Banner

Szekcionált, nyíló vagy billenő garázskapu?

Egy garázskapu komoly beruházás, hosszú évekre tervezünk „vele”, így nagyon fontos, hogy vásárláskor a legideálisabb típusra essen a választásunk. Decsov Gábor, a Hörmann Hungária szakértője segít a választásban.

A legnépszerűbb garázskaputípusok

Szekcionált, billenő, nyíló, hőszigetelt, automata, mintás, színes: ma már se szeri, se száma azoknak a szempontoknak, amiket garázskapu-vásárlás során mérlegelnünk kell. Mutatjuk, melyek ezek:

Funkció: első és leglényegesebb szempont a garázskapu feladata, vagyis hogy hol és mire fogjuk használni. A gyártók különbséget tesznek ipari és lakossági garázskapuk között, míg ugyanis egy családi háznál naponta átlagos 5 nyitással szoktak számolni, addig egy társasház, ipari létesítmény esetén ez a szám jóval magasabb lesz.

garázskapu

Helytakarékosság: a rendelkezésre álló hely nagysága egy további fontos szempont, hiszen nemcsak a kapunak, de az azt működtető alapszerkezetnek is el kell férnie. Ha kevés hely áll rendelkezésre, illetve a garázskapunk az utcára néz, érdemes a szekcionált kapuk közül választani. A szekcionált garázskapuk több darabból (lamellákból) állnak, függőlegesen nyílnak és helytakarékos módon a mennyezet alatt helyezkednek el, vagyis ha ki- és bezárjuk, a kapu nem lóg túl az építményen, a lamellák egy sínpáron keresztül szépen „felsimulnak” a plafonra és vissza. Ez a megoldás maximális helyet biztosít a garázsban és a garázs előtt. Az oldalra futó szekcionált kapu nehezen megoldható beépítési helyzetekben tökéletes választás.

Közkedveltek az úgynevezett redőnykapuk is, ahol a kapu függőlegesen nyílik, és szintén a födém alá fut be. Nagyon kevés helyet foglal, a konstrukciónak köszönhetően sok szabad hely marad a garázsban és a garázs előtt. A garázsnyitás módja lehet merőleges, srég, szakaszosan vagy teljesen ívelt. A billenő típusú garázskapuk minden olyan esetben kiválóan működhetnek, ahol elegendő hely áll rendelkezésre. A billenőkapu masszív, biztonságos, használata kényelmes és az ára is kedvező.

Mellékajtó, személybejáró: ma már arra is van lehetőség, hogy a garázskapuba integrált, vagy azon kívül, de a garázskapuval azonos „külsővel” rendelkező személybejáratót vagy mellékajtót kérjünk a kapuhoz.

garázskapu

Kényelem: a vásárlók zöme ma már az automatizált garázskapuk mellett dönt, a kapu ki-be nyitásakor nem kell kiszállni az autóból, ami főleg esőben, hóesésben jön különösen jól – illetve akkor, ha a garázskapunk egy forgalmas utcára nyílik, ahol nincs lehetőség perceket vesztegelni. Jó hír, hogy a garázskapu motorizálására utólag is lehetőségünk van.

Hőszigetelés: a gyártók egy része a garázskapuk adatai között feltünteti a hőszigetelési mutatót is. A hőszigetelt garázskapu akkor különösen indokolt, ha a garázs fűtött, illetve egy fűtött térhez kapcsolódik. Szigetelés nélkül látványos lesz a hőveszteség.

Biztonság: garázskapu-vásárláskor nem mellékes szempont a betörésvédelem. A biztonsági garázskapuk erre vonatkozólag külön minősítéssel rendelkeznek, ami a kapu mellett kiterjed a garázskaput mozgató automatikára is.

Esztétika: természetesen a kapu külleme sem mellékes szempont, fontos, hogy a színe, textúrája illeszkedjen a környezethez.

Ár-érték arány: alapszabály, hogy ne az ára miatt határozzuk el magunkat egy típus mellett, térképezzük fel a kínálatot, és olyan kapu, illetve gyártó mellett döntsünk, amely garanciát vállal a termékre, az alkatrészháttér pedig esetleges meghibásodás esetén biztosított.

Mire figyeljen garázskapu beépítésekor?

A garázskapu beépítését csakis olyan cégre érdemes bízni, amely rendelkezik referenciával, biztosítja a szervizelést – és garanciát is vállal.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!