9+1 dolog, amivel elüthetem az időt a nyári szünetben

Anyukám már májusban minden harmadik este berontott a szobámba valami „szuper“ kajakos tábor, „zseniális“ helyi kincskereső vagy  „lebilincselő“ dunai tábor ötletével.

Focitáborból bármennyire hajlandó vagyok, de anyukám szerint muszáj „tágítani a perspektívámat“ és a sok foci (szerinte!) úgyse vezet sehova.

Félve felvetettem, hogy mi lenne, ha a két hét focitábor és egy hét Bakony mellett egyszerűen itthon lennék, a kertben. De mit csinálsz?? – próbált sarokba szorítani anyukám.

Felkészülten soroltam:

  1. Részletes térképet készítek a nálunk megforduló állatokról. Mi az útvonaluk, mit esznek, kik az ellenségeikmitől tartanak, hogy viselkednek. MINDENT följegyzek a jegyzetfüzetembe.
  2. Megkeresem a tetves növényeket és permetezés helyett katicákat szállítok rájuk: ők elvégzik a piszkos munkát.
  3. Lerajzolom a virágokat és növényeket és nyomon követem, hogy bírják a napot, mi történik velük szárazság és víz hatására, hogy megy a beporzásuk.
  4. Eső után összeszedem a veteményesből a csigákat és csatarendbe állítom őket – szigorúan jó messze a veteményestől.
  5. Följegyzem az összes növény és állat betegségét (gombák, férgesség, tetű – bármi jöhet)
  6. Apa távcsövével figyelem a madarakat: mi a különbség a tojó és a hím között? Próbálok minél többet beazonosítani.
  7. A szülinapomra kapott mikroszkóppal (ha megkapom) vizsgálom a szabad szemmel nem/alig látható kis állatkákat.
  8. Betakarítom a zöldségeket és gyümölcsöket, amiknek egy részét én vetettem el. Lesz eper, málna, répa, borsó, hagyma, retek, ribiszke, piszke. Ha anyukám nagyon nyaggat, segítek belőlük ebédet készíteni.
  9. Fent maradok éjjel, hogy meglessem és elkapjam a nyestet, aki a kocsink körül ólálkodik és egyszer már szétrágott a kocsiban egy vezetéket. Azóta kölcsönkutyákkal pisiltetjük körbe a kertet, de nem zavarja.

+ 1 van egy kisgyík a kertben, amitől a nővérem retteg. Nos, ő lehet hogy némely napokon a nővérem szobájában fog kikötni

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!