Oldal tetejére

Választási segédlet beltéri és bejárati ajtókhoz – a szakértő válaszol

Alapanyag, biztonság, minőség: ha beltéri vagy bejárati ajtót vásárolunk, számtalan szempontot figyelembe kell vennünk. Decsov Gábor, a Hörmann Hungária szakértője segít a jó választásban.

beltéri ajtó

Milyen szempontok szerint válasszunk ajtót?

A megfelelő ajtó kiválasztását az általa betöltött funkció határozza meg, hiszen nem mindegy, hogy gyerekszoba-, pince- vagy épp bejárati ajtót keresünk. A funkció kiválasztásakor rendszerint három, nem ipari ajtótípus között tesznek különbséget a gyártók: bejárati, belső és WC/fürdőszoba ajtók, amelyek legfontosabb „tulajdonsága” a betörésgátlás, a hőszigetelés, a hangszigetelés, a tűzgátlás, az igénybevétel és a mérettartás. Ha ezek mentén meg tudjuk határozni az ajtóval szemben támasztott elvárásainkat, nagyon közel járunk ahhoz, hogy rátaláljunk az ideális nyílászáróra.

Az ajtók alapanyagai

A beltéri ajtók kínálata hatalmas, találunk egészen olcsókat, de a határ természetesen a csillagos ég. A legolcsóbb beltéri nyílászárók a dekorfóliás ajtók. Ezeknek az alapja MDF, amit tetszőleges dekorpapírral borítanak, majd impregnálnak, lakkoznak. Bár kevésbé ellenállók, kíméletes használat esetén jó választásnak bizonyulnak. A CPL, avagy a folyamatosan préselt laminátumajtók mechanikai ellenállása jóval komolyabb a dekorfóliás ajtókénál – utóbbiról csak akkor érdemes lemondani, ha tudjuk, hogy az ajtónak strapabírónak kell lennie. A HPL, vagyis a magas nyomáson laminált ajtók annyiban térnek el a CPL ajtóktól, hogy azoknál komolyabb vízzáró anyagokat használnak.

Aki ragaszkodik a fához, fafurnér ajtót rendel, ami valódi – akár tetszőlegesen kiválasztott fajtából – készülhet, tetszőleges méretben, színben, formában. Beltéri ajtóknál létezik acél kivitelű is, ami nagy igénybevételnek is ellenáll, alaktartó és érzéketlen a páratartalom és hőmérséklet különbségre.

Míg a beltéri ajtók esetén az ellenállóság, a hangszigetelés és a mérettartás az elsődleges követelmény, más a helyzet, ha bejárati ajtót szeretnénk vásárolni, itt ugyanis további fontos szempont a betörés- és tűzbiztonság.

Műanyag bejárati ajtók: az egyik legkedveltebb ajtótípus, ami kiváló hőszigetelést biztosít, nem igényel utólagos karbantartást, ellenáll az időjárás viszontagságainak, illetve biztonsági szempontból is megbízható.

fém bejárati ajtó

Fém bejárati ajtók: az acélajtók nemcsak betörés-, de füst- és tűzbiztosak, strapabírók, ellenállnak az időjárás viszontagságainak, hibátlanul szigetelnek, ráadásul az áruk is kedvező. Az alumíniumajtók az acélnál drágábbak, de kis súlyuk miatt könnyen kezelhetők, ellenállnak az időjárás kihívásainak, nem rozsdásodnak, tökéletesen hő- és hangszigetnek, tűz- és betörésbiztosak, nem utolsósorban pedig nem igényelnek rendszeres ápolást. Mindkét ajtótípus sokféle színben és fadekorfelülettel megvásárolható.

Fa bejárati ajtó: bármelyik alapanyaggal felveszi a versenyt a fa, ami azon túl, hogy kiválóan szigetel, ellenálló is. Ahogy a többi típusnál is érvényes, vásárlás előtt megkerülhetetlen, hogy az ajtó műszaki paramétereit megismerjük, a végleges választást pedig ne a termék alacsony ára határozza meg. Ha okosan döntünk, a bejárati ajtónk egy életen át elkísérhet minket.

Mitől válik biztonságossá egy bejárati ajtó?

Bármelyik alapanyag mellett tesszük is le a voksot, fontos, hogy ellenőrizzük, hogy a nyílászáró melyik ellenállási osztályba tartozik – vagyis azt, hogy betörési kísérlet esetén mennyi ideig képes ellenállni. Lakóépületeknél a 2-es, különösen védendő helyeken a 3-as osztály az ideális, ennél magasabb besorolású nyílászárókra csak azoknál az építményeknél van szükség, ahol fokozottan indokolt a betörésvédelem, így az nemcsak a bejárati ajtónál, de az épület többi pontján is megvalósul (pl. bank). Az 1. ellenállási osztályba sorolt nyílászárók alapvédelmet nyújtanak azon betörési kísérletekkel szemben, amelyeket elsősorban rongálási céllal, nyers testi erővel követnek el (rúgás, vállal való taszítás, feltolás, feltépés), míg a 2. ellenállási osztályba sorolt nyílászárók az egyszerű szerszámokkal (csavarhúzó, fogó, ékek) végzett betörési kísérleteket is kivédik. A biztonsági ajtó biztonsági besorolását jelentősen befolyásolja az ajtóelem szerkezeti kialakítása és a kiegészítő berendezései, mint a zárbetétek, a pántok, a zárszerkezet, a tokszelvény, valamint az ajtószárny.

Hogyan állapítható meg a nyitási irány?

Az ajtó nyitási irányának meghatározása egyszerű: álljunk szembe az ajtóval, és ha magunk felé húzva az ajtó a jobb felünk felé nyílik, akkor jobbos, ha bal felé, akkor balos ajtóval van dolgunk.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Hasznos volt ez az oldal?