Az izzólámpa fényét elektromos áram által felizzított vezető szál adja, amely a modern izzókban szinte kizárólag volfrámszál. Az izzószálat az üvegburában lévő semleges gáz vagy vákuum óvja meg a levegő oxidáló hatásától. Nem gazdaságos fényforrás, ugyanis a felhasznált energia körülbelül 2-5 százalékát tudja fény formájában kisugározni, a maradék energia hővé alakul. Élettartama rövid, de kellemes, meleg fényű és olcsó.

Az úgynevezett halogén izzó ennek egy továbbfejlesztett változata, ahol az izzószálat egy kisméretű kvarcüveg bura veszi körül, belül pedig nemesgáz és kismennyiségű halogén elem található. Teljesítménye nagyobb.

Az úgynevezett energiatakarékos izzó ugyanazon fényerő eléréséhez 80 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, mint egy hagyományos izzó. Az energiatakarékos izzókban izzószál helyett elektródák találhatók. Legnagyobb hátrányuk, hogy higanyt tartalmaznak, emiatt hulladékkezelésük bonyolult.

A LED (Light-Emitting Diode) olyan világító dióda, ami félvezető anyagból készül, színe pedig a félvezető anyag összetételétől függ. A fény spektruma az infravöröstől az ultraibolyáig terjedhet. A fény úgy keletkezik, hogy a diódára kapcsolt elektromos áram a dióda anyagában levő atomok elektronjait gerjeszti, amitől azok nagyobb energiaszintű elektronpályára lépnek, majd miközben visszatérnek eredeti energiaszintjükre, fotonokat bocsátanak ki.

Miért válaszd a LED lámpát?

A LED-ek előnye, hogy a kimeneti fény előállításához alacsony áramerősséget és feszültséget igényelnek, kicsi a fogyasztásuk, kevéssé melegszenek, nagy a kapcsolási sebességük, kis helyen elférnek, ütésállók és nagy az élettartamuk. Bár a LED-ek, hasonlóképpen az izzólámpákhoz, pontszerű fényforrások, mégsem gömbalak mentén szórják fényüket.

Színhőmérséklete lehet:
Meleg fehér (2700 - 3500 K)
Nappali fehér (4500 - 6500 K)
Hideg fehér (6500 - 9000 K)

A LED-es világítóeszközök kivitelüket tekintve lehetnek a hagyományos izzókkal kompatibilisek, azaz ugyanúgy foglalatba tekerhetők, 230 V-osak és lehetnek speciális kivitelű, szigorúan csak a saját tápegységükkel működtethető megoldásúak.

A LED izzók előnyei

  • magas fényerő
  • hosszú élettartam
  • gazdaságos üzemeltetés
  • több színben elérhető
  • strapabíró
  • környezetbarát

Kövesd a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!