Oldal tetejére

Szobanövények, amik elszívják a fürdőből a párát!

A virágok a lakás összes helyiségében megtalálhatók, ez alól természetesen a fürdőszoba sem kivétel. Mivel a természetben a virágok egy része a fürdőszobához hasonló klímát és fényviszonyokat kedveli, így tökéletes élőhely lesz számukra a fényszegényebb, párás levegő.

A virágok a lakás összes helyiségében megtalálhatók, ez alól természetesen a fürdőszoba sem kivétel. Mivel a természetben a növények egy része a fürdőszobához hasonló klímát és fényviszonyokat kedveli, így tökéletes élőhely lesz számukra a fényszegényebb, párás levegő

Páfrány

Az erdő egyik szobanövénya páfrány. Nem kedveli a direkt napfényt, viszont nagyon szépen fejlődik a fürdőszobában. Különösebb törődést nem igényel, így a kezdő virágkedvelők is bátran választhatják.

Buzogányfa

Kezdő növénykedvelők körében igen elterjedt a páfrányon kívül a buzogányfa is, amely hasonlóan igénytelen növény, esetében ugyancsak nincs szükség különösebb gondozásra. Egy cserépbe vagy kaspóba 2-3 tőnél többet ne ültessünk, és ne öntözzük túl ezt a fajta növényt. A buzogányfa az első éveiben nem különösebben okoz nagy vizuális élményt, ám ez az állapot a későbbiekben gyökeresen megváltozik, és kifejezetten egyedi kinézetű dísze lesz a fürdőszobánknak.

szobanövény

Filodendron, vagy könnyező pálma

A közép-amerikai dzsungelek lakóját sem éri nagymértékben a fény, hiszen léggyökereivel a fák gyökereit öleli át, így kellemes árnyékban él. A gondozása ugyancsak nem okoz különösebb odafigyelést. Kimerül annyiban, hogy közepes locsolást kíván, de a pangó víz hamar tönkreteszi a növényt. A könnyező pálma, ha jól érzi magát, óriásira is megnőhet, így számoljunk azzal, hogy az akár 70 cm átmérőjűre megnövő levelekkel megáldott növényt ki kell vinnünk a fürdőszobából, ám ebben az esetben a nappalink méltó dísze lehet.

szobanövény

Broméliafélék

A broméliafélék a trópusok legváltozatosabb és legszínesebb növényei. Több mint 160 fajtája ismert, de ennek csak egy része kedveli a párás levegőt és a félárnyékot, ezért nem mondhatjuk ki általánosságban, hogy a broméliafélék alkalmasak a fürdőszobai létre. Ennek utána kell kérdeznünk a nagyáruházban a vásárlás előtt, illetve utána kell olvasnunk az interneten. A gondozása annyiban bonyolult, hogy általában tévesen a növény közepén található tölcséren keresztül locsolják, ám ez a fürdőszobai környezetben a pusztulásához vezet.

Rákvirág

Ez a fajta növény a legsötétebb fürdőszobákban is jól éri magát, hiszen kifejezetten szereti a sötét, fényszegény helyeket. Ha emellett egyenletes hőmérsékletet kap, akkor izgalmas, egyedi mintás leveleivel fogja feldíszíteni a fürdőnket.

rákvirág

Vitorlavirág

A vitorlavirág egy kényesebb, több törődést igénylő növény. Ha magasabb a hőmérséklet a fürdőben, mert szeretjük a nagyobb meleget, akkor a leveleket is ajánlott nedvesen tartani és rendszeresen permetezni. Ha a levelei szárazon maradnak, akkor besárgulhatnak, és ezeket a vitorlavirág később elhullajtja.

szobanövény

Anyósnyelv

Rendkívül tartós és szívós növény a sansaveria, így az igazán gondatlan virágkedvelők is bátran megvásárolhatják, csak a legkitartóbbak tudják elpusztítani. Ennek is szinte csak egy módja ismert, a túllocsolás az, ami képes az életét elvenni.

szobanövény

Vízipálma

Igazán igénytelen, gondozást szinte alig igénylő növény, amely extraként, nevéhez hűen kifejezetten szereti, ha agyon van locsolva és ellepi a cserepét a víz. Egyetlen Achilles-sarka van, kényes a tápanyagban dús földre, így erre ügyelnünk kell, ha a vízipálma szépségét szeretnénk becsempészni a fürdőszobánkba.

szobanövény

Tenyeres arália

Ez a növény szereti a szűrt fényt, de a közvetlen napsütés tönkreteszi, így nagy ablakos fürdőszobákba nem ajánljuk. Amíg felcseperedik, kicsit több törődést igényel és sűrűbb locsolást, de a kifejlett növényt elegendő ritkábban locsolnunk, és az sem fog kárt tenni benne, ha a földjének tetejét hagyjuk teljesen kiszáradni. Igazi túléló.

szobanövény

Borostyánfélék

A kúszónövények kedvelőinek maga a mennyország a fürdőben a borostány. Hosszú indákban fog lelógni a magasabb helyekről, de érdemes figyelni a növekedését, mert szép lassan képes átvenni az uralmat a fürdőszobában. A borostyán kedveli a nedves, párás levegőt és a félárnyékot, ebben a miliőben tud a leggyorsabban a legnagyobbra megnőni.

Kövesse a Praktikert az Instagramon is!

Most kérsz – most nem kérsz – most kérsz – most nem kérsz. 🐶 🥓 🎨

Praktiker Magyarország (@praktiker.hu) által megosztott bejegyzés,