Oldal tetejére

Gazdaságos fűtés fabrikettel

Ne cipekedjen, ne fűrészeljen - vásároljon fabrikettet. Kiváló fűtőértékű tüzelőanyag, amellyel elkerülheti a fáradtságos fűrészelést, hasogatást.

fabrikett

Miért jó választás a fabrikett

A fabrikettet faipari hulladékból gyártják, magas nyomáson összepréselik (így nem lesz benne levegő és víz), majd szárítják. A fabrikett mellett számtalan érv szól, többek között, hogy

  • minden olyan fűtőberendezésnél alkalmazható, ami fa-vagy széntüzelésű, kiválóan alkalmas például kazánba, kandallóba, grillbe, sparheltbe, kemencébe;
  • sűrűsége a tűzifához képest körülbelül háromszoros;
  • mivel száraz alapanyagból gyártják, égése szinte tökéletes, kiváló hatásfokot biztosít;
  • természetes alapanyagokból készül, az egészségre és a környezetre káros kötőanyagot nem tartalmaz;
  • nem kell aprítani, szárítani;
  • egyenletesen, korom nélkül, hosszú időn keresztül izzik;
  • az elégett fabrikett után csak nagyon kevés hamu marad hátra, ami növényi tápanyag, vagyis trágyázáshoz kiváló.

Fontos: fabrikettel kevesebb, mint a tűztér felét töltsük csak fel!

A fabrikett fűtőértéke

Mivel a gyártása során alkalmazott préselés és szárítás hatására nincs benne víz és levegő, szerkezete tömör, fűtőértéke állandó, kiszámítható, körülbelül duplája a tűzifáénak: 16 – 19 MJ/kg. Egy köbméter fabrikettel körülbelül öt köbméter tűzifát lehet kiváltani (egy rúd fabrikettel körülbelül két-három rúd fát helyettesít). A gáz kiváltására is jó megoldás a fabrikett, ugyanazon hőmérséklet előállítása fabrikettel körülbelül fele annyiba kerül. (Egy köbméter földgáz felhasználása körülbelül két kg fabrikett elégetésével egyenlő).

A fabrikett tárolása

A fabrikett szállítása, mozgatása és tárolása is kényelmes, tiszta és felhasználóbarát, hiszen formája és csomagolása is praktikus. Szemben a favágással, szárítással, a fabrikettel nem jár semmi plusz feladat, elég hazaszállítani a barkácsáruházból, és azonnal használható. Fontos, hogy tárolást száraz és szellős helyen oldjuk meg!

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Hasznos volt ez az oldal?