Zöldtetők, amik növelik az ingatlan értékét

Aki építkezés előtt áll, netán új tetőről álmodik, adjon esélyt a zöldtetőnek, ami azon túl, hogy az otthon nagyon fontos, ökológiai hang-és hőszigetelő rétege lehet, az ingatlan értékét is jelentősen növeli.

A zöldtetők két típusát különböztetjük meg, a kertszerűen kiépített tetőkerteket, illetve az ökológiailag aktív zöldtetőket, amiknek legfontosabb funkciója, a tető szigetelése.

Tetőkertek

A tetőkerteket eleve úgy alakítják ki, hogy azok komplett kertként funkcionáljanak. A lehetőségek és az elültetni kívánt növények gyökérzete alapján legtöbbször 50-150 centiméter vastag ültetőközeget alakítanak ki, hogy aztán gyeppel, kerti növényekkel, cserjékkel, kisebb fákkal ültessék be. A tetőkert pontosan annyi gondozást (öntözés, gyomlálás, trágyázás) és ápolást igényel, mint a talajszintre épített kert.

Ökológiailag aktív zöldtetők

Szemben a tetőkerttel, az extenzív zöldtetőkre rendszerint olyan növények kerülnek, amelyek „igénytelenek”, vagyis jól bírják a szárazságot és a mínuszokat, tápanyagigényük alacsony, öntözést pedig csak a telepítésük idején igényelnek. Általában olyan évelő növényekről beszélünk, amik kistermetűek, jól szaporodnak, tömötten nőnek, lehetőleg örökzöldek, dús virágzatot hoznak, ültetőközegük pedig nem haladja meg a 10-15 centimétert.

Az extenzív zöldtetőket általában lapostetőkön alakítják ki, de ferdetőknél is egyre gyakoribb megoldás. A tető kialakítását minden esetben szakemberre kell bízni, hiszen olyan körülményekkel kell tisztában lenni, mint a födém teherbírása, annak megfelelő szigetelése, a lefolyók és túlfolyók tisztíthatósága, a megfelelő talaj-és növényréteg kialakítása ahhoz, hogy aztán a zöldtető ideálisan, szinte önmagától „üzemeljen”.

Miért jó a zöldtető?

  • kiváló hő-és hangszigetelő, körülbelül 10-15%-kal csökkenti a fűtési és a hűtési energiafogyasztást,
  • védi a tetőt a fizikai behatásokkal szemben,
  • kiszűri a káros UV-sugarakat,
  • hosszú élettartamú szigetelőréteget jelent,
  • oxigént termel,
  • a lehulló csapadék 60%-át megtartja,
  • növeli az ingatlan értékét.

Még több izgalmas zöldtető a nagyvilágból

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!