Banner

Tudjon meg többet a biotrágyáról

A biotrágya olyan készítmény, amely számtalan mikroorganizmust tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a talajéletben és a benne élő növények megfelelő tápanyagellátásában. A legnagyobb hangsúly itt mindenképpen a mikroorganizmusokon van, s hogy pontosan miért? Ennek próbálunk meg utánajárni közérthetően ebben a cikkben.

A biotrágya hatása

A talajt, amelyben növényeink élnek és nőnek, egy nagyon összetett rendszerként képzeljük el. Számtalan élőlény lakja, a gerinces állatoktól a szemmel láthatatlan mikroorganizmusokig. Minden résztvevőnek, vagy benne élőnek megvan a maga szerepe és oka, amiért pont a talajban kell élnie és tevékenykednie. Mindeközben azonban a talaj energiaforrásaira vannak utalva, így azt folyamatosan fogyasztják és használják a fennmaradásukhoz.

A biotrágyával olyan mikroorganizmusokat juttatunk a talajba, amelyek ugyan jelen vannak a talajéletben, de nem a megfelelő számban, így ezeket pótolni, dúsítani kell. A baktériumok által kiválasztott anyagok pedig segítenek a talajban található, önmaguktól oldhatatlan anyagok lebontását és felszívódását.

Tarlómaradványok bontása

A biotrágyáknak speciális tulajdonságaik is vannak. A talajban található gyökér- és tarlómaradványokat hatékonyan segítik lebontani, így az aratás után hamar sor kerülhet az átalakított, a növények számára már felvehető állapotú tápanyagok talajba kerülésére.

Biotrágya készítése házilag

Biokomposzt: Vásárolhatunk a nagyobb áruházakban, gazdaboltokban kész talajoltó vagy tarlóbontó készítményeket, ám a saját háztartásunkban is keletkezik megfelelő mennyiségű szerves hulladék, amivel készíthetünk saját biotrágyát. A legkedveltebb megoldás természetesen a saját biokomposzt elkészítése. Ezt nagyon egyszerűen megtehetjük, pár dolog és némi odafigyelés szükséges hozzá. El kell kerítenünk a kert egyik sarkában egy kis területet, deszkából, raklapból vagy valamilyen más, szellős takarólemezből építsünk oldalfalakat. Az építményünket tetővel is el kell látnunk, mert egyrészt visszafogja a termelődött hőt, valamint segít a szükségesnél nagyobb mennyiségű vizet a komposzton kívül tartani. A komposztba a megfelelő anyagokat kell felhalmoznunk a minőségi trágya előállításához.

A legkedveltebb összetevők a teljesség igénye nélkül: tojáshéj, ágnyesedék, növényi hulladék, lehullott falevelek, illetve gyermekláncfű, csalánfélék, kávézacc.

Ezeket az összetevőket rétegesen, szellősen egymásra halmozva önmagától beindul a rothadás és a biokomposzt-termelés. Figyeljünk arra, hogy egy-egy puhább anyagú réteget kövessen egy erősebb ágakból felhalmozott réteg, ezzel nagyon egyszerűen szabályozhatók és megkönnyíthetők a biológiai folyamatok.

Baromfitrágya: A baromfitrágya tápanyagban gazdag, ám borzasztóan büdös trágyaféle. Csak olyan helyen javasoljuk felhalmozni a komposztálóládánkba, ahol sem mi, sem a szomszédok nem fogunk kellemetlen helyzetbe kerülni a szagok miatt. A baromfitrágyánál ökölszabály, hogy legalább 6 hónapig pihentetnünk kell, mielőtt felhasználjuk, mert olyan magas a nitrogéntartalma, hogy a növényeket képes megégetni és kárt tenni bennük.

biotrágya

Fekete nadálytő „tea”: Érdekes növény a fekete nadálytő, hiszen magas koncentrátumban tartalmaz foszfort, vitaminokat, nyomelemeket, káliumot és magnéziumot. A „tea” elkészítése nagyon egyszerű, hiszen csak egy nagyobb méretű műanyag vagy fémedényre lesz szükségünk, amelyet 1 rész nadálytővel és 2 rész vízzel kell felöntenünk, majd a napra kitenni és várni pár napot. Ezután megszűrjük a folyadékot, a növényi darabok mehetnek a biokomposztba, a lével pedig nyugodtan belocsolhatjuk a kertünket, a várt hatás pedig garantáltan nem fog elmaradni.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!