Banner

Kerékpár: megmondjuk, melyik típus, méret tökéletes számodra!

Válassz megbízható kerékpárt a megfelelő terepre vagy kihíváshoz! Családi biciklitúrát tervezel, vagy a városban közlekednél vele? Cikkünk most segít a megfelelő bringa kiválasztásában.

Milyen kerékpár való nekem, országúti vagy városi?

Aki azt hinné, hogy a kerékpárvásárlás a világ legegyszerűbb feladata, az nagyot téved, manapság biciklit venni majdnem annyi körültekintést és informálódást igényel, mint egy autóvétel. Összeszedtük, mire érdemes figyelni vásárlás előtt, és mérlegelni, hogy újdonsült kerékpárunkat milyen célra szánjuk.

mtb kerékpár

Kerékpártípusok

Mountain bike: a masszív felépítésű hegyikerékpárt extrém terepviszonyokra (hegyvidék, földút) találták ki, széles, mély mintázatú gumija, erős kerekei, széles kormánya a legzordabb akadálypályákon is kiállja a próbát. Ez a típus azoknak való, akik szélsőséges terepeken tekernének, aszfaltra és városba ellenben rossz választás, mert nagyon lassú.

Városi kerékpár: mivel sík terepre, mindennapi használatra tervezték, nagy átmérőjű kereket, egy-vagy többfokozatú váltót, sima futófelületet és olyan hasznos kiegészítőket kapott, mint a sárvédő, a kosár, a dinamó vagy a láncborítás.

Cross/trekking kerékpár: aki túrázni is szeret, de aszfalton is rendszeresen kerekezik, annak jó választás lehet ez a biciklitípus. A nagy kerékátmérő, a vékonyabb kerék, a széles gumitapadás, a sima futófelület élvezetes lendületet ad a kerékpárnak.

Túrakerékpár: erős váza, rugós, párnázott nyerge, több fogást biztosító kormánya, vastagabb gumija, többfokozatú váltója miatt ez a típus elsősorban túraviszonyokhoz ideális. Állítható ülés- és kormánymagassága miatt kényelmes testtartást tesz lehetővé. Városi közlekedésre is alkalmas, extrém terepre azonban nem ajánlott.

Országúti kerékpár: a könnyű váz, a vékony, sima és nagy kerekek, a mély kormány, a keskeny nyereg az országúti versenybicikli ismérve, amit kimondottan sportoláshoz terveztek, mindennapi használatra nem alkalmas.

Fitneszkerékpár: az országúti kerékpárok masszívabb változata, amit egyenes kormánnyal, pehelysúllyal terveztek. Keskeny kerekei a jó minőségű utakat szeretik, tekerni vele hosszú távon is könnyű.

Futárkerékpár (fixi): egyre elterjedtebb az egyfokozatú futárkerékpár, ami nemcsak könnyű, de a felépítése is a lehető legegyszerűbb, hogy könnyű legyen a karbantartás. Elsősorban sík terepen kényelmes, rendszerint egy fékkel vagy fék nélkül használják. Érdekessége, hogy örökhajtós, a tekeréssel „nem áll le”.

A kerékpárvásárlás fortélyai, avagy hasznos kiegészítők és tulajdonságok, amiket érdemes figyelembe vennünk

Kerékpár női vagy férfi változatban: Mivel a nők és a férfiak testfelépítése különbözik, ezért értelemszerűen a női kerékpárok különböznek a férfibringáktól. Kisebb vázméret, rövidebb kormány, szélesebb nyereg, rövidebb hajtókarhossz jellemzi a női bicikliket.

kerékpár

Vázméret: Az interneten precíz táblázatokat találni arról, hogy az egyes – női vagy férfi – kerékpártípusokból melyik méret tökéletes a számunkra. A táblázatok egy része a testmagasság alapján számolja ki a méreteket, míg egy másik kalkuláció a láb belső hosszát veszi alapul. (Aki szeretné maga kiszámolni, az álljon vállszéles terpeszbe, majd mérje le a lába belső hosszát, avagy a lágyék és a talaj közötti távolságot, majd ezt a számot szorozza meg mountain bike esetén 0,57-tel, országúti kerékpárnál 0,66-tal, túra-és fitneszkerékpárnál 0,67-tel!)

Kerékméret: A kínálatban jellemzően két kerékméret, a 26 és a 28 collos kapható. Előbbit masszívabb, szélesebb gumival szerelik fel, terepre ajánlják, utóbbit vékonyabb gumival látják el, hogy könnyű legyen hajtani.

Váztípus: Míg régebben az acél-, ma az alumíniumvázak az elterjedtek, ami nem véletlen, az anyagbéli különbség a 1,5 kilót is elérheti. Természetesen a kínálatban további anyagokat is megtalálunk, de ezekhez már mélyen a zsebbe kell nyúlni.

Fékek: A fékek között négy típust különböztetünk meg. A hátsó kerékagyba épített klasszikus kontra a városi biciklik sajátja, patkóféket az országúti kerékpárok kapnak, amik jellemzően kis helyigénnyel és minimális súllyal rendelkeznek, fékhatásuk pedig a többi típushoz képest gyengébb. A legelterjedtebb féktípus az úgynevezett V-fék, ami a nagy erőkarnak köszönhetően nagyobb fékhatást biztosít; a tárcsafék (bovdenes vagy hidraulikus) szintén nagy fékhatást jelent, fékhatása hosszan kitart.

Kövesd a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!