A házi vízmű alkalmazása és kiválasztása

A házi vízművek segítségével rengeteg pénzt spórolhatunk, akár kútról szeretnénk öntözni, WC-öblítésre használnánk vagy egy sok emeletes ház felső emeletén szeretnénk növelni a vezetékes víz nyomását. Cikkünkben részletesen bemutatjuk a házi vízművek legfontosabb feladatait és segítünk eligazodni a különböző típusú és teljesítményű modellek között.

Házi Vízmű  - Praktiker

A házi vízmű feladatai

Egy házi vízmű számos feladatot képes ellátni, legyen szó a kerti locsolásról, öntözőrendszer vízellátásáról vagy éppen a tetőtér beépítéshez szükséges extra víznyomás biztosításáról. Mivel a házi vízmű szivattyúja, valamint a házi vízmű tartálya is különböző paraméterekkel bír, nem árt tisztázni magunkban, hogy milyen vízigényünk van.

Ha csak normál, 1,5-3 bar nyomás között öntöznénk, esetleg egy nyaraló átlagos vízigényét szeretnék fedezni, akkor a kisebb vízhozamot ellátó szivattyúkkal szerelt modellek is tökéletesen megfelelnek céljainkhoz – ilyen például az AL KO hw 3500 inox házi vízmű, ami percenként csaknem 60 liter vizet biztosít, maximum 38 méteres szállítási magassággal.

A másik fontos szempont, a házi vízmű tartályának mérete. Értelemszerűen minél több vízre van szükségünk, annál nagyobb tartályú modellt érdemes választanunk. A kisebb vízigényhez – eseti kerti munkák, locsolás, stb. – már a 20-25 literes tartályok is elegendőek, de ha egy emeletes családi ház teljes ellátása a cél, akkor bizony nagyobb kapacitásra – akár 50 literes tartályra – lesz szükségünk.

A házi vízmű használata

Két fontos szempontot érdemes még megemlíteni, hogy jobban megértsük a házi vízmű működési elvét: az emelőt és a szállítási magasságot. Ez a két paraméter végeredményben a házi vízmű nyomás beállítása miatt lesz fontos.

Vegyük példának az AL KO hw 1300 inox házi vízművet. Azt olvashatjuk a leírásban, hogy szállítási mélysége 50 méter, ami két paraméter összegét jelenti: a szívó mélységét és a nyomó magasságét. Ha például a szivattyú 10 méterről szívja fel a vizet, akkor a nyomó magasság már csak 40 méter. És ez miért fontos? Mert egy bar nyomás 10 méternyi vízoszloppal egyenlő, tehát az 50 méteres emelőmagasságú házi vízmű 5 bar nyomást képes létrehozni, ebből viszont kivonódik a szívómélység értéke, valamint a csövek okozta súrlódási veszteség is. Minél mélyebbről és hosszabb vezetékeken keresztül szívjuk a vizet, annál nagyobb nyomásbeli veszteségre számíthatunk!

A szivattyú maximális szállítási értéke, amit általában perc/liter vagy óra/liter aránypárral találunk meg a leírásban, szintén veszíthet a kapacitásából a házi vízmű bekötése után. Az egyszerűség kedvéért a fenti modell példájánál maradva: az AL KO hw 1300 inox körülbelül 80 liter/perc teljesítménnyel tud dolgozni. Ha tudjuk, hogy egy bizonyos munkánál mondjuk 40 liter/perc vízhozamra lesz szükségünk, akkor 7 méteres szívómélységig biztosan fedezni fogja ezt nekünk. Főszabály szerint 7 méter mélységben körülbelül 50%-os veszteséggel lehet számolni – ahogyan csökken a mélység úgy a veszteség is.

A házi vízmű bekötése

Természetesen korántsem mindegy, hogy a házi vízmű bekötése fúrt kútra, ásott kútra, tartályra, ciszternára vagy éppen kerti tóra van betervezve, most mégis inkább általánosságban szeretnénk pár praktikus jó tanácsot adni.

Talán az egyik legfontosabb, hogy a házi vízműre nyugodtan tekintsünk csak egy egyszerű szivattyúként. A cél az volna, hogy a szivattyú működését a lehető leginkább kiszolgáljuk, hogy véletlenül se veszítsen a teljesítményéből. Mindenképp fordítsunk figyelmet arra, hogy a beszerelés során a szivattyú szívócsonkja véletlenül se szűküljön be, hiszen ezzel a szivattyú hatásfokát rontjuk.

Ajánlott a házi vízmű szívócsövét lábszeleppel is ellátni, ami azért praktikus részlet, mert megakadályozza, hogy a csőbe már felszívott víz visszafolyjon a kútba. Abban az esetben pedig, ha ráfolyásként használjuk, ne feledkezzünk meg a házi vízmű visszacsapó szelepéről sem – ennek a beépítése akkor is célszerű lehet, amikor egy tartályból szivattyúzunk, de a szivattyúnak nem kell felszívó erőt kifejtenie.

Egy utolsó, de egyáltalán nem elhanyagolható tanács pedig a házi vízműhöz tartozó vízszűrők témája. Sok esetben a víz olyan sebességgel folyik a víznyerő helyhez, hogy hordalékot, homokot is hoz magával. Ebben az esetben homokszűrő kell a házi vízműhöz, hiszen a szivattyúk homoktűrése nem végtelen. Sajnos a homok okozta meghibásodások nem garanciális hibák, ezért célszerű egy szakemberrel konzultálni, akinek még számos praktikája van arra, hogy a „homokolás” ne legyen olyan jelentős.

Kövesd a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!