Rendszerezés a konyhában

A konyhai rendszerezés megkönnyíti a főzést, felgyorsítja a folyamatokat, ráadásul esztétikusabbá is tehetjük vele környezetünket. Megmutatjuk a legjobb praktikákat, melyekkel könnyedén rendszerezhetjük a konyhai holmikat! - Praktiker ötletek

Rendszerezés a konyhában 

Mindegy, hogy a lakás mely helyiségéről van szó, a rendszerezés szinte mindig aktuális probléma, funkciójából - és gyakran kis méretéből - adódóan mégis a konyha az, ahol a legokosabb megoldásokra van szükségünk. Ebben a helyiségben ugyanis azon túl, hogy sütünk-főzünk és étkezünk, megannyi különböző méretű eszközt, kelléket és élelmiszert tárolunk, ami gyakran komoly feladatot ró a konyha tulajdonosára. Cikkünkben összeszedtünk néhány olyan megoldást, ami bár első pillantásra egyszerűnek tűnhet, a gyakorlatban nagyon is okos.

Kampók 

Az S-alakú kampó az egyik létező legpraktikusabb megoldás, az ugyanis számtalan méretben és alapanyagban kapható, így nincs olyan konyhai eszköz, amit ne bírna el egy jól kiválasztott darab. A kampót akaszthatjuk polcra, falra, szekrényre, de ha igazán helytakarékos és látványos kivitelben gondolkodunk, trükkös alapot készítünk hozzá.

Ennek egyik legegyszerűbb módja a lánc, amit érdemes a plafonról lelógatni, hogy arra aztán minél több eszköz felférjen. (Egy konyhai fellépő segítségével akár egészen a plafonig pakolhatunk). Ennél a megoldásánál nagyon fontos, hogy erős csavarral és tartós tiplivel dolgozzunk!

konyhai rendszerezés
Egy további kreatív megoldás a perforált lemez, ami készülhet fémből, fából vagy épp műanyagból. A lemezbe fúrt apró lyukak számtalan kampót elbírnak, de megterhelni csak akkor szabad, ha biztos és stabil alapot készítettük hozzá.

konyhai rendszerezés
Harmadik megoldás a plafonról lelógatott keret, ami szintén készülhet fából vagy fémből. Itt is sarkalatos kérdés a biztonságos rögzítés!

konyhai rendszerezés

Fiókok, konyhai tárolók

Aki most tervezi új konyháját, ne spórolja ki belőle az “okos” fiókot, amiben nem csak egy, de két-három fiók csúszik egymáson. Ezzel a kreatív kivitellel maximalizáljuk a helykihasználást, egyszerre tudunk helyet biztosítani az apró és a nagyobb méretű kellékeknek.

konyhai rendszerezés
Aki nem tervez új konyhát, de a meglévőben van néhány fiók, az vásároljon bele olyan kisebb tároló dobozokat, amik tökéletesen kitöltik a rendelkezésre álló helyet, kiemelésük, mozgatásuk pedig kényelmes - pont, ahogy a képen is látható.

konyhai rendszerezés
A praktikus tárolás egyik legfelkapottabb módja a tányérok, fedők, tálcák tárolására kitalált polcrendszer, aminek az aljára csepegtető tálcát is szoktak szerelni, hogy mosogatás után egyből ide kerülhessenek a konyhai eszközök.

konyhai rendszerezés

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!