Oldal tetejére

Ragyogjon a csempe és a járólap a lakásunkban!

Amennyire strapabíró a lakásban a csempe és a járólap, sokak számára olyannyira kényes kérdés, hogyan is lehet hatékonyan tisztítani ezeket a felületeket. Ám nem kell semmiféle ördöngösségre gondolni vagy méregdrága csodaszerek után kutatni! A titok nyitja itt is a rendszeresség és a megfelelő módszer kiválasztása. Íme, néhány hasznos, takarékos és környezetkímélő tipp, amelyekkel könnyedén ragyogóvá varázsolhatjuk otthonunkban a hidegburkolatokat.

Hosszú élettartam, ha…

Bár valóban nagyon strapabírók és hosszú az élettartalmuk, mindez csupán akkor érvényes, ha nem hanyagoljuk el a hidegburkolatok tisztán tartását. Ha ugyanis a csempét és a járólapot nem szabadítjuk meg rendszeresen a szennyeződésektől, akkor egy idő után nem csak, hogy nem lesz szép látvány, hanem tönkre is fog menni. Éppen ezért ne halogassunk, takarításra fel, hogy eredeti fényükben ragyoghassanak még akár hosszú évtizedeken keresztül! És ez tényleg így van, hiszen ha „jól van tartva”, a csempe és a járólap is meghálálja a gondoskodást.

Csempe és a járólap tisztítása - Praktiker

Hol a legideálisabb?

Többek között a tartósságuk miatt választjuk a csempét és a járólapot olyan helyiségekbe, amelyeket sokat használunk és könnyen szennyeződnek. Ilyen például a konyha, a fürdőszoba vagy éppen a mosókonyha, melyek a mindennapi igénybevételnek köszönhetően rendszeres tisztítást is igényelnek. Természetesen nem kell minden főzés vagy tusolás után nagytakarítást csinálni, és órákig sikálni a hidegburkolatot, de amit lehet, érdemes egyből eltűntetni róla. Ha pedig nekiállunk a szokásos takarításunknak, ne csak a csapokat, a mosdót, a mosogatót és környékét varázsoljuk tisztává és fényessé, hiszen a csempe és a járólap is hozzátartozik otthonunk esztétikus megjelenéséhez.

A világos kényesebb

Jó tudni, hogy a világosabb burkolat gyorsabban koszolódik, és könnyen meglátszik rajta még a legkisebb szennyeződés is. Éppen ezért gyakrabban is kell tisztítani. Sokan pont emiatt választanak sötétebb csempét vagy járólapot otthonukba, de természetesen ezeket sem szabad hosszú ideig elhanyagolni.

A jól bevált szódabikarbóna…

A járólap tisztításakor az első lépés: kezdjük a seprűvel vagy a porszívóval, amivel felszedhetjük a lerakódott port és koszt. Ha megvagyunk ezzel, jöhet a következő lépés. Ehhez nincs másra szükségünk, mint egy vödörre, felmosóra, vízre, no meg a jól bevált szódabikarbónára, vagy ecetre, amik szinte minden háztartásban megtalálhatóak, hiszen ezernyi dologra felhasználhatjuk őket. Ugye, hogy nem egy ördöngösség? És még a pénztárcánkat sem kell szélesre nyitni ahhoz, hogy hatásos és szembetűnő eredményt érjünk el. Ha tehetjük, legalább naponta-kétnaponta söpörjünk fel és heti egyszer jöhet emellé a felmosás is.

Az a fránya vízkő!

Ahhoz, hogy csempénkről eltűntessük a vízkövet, szintén nem kell méregdrága terméket vennünk. Elég, ha langyos vízhez keverünk egy kis ecetet, majd ezzel lemossuk az adott felületet. Ezt követően meleg vízzel öblítsük át, töröljük szárazra a csempét és már búcsút is inthetünk annak a fránya vízkő lerakódásnak!

Kapcsolódó cikk: Öt tipp vegyszermentes takarításra a lakásban

Hogy úgy ragyogjon, mint korábban

Ha csempénk elveszítette korábbi fényességét, nem kell elkeserednünk, mert van egy tuti és igencsak egyszerű tipp. Persze előtte tisztítsuk meg alaposan a felületet és ezután jöhet is a „csodaszer”: újságpapírra tegyünk egy kis szalmiákszeszt és ezzel dörzsöljük át a burkolatot.

Fugák tisztítása - Praktiker

Így tisztítsuk meg a fugát

Van, aki a sütőporra esküszik, más szódabikarbónát, ecetet, mosószódát vagy éppen fogkrémet használ… Érdemes kipróbálni, hogy nekünk melyik módszer válik be igazán. A lényeg, hogy a fugát se hagyjuk ki a hidegburkolat tisztításakor, mivel összegyűjti a járólapok és csempék között a koszt, emiatt könnyen és nagyon gyorsan elszíneződik. Ha alaposak szeretnénk lenni, egy már nem használt fogkefével óvatosan menjünk végig rajta.

 Keresd a Praktiker áruházakban a takarító- és tisztítóeszközök széles választékát!

Hasznos volt ez az oldal?

 • Applikáció

  Töltse le mobil applikációnkat, vásároljon könnyen és gyorsan bárhonnan.
 • Számlakártya

  Használatával gyorsan és egyszerűen igényelhet áfás számlát.
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!