Karácsonyi trendek 2022: színek, ötletek, dekorációs tippek

Klasszikus, erdei, romantikus vagy luxus karácsony? A karácsonyi ünnepvárás során nemcsak a karácsonyfát, hanem az otthonunkat is ünneplőbe öltöztetjük. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen trendek figyelhetők meg 2022-ben a karácsonyi dekoráció terén.

Boldog klasszikus, erdei, romantikus vagy luxus karácsonyt mindenkinek!

Mi a Praktikernél tudjuk, hogy minden évnek megvan a maga sajátos stílusa és bája. Ez teszi igazán emlékezetessé és megismételhetetlenné nemcsak az ünnepet, hanem már az ünnepvárás időszakát is. 2022-ben az ajándékok mellett négy meghatározó dekorváltozatot is hozott magával a Mikulás. Ezek a gyönyörű és harmonikus díszítőelemek pedig velünk maradnak az advent és a karácsony időszakára is.

Klasszikus karácsony

A zöld, piros és fehér színek ezüsttel és arannyal való párosítása a tradicionális karácsonyi díszítés megtestesítői. Talán kevésbé klasszikus, de ma is hódító irányzat a kétszínű karácsonyfa. Ilyenkor a fa alsó részére nagyobb  (12-16 centiméteres), majd fokozatosan felfelé haladva egyre kisebb üveggömbök és szalagok kerülnek. Ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt években megtöbbszöröződött az üveggömb karácsonyfadíszek iránti kereslet. Amíg 2019-ben még a dekorációs eladások 3 százalékát alkották ezek a díszek, 2021-re ez a szám 7 százalékra emelkedett. Az üvegdíszek tekintetében 2022-ben a farmerkék és a tengerészkék hódít. Ha két színnel díszítenéd a karácsonyfát, érdemes olyan díszeket beszerezned, amelyben matt és fényes változatban is megtalálható az adott színváltozat. Ez megtöri a szín egyhangúságát és dinamikus, izgalmas, ugyanakkor letisztult megjelenést kölcsönöz a karácsonyfának.

A klasszikus karácsonyi dekoráció elengedhetetlen részei a természetes díszítőelemek is. Sokan használnak ágakat, tobozokat, bogyókat – olykor keverve a modern díszekkel. Ez a stílus természetesen nem nélkülözheti a vintage motívumokat sem. Elő hát a fenyőtobozból és filcből készített angyalkákkal, hintalovakkal és rénszarvasokkal, manókkal, kis harangokkal, a nagyi üveggömbjeivel és egyéb békebeli díszekkel. A klasszikus karácsonyi stílus esetében az a szabály, hogy nincs szabály.

Erdei karácsony

Ha egyetlen stílust kellene kiemelnünk az 2022-es trendek sokaságából, minden bizonnyal ez lenne az. Az erdei karácsony a legemblematikusabb ünnepi dekorstílus 2022-ben. Ebben a skandináv országokra jellemző enteriőrt a hazai vidéki otthonok egykori miliőjével ötvöző trendben a fa, és ezáltal a barnás színárnyalatok kapják a főszerepet. Ezt a bensőséges, meghitt és családias hangulatot kölcsönző szín- és anyagválasztást emeli el a hétköznapoktól és teszi ünnepélyessé a mohazöld, az arany és a fémes kiegészítők alkalmazása.

A réz étkészlettel megterített ünnepi asztal kiegészítői a fa tányéralátétek, kínálók és a természetes alapanyagokból készült díszítőelemek. Az ünnepi figurák közül a szarvasra (amit egy dekopírfűrész segítségével akár magunk is elkészíthetünk) és az erdei manókra itt is főszerepet osztottak. A konyharuhák és asztali dekorációk terén a duplakockás, bronz, barna és farmerkék színek alkotják az aktuális trendet, összhangban a díszpárnákkal és plédekkel. Az erdei karácsony tematikájában a  lágyabb, természetközelibb illatok hódítanak. A fenyők, mezei virágok vagy a szantálfa illata hatja át az ünnepet.

Luxus karácsony

Ismét (vagy sokkal inkább: örökkön örökké) népszerű a gold díva art deco, amely az arany, valamint a magasfényű fekete és fehér színű kiegészítők összjátékára épülve jellegzetes színvilágánál fogva kifinomult és elegáns, ugyanakkor meghitt hangulatot áraszt otthonunkban.

Ha szeretnél egy kis csavart vinni ebbe az amúgy is figyelemre méltó trendbe, néhány famerkék színű kiegészítő garantáltan odavonzza majd a tekinteteket.

Romantikus karácsony

Mintha csak egy mesekönyv lapjai elevenednének meg az otthonunkban: a púderrózsaszín és a mályva érzéki és szentimentális nászából született dekorstíushoz jól passzolnak a festett selyemvirágok és termések, a bársony, szatén szalagok és a tüll kiegészítők. A pasztell színek ellensúlyozására használj magasfényű fehér színeket. Feltétlenül csempéssz közé egy kis zöldet is.

“Ó, szép fenyő, oly kedves minden ágad”

Örök dilemma, hogy vágott fenyő vagy műfenyő kerüljön a nappaliba. Utóbbiak közül a kevert szilikon, illetve a tiszta szilikon anyagú a legkeresettebb. Nem is csoda, hiszen ezek a fenyőfák mind tűleveleik kialakítását és formáját, mind azok fényét és textúráját tekintve is egyre élethűbbek. Szinte megtévesztésig hasonlítanak erdei társaikra. A kevésbé élethű selyemfonatú műfenyő talán épp ezen okból mára sokat veszített egykori népszerűségéből.

Ajándékok új köntösben

Az ajándékcsomagolás tekintetében évről évre egyre inkább háttérbe szorulnak a hagyományos, “mindent befedő” megoldások. Sokan csúsztatják újrahasznosított ajándéktasakba a szeretteiknek szánt meglepetéseket. Egyre jellemzőbb az is, hogy csomagolás helyett egy jelképes, ám annál díszesebb szalaggal ölelik körül, vagy újrahasznosítható, önmagában is szemet gyönyörködtető textilzsákocskákba bújtatják az ajándékokat.

Az ünnep és az ünneplők

Nemcsak a karácsonyi trendek, hanem a vásárlási szokásaink is átalakulóban vannak. 2019-ben még két, egymástól markánsan eltérő vásárlói magatartás volt megfigyelhető: azok, akik november elejére időzítették az ajándék beszerző körútjukat, és azok, akik pusztán december harmadik hetében, azaz röviddel az ünnepek előtt indultak el vásárolni. Ez a trend a következő évben, a pandémia megjelenésével gyökeresen megváltozott: a vásárlók többsége a november végi-decemberi elejei időszakban vásárolta meg az ajándékokat és a karácsonyi dekorációs termékeket.

Az ünnep fénye

A karácsonyi hangulat elengedhetetlen része a világítás ‒ és talán az ezzel kapcsolatos szemléletmód változott a legtöbbet az elmúlt évek során. Itthon is egyre inkább előtérbe kerülnek a tudatos energiafelhasználás szempontjai, ennek jegyében az elmúlt év trendje lassan változni látszik. A korábbi 53-ról 46 százalékra csökkent például a kültéri karácsonyi világítás aránya. Ezzel egyidőben az ünnepek alatt is folytatja diadalútját az energiatakarékos LED világítás. Ezek közül is egyre nagyobb előnyt élveznek a mobiltelefonos applikáció segítségével távolról is vezérelhető világítás rendszerek. Így szinte észrevétlenül borulhat hangulatos díszvilágításba az otthonod. Talán épp azután, hogy a fa alá kerültek a várva várt ajándékok.

Kövesd a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!