Klímatisztítási tippek – miért fontos hogy tisztán tartsuk a légkondit?

Lassan itt a légkondi szezonja, így fontos szót ejtenünk egy olyan jelenségről, ami sok háztartásban észrevétlenül bújik meg. Mivel a hűtőberendezések párában gazdag közegében kedvükre tenyészhetnek a kórokozók, érdemes gondot fordítani a megfelelő tisztításra is, hogy ne csak hideget, hanem tiszta levegőt is kapjunk.

Légkondicionáló tisztítása - Praktiker

Kórokozók a klímában

Természetesen egy elhanyagolt berendezés élettartama is csökken, ugyanakkor a klímák esetében nagyobbak a tétek, hiszen egészségünkre is hatással lehetnek. Sokaknak ismerős helyzet, amikor egy utazás során a lehűtött járműben , esetleg irodai munka során „megfázunk”, pár órára vagy napra rá pedig az influenza tüneteit produkáljuk. Az igazság az, hogy korántsem biztos, hogy egyszerű megfázásról beszélünk.

Ha nincsen megfelelően tisztítva a klímaberendezés, akkor a nedves, poros környezetben a baktériumok és gombák könnyen elszaporodhatnak – az influenzaszerű megbetegedések egy részéért pedig a Legionella baktérium felel, ami a légkondi hűtővizében is tenyészik. Éppen ezért a teljes hűtőegység tisztítására nagy gondot kell fordítani – következzenek a praktikus tippek!

Tisztítás házilag

Évente legalább egyszer érdemes kitisztítani a légkondit, ha viszont csecsemő vagy kisgyerek is van a házban – akik még nemcsak fejlődésben vannak, hanem sokkal érzékenyebbek is –, akkor félévente célszerű egy teljes körű takarítást, időről időre pedig kisebb, rutinszerű portalanításokat csinálni. Persze a nagyobb takarítás sem vesz igénybe 20-30 percet, ha van lendület, akkor havonta, kéthavonta is meg lehet tenni!

Kapcsoló cikk: Beltéri split klíma kisokos

Porszűrő

Tulajdonképpen ez a legfontosabb része a hűtőegységnek, hiszen a beáramló levegőt ez szűri meg, abban az esetben pedig, ha a szűrő eltömítődött, nemcsak a fogyasztás ugorhat meg, hanem a szobába visszakerülő levegő minősége sem lesz tökéletes. A porszívókhoz hasonlóan áramtalanított állapotban ki lehet venni a porszűrőt – amennyiben kisebb a szennyeződés, akkor elég csak porszívózni, törölgetni, ha viszont penészes, akkor áztassuk be ecetes vízbe néhány órára, hagyjuk megszáradni, és csak ezek után helyezzük vissza az eszközbe!

Légkondicionáló porszűrő tisztítása - Praktiker

Belső részek

A porszűrő mellett a baktériumok és gombák a légkondi egyéb alkatrészein is megülhetnek, ezért a porszűrő eltávolítása után célszerű egy tejes körű takarítást is végezni. Ennél körültekintően járjunk el, nehogy kárt okozzunk a szerkezetben! Első lépésként porszívóval vagy akár gőztisztítóval is kitakaríthatjuk, utóbbinál szintén várjuk meg a teljes száradást.

A második munkafázishoz szükségünk lesz egy speciális klímatisztító spray-re, ami a nehezen hozzáférhető helyekre is befújható. Ezt a terméket kifejezetten a hűtőbordák, légszűrők, kondenzvíz tartály fertőtlenítéséhez találták ki, a kisebb és nagyobb kiviteltől függően egy-két ezer forintos termékről van szó. A legjobb pedig az egészben, hogy az alkohol bázisú alapanyag nemcsak fertőtlenítő hatású, hanem természetes citrusolaj-tartalmának köszönhetően kellemes illatot is varázsol otthonunkba!

Légkondicionáló tisztító spray - Praktiker

Ha légkondit szeretnél vásárolni, akkor látogass el a Praktiker oldalára!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!