Oldal tetejére

Ismerje meg a magasnyomású mosót!

A magasnyomású mosó kiváló választás autómosáshoz, a terasz hatékony tisztításához, de választhatunk nagyobb teljesítményű készüléket ipari felhasználásara szennyezettebb műhelyekbe vagy fertőtlenítő célokra. Cikkünkben összegyűjtöttük a szempontokat, hogy mire ügyeljen!

magasnyomású mosó

A magasnyomású mosó az egyik olyan háztartási gép, aminek az erejét és sokoldalúságát egyre többen fedezik fel maguknak, az ugyanis nemcsak autómosáskor jön jól, de tökéletes választás a kerti bútorok, a terasz, a kerékpár, a medence, a falak és a különféle munkagépek és -eszközök (például betonkeverő, talicska) tisztításához, fertőtlenítéséhez is. Működésének alapelve egyszerű: a csapra rácsatlakoztatva a vízhálózat nyomását megsokszorozza.

A magasnyomású mosók rendre ezen az elven működnek, a gépek közötti különbségek a teljesítményükben mérhetők. A teljesítmény a maximális víznyomást és a szállított víz mennyiségét jelöli.

Magasnyomású mosó használata 

A magasnyomású mosót a kézikönyv átolvasása nélkül ne üzemeljük be, mert az összeszerelésnél számtalan olyan mozzanat van, amik elvégzése nélkül búcsút inthetünk a garanciának. Például a vízbemenet szűrőjének mindig a helyén kell lennie, hogy kiszűrje a homokot, a mészkövet és az egyéb szennyeződéseket, amelyek károsítanák a szivattyú szelepeit. A befagyás miatt keletkezett károk esetén szintén búcsút inthetünk a garanciának.
 
Fontos, hogy csakis tiszta, szennyeződésmentes vizet használjunk! Aki fúrt kútból vagy esővízgyűjtő tartályból származó vizet használ, helyezzen egy külső szűrőt a készülék elé, hogy semmiképp ne kerülhessen szennyeződés a gépbe. Használat előtt ellenőrizni kell a belépő víz maximális nyomását! Megfelelő víznyomás nélkül ne kapcsoljuk be a nagynyomású mosót, mivel ilyenkor a szivattyú hűtés nélkül üzemel, a belső alkatrészek hamar felhevülnek és elkopnak.

magasnyomású mosó

50 °C-nál magasabb hőmérsékletű hálózati vizet ne használjunk!

A használati útmutatóban a tisztítószerek megfelelő felhasználására is útmutatást kapunk, ahogy arra is, hogy a megtisztításra váró felületre milyen vegyszert alkalmazzunk. Más tisztítószer kell a járólapok, a faszerkezetek és a téglafalazat tisztítására, és más a moha és az alga eltávolítására. A kínálatban speciális szereket találni a műanyag felületek (kerti bútorok), a fémtárgyak (kerti szerszámok) és a tetők, üvegfelületek lerakódásainak tisztítására.

A tisztítószert alulról felfelé kell felvinni, néhány percig hagyni kell, hogy kifejthesse a hatását, majd leöblíteni. Fontos, hogy a tisztítószer ne száradjon rá a felületre, mert az könnyen károsodhat. Speciális kiegészítőkkel (mosókefe, szórócső, forgókefe, csőtisztító) a legmakacsabb szennyeződésekkel is fel lehet venni a kesztyűt.

A vízszűrőt havonta egyszer, vagy ennél gyakrabban tisztítani kell, de az alaptartozékokat (szórópisztoly, szórócső, fúvókák, fúvókatisztító) is rendszeresen meg kell tisztítani a szennyeződésektől!

Ügyelni kell arra, hogy a hűtőlevegő akadálytalanul áramolhasson a szellőzőnyíláson keresztül!

A készüléket fagymentes helyen kell tárolni! A szivattyúból, a tömlőből és a tartozékokból tárolás előtt ki kell üríteni a vizet!

Feltétlenül végezzük el az előírás szerinti olajcseréket, mert az elhasználódott, szennyezett olaj miatt a magasnyomású mosó fém alkatrészei idő előtt kezdenek el kopni.

Mire jó még a magasnyomású mosó? Kirpóbáltuk!

Teljesítmény felhasználási terület szerint

Háztartási magasnyomású mosó: 90–120 bar nyomás, 300–360 liter/perc vízszállítás. Felhasználás területek: gépjármű, kerékpár, burkolatok, terasz, kerti bútor.

Félipari magasnyomású mosó: 120–150 bar nyomás, 360–600 liter/perc vízszállítás. Felhasználási területek: gépjármű, makacs szennyeződések, medence, munkagépek.

Ipari magasnyomású mosó: 150–250 bar nyomás, 720–1250 liter/perc vízszállítás. Felhasználási terület: autómosók, üzemek, szervizek.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Hasznos volt ez az oldal?