Csináld magad: hangulatos nyári tábla

Nyáron, a nagy melegben, sokszor nincs erőnk leülni és kreatívkodni, így a mostani ötlet pár perc alatt elkészíthető. Brandt Dia, a Masni Dekoráció blog szerzőjének legújabb munkáját hoztuk el. 

A vidám, nyári színekben pompázó, igazából bármilyen felirattal ellátható, vicces táblánk mostantól magyarázat lehet mindenre, amit az elmúlt és következő pár hétben elfelejtünk, elhalasztunk vagy nem tudunk beilleszteni a programba. Menjünk mind, hiszen vár a nyár!

nyári tábla diy

Amire szükségünk lesz

  •  egy maradék darab rétegelt lemez vagy fenyőpolc
  • maszkoló szalagok különböző szélességben
  • krétafesték spray, különböző nyári színekben
  • csiszológép, csiszolópapír (előcsiszoláshoz 120-as szemcsenagyságú, a festék visszakoptatásához 300-as szemcsenagyságú)
  • rongy
  • letölthető feliratok
  • fa spatula, fülpiszkáló, vattakorong és Express transfer folyadék

nyári tábla

Így készül

Induljunk az alapoktól, egy pár tanácsot érdemes megfogadnunk: Alaposan rázzuk fel a flakont! Apró, legyező mozdulatokkal fessünk, vékonyan és sávosan. Kerüljük a pontszerű, egyszerre nagy erővel történő festést!

Első lépésként alaposan csiszoljuk meg a falapot! Ehhez durvább csiszolópapírt használjuk, vagy durvább papírt “töltsünk” a csiszológépbe.

nyári tábla diy

Csiszolás után kötelező portalanítani! Ne hagyjuk ki, nem érdemes. Egyrészt a maszkolás széle szebb lesz, mert a porszemcsék mellett nem kúszik majd be huncutul a festék, másrészt pedig a festék maga is szebben tapad majd és nem lesz foltos. 

nyári tábla diy

A tábla csíkozása igazából egyéni ízlésen alapul. Használhatunk különböző szélességű maszkoló szalagokat, vagy ha csak egy szélességgel ragasztunk, de különböző méretű csíkokat hozva létre, az is célra vezető. Kinek, hogy tetszik! Precízen kiszámolhatjuk, hogy egyenletesen osszuk el őket, de jöhetnek különböző távolságra is. Ragasztás közben nézzük, hogy tetszik-e a méret, ha igen, menjünk a következőre, ha nem, ragasszuk át! 

nyári tábla diy

A maszkolás után jöhet végre a festés! Ahhoz, hogy mindig csak a kívánt csíkban legyen a festék, amit épp festünk, az alatta és a felette lévő csíkokat takarjuk le vagy maradék fóliával, vagy egy-egy csík hullámkartonnal! Fessük végig a táblát, itt érvényes a szabály: ahogy tetszik, úgy kombinálhatjuk a színeket! 

nyári tábla diy

Várjuk meg a teljes száradást, majd óvatosan szedjük vissza a maszkoló szalagokat! 

nyári tábla diy

Ez a lépés most opcionális: megcsiszolhatjuk a krétafestékes csíkokat, hogy kopottnak tűnjenek, de ha tetszik a színek egésze, akkor hagyjuk eredeti állapotban. Amennyiben a csiszolás mellett döntünk, akkor óvatosan, a finom papírral csiszoljunk és utána mindenképpen portalanítsunk! 

nyári tábla diy

nyári tábla diy

A táblánk alapjával most készen is lennénk és a teljes száradás után indulhat a felirat elkészítése!

nyári tábla diy

A tükrözött, lézer nyomtatóval kinyomtatott feliratokat helyezzük el a táblán úgy, hogy a felirat a tábla felé nézzen és szépen egyenletesen legyen rajta elosztva a szöveg. A papírokat maszkolószalaggal rögzítsük, és kezdjük a transzferálást! 

nyári tábla diy

Mártsunk a fülpiszkáló vattás végét a transzfer folyadékba, a kikészített vattakorongon itassuk le a felesleget, majd satírozó mozgással vigyük fel a folyadékot oda, ahol a felirat található a papíron. Fontos, hogy ne vigyünk fel egy helyre nagyobb mennyiségű folyadékot, mert visszaszedheti a tábla festékrétegét! 

Mikor átsatíroztuk a betűket, vegyük a kezünkbe a faspatulát és óvatos, kapargató mozdulatokkal “masszírozzuk” át a betűk festékpor tartalmát a táblára. 

nyári tábla diy

Óvatosan ellenőrizzük, hogy minden részletet sikerült-e átvinnünk a táblára a papírról. Ehhez egy oldalon mindenképpen maradjon rögzítve a felirat, hogy tényleg ugyanoda hajtsuk azt vissza, ha esetleg tovább kell faspatulával győzködnünk a feliratot! 

nyári tábla diy

Amikor készen vagyunk a transzferállással előfordulhat, hogy a betűk körül, ott ahol érte a festéket a transzferfolyadék, “keretet” látunk. Ez a száradással el fog tűnni, legyünk türelmesek! 

nyári tábla diy
A tábla munkamenetét leírni hosszabb volt, mint elkészíteni, így a hosszú leírás ne riasszon el minket és vágjunk bele ennek a vicces nyári táblának az elkészítésébe! Természetesen bármilyen egyedi szöveget is kitalálhatunk. Ilyenkor ügyeljünk a szöveg tükrözésére nyomtatás előtt.

Kövesd a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!