Banner

Hogyan védekezzünk a vakond ellen a kertben?

Beköszöntött a tavasz, kezdődhetnek a kinti munkálatok, hogy minél szebb és díszesebb legyen a kertünk. Ám nem könnyű rendben tartani, hiszen van egy kis állat, amelyik előszeretettel túrja szét a földet, a gyepet, és károsítja ezáltal az elültetett növények gyökereit. A vakond ellen nem könnyű fellépni, ám szerencsére többféle módszer is létezik, amelyek kipróbálásával kiderülhet, hogy melyik válik be nálunk. Ám mielőtt nekiállunk kísérletezgetni, ne felejtsük el, hogy a nem szívesen látott látogató védett állat, így mindenképpen olyan eljárást alkalmazzunk, amellyel nem ártunk neki. Íme, néhány tipp, hogyan űzhetjük ki kíméletes módon a kertünkből a kis „kertészt”.

Védekezés a vakond ellen - Praktiker

Kártékony vagy hasznos állat?

A vakondok és a kerttulajdonosok közötti harc emberemlékezet óta zajlik, és abban sem sikerült még megegyezni, hogy a kis látogató hasznos állat-e vagy sem. Ugyan megszabadít a kerti kártevőktől – mint például a százlábúak, a csigák, a lótetű vagy éppen a parajok –, miközben a föld alatt élelem után keresgél, meglazítja a palánták, növények gyökereit, földtúrásaival pedig elcsúfítja a kertünket, és a fűnyírás is bosszantóan nehézzé válik… Ahogy mondani szokták: ha van egy probléma, akkor a gyökerénél kell keresni a megoldást. Mivel a vakond táplálékigénye nagy, olyan helyen jelenik meg, amely bővelkedik az általa kedvelt élelmekben. Tehát, ha nem szeretnénk, hogy beköltözzön a kertünkbe, szabaduljunk meg az általa oly szeretett „finom fogásoktól”. 

Ha már a kertünkbe költözött…

… és nem szeretnénk, ha tovább élvezné a vendégszeretetünket, akkor nincs mit tenni, ki kell tessékelni onnan. A vakond viszonylag gyorsan mozog vadászat közben. Kitűnő a hallása és a szaglása, erős, karmokban végződő lapát kezeivel pedig a keményebb földet is fel tudja túrni. Mivel a kis állatok tavasszal kezdenek aktív életet élni, és végeláthatatlan járatokat ásni, ez az időszak tökéletes arra, hogy kiűzzük őket a kertünkből.

Egy korszerű módszer

Hatásos és korszerű módszer lehet arra, hogy megszabaduljunk a vakondoktól, ha elektromos vakondriasztót használunk. Ennek az a lényege, hogy az általa kibocsátott frekvencia elviselhetetlen az állat számára, így az kénytelen tovább állni és más vadászterület után nézni.

Az ősi praktika

Van egy régi, sokaknak bevált trükk, amelyet még ősapáink is bevetettek a vakondok ellen: petróleummal vagy terpentinnel áztatott rongyokat helyeztek el a földtúrásokba. A kis állatok ugyanis nem bírják elviselni a kellemetlen szagot, és ha szerencsénk van, azonnal kereket is oldanak.

Ássunk körbe egy mély árkot

Nem kerül pénzbe, csupán egy kis izommunka és ásó kell hozzá: ássunk a kertünk körül egy keskeny, mély árkot, amely akadályt jelenthet a vakond számára, így az nem tud oda bejutni.

Vessük be a sörösüveget

Ki gondolta volna, hogy a sörösüveg is jól bevált fegyver lehet a vakondok ellen? Pedig így van! A földtúrás közelében ássuk be az üveget nyakkal felfelé, egészen a pereméig, majd várjunk. Hogy miben rejlik a sikere? A szél hatására az üveg rezegni kezd és az ez által kibocsátott hang elriasztja a vakondot.

Ha szeretjük a kávét

Próbálkozhatunk a kávézaccal is. Csak bele kell önteni a földtúrásokba, és ha szerencsénk van, a vakond már tovább áll, mert nem bírja elviselni az illatát. De ugyanilyen hatásos lehet a fokhagymagerezd is. Mivel a kis látogató szaglása kifejezetten érzékeny, ezt sem szívleli, és nagy ívben elkerüli.

Vakond a kertben - Praktiker

Védekezzünk természetesen, növényekkel

Vannak növények – ilyen például a nárcisz, a tűzliliom vagy épen a sárfű -, amelyek elriasztják a vakondot. Ha ezek közül elültetünk néhányat a kertünkben, bízhatunk abban, hogy egy kéretlen látogató sem fog megjelenni nálunk.

Tudod milyen munkák várnak még rád a kertben tavasszal? Olvasd el a kapcsolódó posztunkat: Kertészkedés májusban, avagy a legtöbb teendő a kertben

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!