Allergén szobanövények

Allergén szobanövények: Bemutatunk 10 olyan szobanövényt, amelyekről nem is gondolnánk, hogy allergiát válthatnak ki. Tudatos megválogatásukkal sokat tehetünk azért, hogy a csökkentett allergén-mennyiséggel allergiás tüneteink is.

Aki azt tapasztalja, hogy otthonában erősödnek az allergiás tünetei, netán gyermeke vagy háziállata van rosszul, kezdjen el gyanakodni, ha az alábbi szobanövényekkel díszíti lakását otthon.

Allergiát okozó szobanövények

Mikulásvirág

Aki a bőrén érez kellemetlen, irritáló tüneteket, ügyeljen arra, hogy a mikulásvirág levelét ne érintse meg, annak nedve ugyanis allergiás reakciókat okozhat. A gyerekektől is tartsuk távol a színes levelű növényt, elfogyasztása, megrágcsálása émelygést, hányást és hasmenést is okozhat. TippMikulásvirág gondozása, öntözése

Ficus benjamina

Sajnos az egyik legkedveltebb szobanövény, a fikusz sem ártalmatlan fajta, olyannyira nem, hogy a légúti panaszok egyik leggyakoribb okozója. Legrosszabb esetben asztmát, gyulladást, nyálkahártya-irritációt is okozhat a növény levelén keletkező vegyület, ami a levegőbe bekerülve okozhat galibát.

fikusz

Ciklámen

Már a népi hagyomány is tudta, hogy a ciklámen veszélyes, a terhes nőknek messziről el kellett kerülnie, annak föld alatti szára ugyanis mérgező anyagokat tartalmaz. A bőrön irritációt okoz, míg lenyelve hányással jár. Sajnos a növény virágpora is allergén, tüsszögést, orrfolyást, orrdugulást okozhat.

Leander

A leander bár közkedvelt mediterrán növény, azt csak kevesen tudják, hogy annak nemcsak a levelei és a virágai, de a gyökere és szárai is mérgező anyagokat tartalmaznak. A szervezetbe jutva bőrirritációt, fejfájást, hányást, szédülést, keringési zavart okozhat.

Citrusfélék

Bár esztétikusak és dekoratívak, a citrusfélék is komoly légúti panaszokat okozhatnak. Azokat érdemes szellős helyen tárolni. Tipp: Citromfa gondozása, metszése

Könnyezőpálma

Ha allergiások vagyunk, nem árt távol tartani magunkat a ma oly népszerű filodendrontól sem, ennek ugyanis nemcsak a levele, de a légzőgyökere és - ha nagyritkán virágba borul -, annak virága is veszélyes, súlyos nyálkahártya-és bőrirritációt okozhat. Olyan helyre tegyük, ahol sem a gyermek, sem a háziállat nem érheti el.

filodendron

Buzogányvirág

A látványos szobanövényt szintén olyan helyre kell tenni, ahol nem érheti el kisgyermek vagy háziállat, ennek ugyanis levele, szára és virága is mérgező anyagokat bocsát ki akkor, ha megsérül. A szájba kerülve az anyag duzzanatot, légzési panaszokat, nyálkahártya-irritációt, nyelési nehézséget és viszketést okoz, míg a szemben kötőhártya-gyulladást is kiválthat.

Borostyán

Aki légúti panaszokkal küzd, kerülje el messziről a borostyánt, az ugyanis eldugíthatja a légutakat, de orrfolyást is okozhat.

Tarka csodacserje

Az egzotikus növénynek ellenállni nehéz, ám vásárlás előtt nem árt informálódni róla, ugyanis komolyan mérgező anyag hírében áll. A növényben található tejnedv a bőrön kiütést, a szervezetbe kerülve hányást, hasmenést okoz.

Amarillisz

Gyönyörű, látványos, igéző és mérgező: az orchidea után a leggyakrabban ajándékozott növény, ha a szervezetbe kerül, légzésbénulást is okozhat, kisebb mennyiségben bélgyulladást, hányást és hasmenést vált ki.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!