6 dolog, amit tavasszal elrontottunk a kertben


  1. Nem terveztük meg a kertet. Anyukám szerint mivel ő parasztlány, a génjeiben hordozza a tudást. Így került a répa mellé a petrezselyem (egyik se nő), az uborka mellé a paradicsom (az uborka ki se dugta a fejét), vagy a fokhagyma mellé a borsó.
  2. Túlöntözés. A kedvencem az esti vagy reggeli locsolás, ezt minden nap szeretem csinálni. Csak sajnos ezen a tavaszon rengeteg eső esett, és jó pár virágunk elkezdett sárgulni, a leveleik lehullottak és körülöttük ronda penész jelent meg. Vagy egyszerűen kipusztultak.
  3. Retek, retek, retek. Anyukám lelkes magyarázta, hogy az első kertészek ÓRIÁSI élménye a retek, ami szinte bárhol megterem, tehát jó sokat ültettünk. Tényleg nagy szám volt már kora tavasszal leszüretelni, csak épp amikor anyukám boldogan a tányérunkra csapta, kiderült, hogy senki se szereti. Azóta minden étkezésnél duzzog, mi pedig szemlesütve esszük a többi zöldet.
  4. Túlnapoztatás. Ahogy kibukkant a nap, buzgón futottunk a bent vetett növényekkel a tűző napra, és naplementéig kint aszaltuk őket. Több növény ettől kikészült, például a spenót, ami nem is annyira szereti a meleget. Ő azóta is a végét járja.
  5. Túl kicsi távolság. Mivel csak gyomorból ültettünk, pár növény már kezd nagyon egymásra nőni. Az egy ideig óriásira hízó petrezselymet most a mellette lévő borsó elnyomja és egy ideje elkezdte lógatni az orrát. Én se szeretem a buszon, ha a lábamra lépnek, a növényeknek is levegő kell és tér, hogy növeszthessék gyökereiket és ágaikat. Hát mi sajnos nem mindenhol hagyjuk nekik.
  6. Lenéztük a növényeket, mint rosszalkodó tízévest a tanítónő :). Őszintén mondom, az apró növénykék az icipici cserépben nem tűntek veszélyesnek, simán ráültettük őket a teraszra vagy túl közel a bejárati ajtóhoz. Már most látszik, hogy többre képesek. Tiszteld a növényeket!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!