Oldal tetejére

Így szárítsa okosan a ruháit!

Akinek nincs kertje vagy erkélye, gyakran kényszerül arra, hogy a mosott ruhákat a szobában akassza fel száradni. Nem hagyható azonban figyelmen kívül, hogy ez az eljárás az egészségre is ártalmas is lehet.

Kényelmesnek tűnhet, hogy a száradt ruha azonnal kéznél van – azonban látnunk kell, hogy a zárt térben száradó ruha nemcsak az egészségre, de a lakás állapotára is ártalmas lehet. A legnagyobb hibát azok követik el, akik ilyenkor bezárják az ablakot és a fűtést nagyobb hőfokra állítják.

Egykosárnyi nedves ruha körülbelül két liter nedvességet tart magában. Ennek a nedvességnek valahol el kell tűnnie. Bezártuk az ablakot; a nedvesség a lakásban marad. A levegő páratartalma átlagban 30%-kal megemelkedik. A nedvesség lerakódik a falakon, ami nem marad következmények nélkül; kiváló táptalajt biztosít a penészgomba szaporodásához.

A penész pedig megbetegíthet: spórái szétszóródnak a levegőben, amit mi belélegzünk. Ha hajlamosak vagyunk az allergiára, asztmától szenvedünk vagy gyenge az immunrendszerünk, akkor szervezetünk kevésbé ellenálló a penész által okozott megbetegedésekkel szemben.

Kapcsolódó termékeink

A penész okozhat szemszárazságot, vagy kötőhártya-gyulladást, légzési nehézségeket, nyálkahártya-irritációt, enyhe torokgyulladást, fáradtságot, fejfájást, emésztési problémákat, mozgásszervi panaszokat vagy akár erős viszketéssel járó bőrirritációt is.

Hogy védekezhetünk a penész ellen?

A válasz egyszerű: szellőztessünk! Úgy igazából. Ha kénytelenek vagyunk a nedves ruhát a lakásban szárítani, akkor gondoskodjunk a lakás megfelelő és alapos szellőztetéséről. Tárjuk nagyra az ablakot, hogy a nedvesség a szabadba távozhasson!

Jó megoldás lehet, ha időnként huzatot csinálunk. Reggel és este nyissunk ki 10 percre minden ajtót és ablakot, hogy a friss levegő átjárja a lakást. Ez a módszer ősszel és télen nem a legkellemesebb, de nagyon hatásos. Ha így járunk el, biztosíthatjuk, hogy lakásunk, anélkül, hogy teljesen kihűlne, mindig alaposan kiszellőztetett legyen. Ha a lakás túlságosan lehűl, a pára lecsapódik a hideg falakra a penészspórákkal együtt. Ha a falak melegek maradnak, ezt a csapdát elkerülhetjük.

Kicsi lakások, nagy ötletek

Hasznos volt ez az oldal?