A nagy kaspókörkép, avagy hogyan válassz kaspót a kerti és a szobanövényeknek?

Egy otthon belakásának vannak klasszikus stációi a tisztasági festéstől kezdve az utolsó kép felrakásáig. Valahol ennek a képzeletbeli tengelynek a vége felé helyezkedik el, amikor a polcokra és párkányokra növényeket teszünk. Megtöltjük egy kis extra élettel a lakást – és itt nemcsak a növényekre, hanem a kaspókra is gondolunk! Pár jól megválasztott kaspóval garantáltan fel lehet dobni a lakás, az erkély vagy éppen a veranda hangulatát. Cikkünkben átnézzük a vásárlási szempontokat, és a legnépszerűbb kaspótípusokat.

Kaspók

Hallgass az eszedre!

A kaspóvásárlás nem csak egyszerűen esztétikai kérdés, valahol tervezési feladat is: kitalálni, hogy milyen növények, hová kerüljenek. Ezt pedig alapjaiban határozza meg, hogy milyen kaspókat vásárolunk. Érdemes belekalkulálni azt is, hogy kinti vagy benti felhasználásra keresünk kaspót, valamint az sem egy utolsó szempont, hogy mennyire könnyű például mozgatni. Előfordulhat, hogy a kaspók alján megül a víz, ezért ki kell önteni – egy nagy méretű, kinti betonkaspót nem biztos, hogy annyira praktikus emelgetni.

Hallgass azért a szívedre is!

Végeredményben azért mégiscsak dekorálás a kaspó fő célja: elrejteni az egyébként nem túl esztétikus virágtartókat. Éppen ezért ebben a kérdésben a saját ízlésünk és otthonunk stílusa lesz az egyetlen mérce! A megjelenéssel kapcsolatban annyit szokás csak említeni aranyszabályként, hogy a kaspó magassága legalább annyi legyen, mint a növényé – innentől kezdve már tényleg bármit lehet!

Kerámia kaspó

Kerámia

A kerámiakaspók talán a legnépszerűbbek, hiszen van súlyuk, stabilizálják a növényeket, valamint szinte végtelen számú kivitelben létezik. Kerek, ovális, szögletes, sötét, világos vagy mintás. De léteznek a piacon úgynevezett kaspó mixek, amik egy teljes, ugyanolyan tervezésű szettet kínálnak, csak éppen különböző méretekben.

Rattan

A kinti kaspók egyik legnépszerűbb típusa a rattan kaspó, ami ugyanabból az alapanyagból készül, mint a rattan kerti bútorok. Ezzel a típussal tehát nemes egyszerűséggel letudhatjuk az esztétikai kérdéseket is: jól passzol a kerti bútorhoz, szóval nagy tévesztés már nem lehet!

Agyag kaspó

Agyag

A természetes anyagokból készült kiegészítők mindig belecsempésznek valami rusztikus hangulatot az enteriőrbe – nincs ez másképp az agyagból készült kaspókkal. Mindezt a hatást fokozhatjuk a kerekded formákkal, arra viszont számítsunk, hogy ezek általában nem fagyálló darabok!

Beton

A beton kaspó kétségtelenül nagy divat lett az elmúlt években, nem véletlen, fiatalos, merész, vagány alapanyag, ami egyébként megállja a helyét köztéren és a négy fal között egyaránt. Számos betonból készült kiegészítő mellett már kaspók is kaphatók, amik közül (érthető okokból) a kisebb darabokat ajánljuk.

Műanyag

A műanyag kaspók nagy előnye olcsó áruk mellett, hogy az alapanyag sokfélesége megenged extrém, akár rikító színeket és szürreális formákat. Fodrozódó textúrával, tűzpirosban vagy éppen szögletes formában is találhatunk műanyag kaspót – csak győzzünk választani!

Kövesd a Praktiker a Youtube-on is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!