Banner

Zuhanykabint cserélne? Előbb ezt olvassa el!

Csak nagyon ritka esetben cseréli le valaki véglegesen a forró vizes-, gyertyafényes kádban ázás gondolatát egy szimpla zuhanyzásra. Vannak esetek, amikor mindkét megoldás elfér egy fürdőben és választhatunk közülük, ám a gyakoribb eset a hely hiánya miatti kényszermegoldás. Ilyenkor széles palettán választhatunk a kész zuhanytálcák, speciálisabb igények esetén az épített kabinok között. Mutatjuk a lehetőségeket!

A zuhanytálca és -kabin mérete

Annál szerencsétlenebb esetet el sem tudunk képzelni, mint amikor egy kisebb méretű kabinba akarjuk magunkat bepasszírozni, és még a karunkat sem tudjuk felemelni. Nagyobb magasságnál vagy testsúlynál ez könnyen okozhat problémát, érdemes figyelni rá! Emellett természetesen ugyanilyen fontos az is, hogy a kiválasztott tálca és kabin elférjen majd a tervezett helyére, illetve már előre gondoljuk át, hogyan és honnan fogunk víz- és csatornavezetéket elvinni a tálcához. Érdemes a kiszemelt zuhanytálcát lemérnünk egy mérőszalaggal, majd kartonpapírból elkészíteni a zuhanytálcát és bepróbálni a helyére. Ilyenkor ne elégedjünk meg azzal, hogy ráállunk a papírra és kényelmesen beleférünk. Gondoljuk át előre, hogy mit szeretnénk tenni a zuhanykabinon belülre: zuhanytartó, csaptelep, fémkosár vagy szappantartó, stb. Ezek mind elvehetnek a belső méretből, és kényelmetlenné válhat a kisebb méretű kabin.  A standard a kabinoknál a 90x90 cm-es méret, de ma már van íves, szögletes, kétszemélyes, magasított, ovális zuhanykabin is, így ezek a méretek merőben mások is lehetnek. Ha a zuhanykabin és a tálca megfelelő méretűnek is tűnik, próbáljuk ki a kabint, mert az ajtónyílás sem ugyanolyan méretű minden kabinnál, illetve különböző magasságú kabinok kaphatók.

A zuhanykabin anyaga

Plexivel szerelt kabinok: Ennél a fajtánál a fém keretbe plexi lapokat építenek be. Olcsóbb, mint a biztonsági üveggel szerelt társai, de kényesebb is, mert a plexi egy idő után mattá válhat és karcolódik is a mindennapi használattól.

%%TERMEK_AJANLO_415%%

Biztonsági üveggel szerelt kabinok: 3–8 mm vastag, biztonsági üveggel ellátott kabinok, amelyek egy esetleges ütés vagy túlfeszültség okozta törés esetén nagyon apró darabokra törnek össze, így a balesetveszély minimális még akkor is, ha éppen zuhanyzás közben ér minket az üveg berobbanása. Kapható savval mart, homokfújt, strukturált vagy sima átlátszó üveggel is.

Épített kabinok: Itt a megoldások terén tényleg csak a képzelet szabhat határt. A felépített zuhanykabin üvegajtóval kombinálva, vagy csak egy sima zuhanyfüggönnyel lezárva is jó megoldás lehet. Építhetünk akár íves vagy U alakú kabint is üvegtéglából, esetleg kirakhatjuk az egész zuhanykabint mozaikcsempével.

A zuhanytálca anyaga

Klasszikus lemeztálca: Ma már kevés helyen kapható megoldás, amely kellően tartós és erős ahhoz, hogy egy életen át a társunk lehessen. A fém alapanyag megtévesztő lehet, mert ettől nem lesz sérthetetlen a tálca. A rozsdamentes fajta tálca karcolódik és mattá válhat, a zománcozott fajtánál pedig vigyáznunk kell, hogy nehogy beleejtsünk valamilyen nehéz és kemény tárgyat, amitől a zománcréteg lepattanhat és megsérülhet.

Akril tálca: A leggyakrabban kapható fajtája a zuhanytálcáknak. Csak megbízható helyen vásároljunk ilyet! Az olcsó húsnak híg a leve mondás itt is igaz, a gyanúsan olcsó zuhanytálca az idő múlásával besárgul és mikrorepedések százaival lesz tele.

Épített tálca: Gyakorlatilag olyan tálcát építünk, amilyet a képzeletünk megenged. Igény esetén akadálymentesített zuhanytálcát is építhetünk, ilyenkor a zuhanytálca és a fürdőszoba padlómagassága egy szinten helyezkedik el, és padlórácsokon vagy összefolyón távozik el az elhasznált fürdővíz.

A zuhanykabinajtók nyílása szerint

Tolóajtós, nyílóajtós és harmonikaajtós megoldások léteznek. A nyílóajtós kabin üvege könnyebben tisztítható, mint a tolóajtósé, ahol egymásra tolódnak az üvegrétegek. A nyílóajtós verziónál előre le kell ellenőriznünk, hogy a fürdőben merre fog nyílni kifelé az üvegajtó és, hogy a fürdőben rendelkezésünkre áll-e erre a hely.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!