Infraszauna otthonra? Igen, akár panellakásba is

Az otthoni szauna ma már nem csak vágyálom. Egy kisebb méretű, lapra szerelt infraszauna kabin szinte kész megoldást kínál elérhető áron. Egy vagy többszemélyes változata is létezik, de pontosan mégis milyet válasszunk? Rövid cikkünkben számot vetünk a típusokkal, az infraszauna egészségmegőrző tulajdonságáról, illetve a praktikus tudnivalókról!

infraszauna

Finn szauna vagy infraszauna? Mi a különbség?

Szauna, infraszauna – a különbség nemcsak nyelvtanilag, hanem technikai értelemben is az „infra” szócskában bújik meg. Amíg a hagyományos szauna a levegő felmelegítésével működik, addig az infraszaunában a testünk közvetlenül az infrasugaraknak köszönhetően forrósodik fel. Ebből adódik tehát a legnagyobb különbség: mivel az infraszauna ideális hőmérséklete jóval alacsonyabb (maximum 60 Celsius fok), mint a finn szaunáé, éppen ezért a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők is használhatják!

Infraszauna hatása az emberi testre

A finn szaunához mérve az infraszauna hatása tulajdonképpen megegyező, számos bizonyított, illetve több személyes tapasztalás szól az infraszauna egészségmegőrző tulajdonsága mellett. Elsőképp vegyük a leginkább evidens hatást: a nagy hőmérséklet változás jót tesz a vérkeringésnek, a szervezet nagyobb sebességbe kapcsol, így megedződnek a szívizmok is.

Egy fizikailag megterhelő nap után remek időtöltés a szaunázás, nemcsak stresszoldó hatása van, de az izmokat és a szalagokat is ellazítja, ráadásul ízületi gyulladásokon is segíthet. Mindezek mellett fontos még megemlíteni a bőrre gyakorolt kedvező hatását: természetesen a verejtékezés már eleve egy jótékony folyamat, de az infrasugarak elősegítik a bőr regenerációját, megújulását, legyen szó narancsbőrről, hegekről vagy pattanásokról.

A szaunatípusok összehasonlításakor fel szokott merülni az infraszauna káros hatása – összességében azt lehet mondani, hogy a magasabb villanyszámlán kívül nem lehet tudni ilyenről! Mint annyi dolognál az életben, ha ennél is az arányosság és a mértékletesség elvét követjük, akkor nem okozhat semmi problémát, sőt!

egyszemélyes infrakabin

Az infraszauna előnyei

A legnagyobb előnyök voltaképp az infraszauna használata során derülnek ki, főleg akkor, ha van már tapasztalatunk a hagyományos szaunával – kezdjük is az elején! A legkisebb infraszauna például egy aprócska gardróbban vagy a fürdőszoba sarkában is elfér, hiszen az ilyen egyszemélyes infrakabin a szó legszorosabb értelmében egyszemélyes, alig egy négyzetméternyi helyigénye van a legkisebb modelleknek!

További előnyök közé sorolható, hogy nincsen szükség hosszas elő- és felmelegítésre, gyakorlatilag azonnal használható – ez mindenképp alkalmassá teszi az infraszaunát arra, hogy a rohanó hétköznapok során is szakíthassunk egy kis időt a kikapcsolódásra. Persze szólnak érvek a kétszemélyes infrakabin mellett is, úgy nemcsak relaxáló, hanem közösségi programként is élvezhetjük áldásos hatásait!

Infrakabin összeszerelése, bekötése, méretei

Akár az előnyök fejezetnél is említhettük volna, hogy az infraszauna bekötése gyerekjáték, de ez tényleg egy olyan remek tulajdonság, amit érdemes külön hangsúlyozni. Az infraszauna összeszerelése senkinek nem okozhat gondot, nincsen szükség különleges szerszámokra, tulajdonképpen olyan egyszerű, mintha lapbútorokat szerelnénk össze. A bekötés és összeszerelés mellett csupán a pontos méreteket kell letisztáznunk magunkban – a Praktiker kínálatában az infraszauna 2 személyes és 1 személyes kivitelben kapható, magasságuk egyaránt 190 centiméter, alapterületükben van csak kisebb különbség: 90*90 centiméter és 120*120 centiméter.

kétszemélyes infraszauna

Az infrakabin tisztítása

Az infraszauna kiegészítők listája elég hosszúra tud nyúlni, de a legfontosabb, amit érdemes beszerezni az egy klórmentes, általános fertőtlenítőszer, amivel minden harmadik használat után letörölgetjük a kabinbelsőt. Emellett paraffinolajra lesz még szükségünk, aminek köszönhetően a padozatot, lábrácsot, ajtófogantyút és egyéb, a testünkkel érintkező részeket tudjuk ápolni. Ez elsősorban az állagmegőrzés miatt fontos, az olajat vékony rétegben egy szivaccsal célszerű felhordani, a teljes száradás után pedig már használhatjuk is újra a kabint!

Szeretnél egy saját szaunát, de még nem tudod melyikre van szükséged? Látogass el a Praktikerbe!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!