Beltéri split klíma kisokos

Ha split klíma beépítését tervezi: mutatjuk a legjobb megoldást a beépítéshez, akár két beltéri egységgel is. Split klíma a tervezéstől a beüzemelésig. - Praktiker ötletek

A megfelelő klíma kiválasztása „érzékeny” feladat, hiszen a tökéletes berendezés nemcsak az anyagi rész miatt igényel alapos utánajárást, de a klíma szervezetre gyakorolt hatása miatt is – a megfelelő légkondicionáló mellett még a gyermekeink is biztonságosan hűsölhetnek/melegedhetnek. A döntési folyamat része többek között, hogy milyen beltéri klíma egység mellett tesszük le a voksunkat, a kínálatban ugyanis számtalan típus között választhatunk – például oldalfali, parapet/mennyezeti, kazettás, légcsatornás vagy épp multi beltéri egység. Utóbbi esetében egy kültéri egységhez több, akár különböző típusú beltéri egység illeszthető, hogy az egyes helyiségek hőmérsékletét egyedileg lehessen szabályozni.

kazettás klíma

Split klíma beépítése

  • Oldalfali beltéri klímaegység: lakásokban, irodákban ezzel a típussal találkozhatunk a legtöbbször, hiszen számtalan helyen elfér, a beszerelése pár óra alatt elvégezhető. Ezeknél a berendezéseknél a kondenzvíz elvezetését egy csövön át a gravitáció vagy egy szivattyú „segíti”. Távirányító vagy akár egy okostelefon segítségével is egyszerűen üzemeltethető – és nem utolsósorban számtalan extra funkciója van.
  • Parapet/mennyezeti beltéri klímaegység: bár küllemre szokatlan, a típus mellett szól, hogy szinte bárhová (ablak alá, mennyezetre vízszintesen, tetőtérben) fel lehet szerelni, a kondenzvíz elvezetése bárhol megoldható. Beszerelése, karbantartása egyszerű, ahogy a használata is, az előző típushoz hasonlóan szintén távirányítóval működik.
  • Konzol beltéri klímaegység: küllemre pontosan olyan, mint a parapet/mennyezeti beltéri egység, de ennél a változatnál a plafon alá szerelés kizárt, ugyanis a berendezés kondenzvíztálcája statikus, nem változtatható, a vizet a gravitáció vezeti el. Mind a beszerelése, mind a karbantartása egyszerű, a működése pedig vezetékes vagy infrás távirányítóval lehetséges.
  • Kazettás beltéri klímaegység: legtöbbször irodákban, különféle intézményekben, közületi területeken láthatjuk ezt a típust, de családi házakba sem ritka, hogy ezt a megoldást választják. A kazettás beltéri egységet az álmennyezetbe építik, a kondenzvizet pedig szivattyú segítségével terelik el. Az egység méretét a teljesítmény határozza meg, de az általában 60x60 cm-es. Távirányítóval vagy vezetékes szabályozóval működnek, beszerelésük, karbantartásuk egyszerű.
  • Légcsatornázható beltéri klímaegység: aki megengedheti magának, biztosan ezt a típust választja, ugyanis az élvezeti értéke ennek a legnagyobb. Beépítésének egyetlen kritériuma az álmennyezet, a megfelelő beszerelés pedig az utólagos szervizelés, karbantartás miatt hatványozottan fontos. A kondenzvizet itt is a gravitáció és a szivattyú vezeti el, és infra vagy vezetékes távvezérlő működteti. Két típusa között tesznek különbséget: van magas és alacsony nyomású beltéri egység.
  • Padlóra állítható beltéri klímaegység: ez a változat szinte bárhova elhelyezhető, kialakítása keskeny és esztétikus, mellette szól, hogy beszerelése, szervizelése, tisztítása sem bonyolult.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!