Párásító – Segítség a száraz levegő ellen

A beltéri jó levegő kulcsa a megfelelő páratartalom. Válasszon webáruházunkból párásítót!

párásító

Mikor van szükség párásításra?

Otthonunkban akkor lesz tökéletes a komfortérzet, ha nemcsak a lakás hőmérséklete, de annak páratartalma is ideális – ez a kérdés pedig a fűtési szezon idején válik aktuálissá. Mindkét érték esetén az egyéni érzékenység a meghatározó, a szakemberek ugyanakkor a 19-21 fokos hőmérsékletet és a 40-60%-os páratartalmat tekintik optimálisnak.

Amennyiben otthonunk páratartalma túl alacsony, az könnyen egészségügyi panaszokhoz vezethet, a szervezet ugyanis kiszárad. Ennek legszembetűnőbb jelei a száraz bőr, a köhögés, a szem kiszáradása, a torok kaparó érzése, a légutak irritációja, az orr kisebesedése. Ennek ellensúlyozására növelni kell a folyadékfogyasztás mértékét, és gondoskodni kell a megfelelő párásításról.

Hideg-vagy melegpárásítót válasszunk?

A melegpárásító, ahogy a neve is elárulja, a víz felmelegítésével állítja elő a párát, amit aztán a helyiség levegőjébe juttat. A típus előnye, hogy abszolút antibakteriális, hiszen a forralás során biztosan minden baktérium elpusztul. Vásárláskor érdemes ellenőrizni a fogyasztását, illetve azt, hogy mekkora helyiség párásítását tudja „elvégezni”. Tipp: Háziállatoktól és kisgyerekektől tartsuk távol!

A hidegpárásítókat működésük szerint több típusba sorolhatjuk. Ide tartoznak az úgynevezett ultrahangos hidegpárásítók, a légmosók és a nedvesítő betétes hidegpárásítók.

A nedvesítő betétes hidegpárásító egy ventilátor segítségével juttatja a készülékbe a helyiség levegőjét, amit aztán a nedvesítőbetéten keresztül újra a légtérbe továbbít. A berendezés előnye, hogy keveset fogyaszt, minimális karbantartást igényel, halk és 0-24-ben üzemeltethető. Tipp: Vásárlás során ellenőrizzük, hogy a készülék rendelkezik-e páraszabályozóval.

Az ultrahangos hidegpárásító készülékben egy magas frekvencián rezgő lap porlasztja köddé a vizet, amit aztán egy ventilátor segítségével a szoba helyiségébe juttat. Ennél a típusnál a porlasztás finomsága fontos szempont, egy rosszul megválasztott készülékkel ugyanis könnyűszerrel eláztathatjuk a bútorokat. Fontos, hogy a tartályba adagolt víz kezelt és lágy legyen, ami nemcsak a baktériumok miatt fontos, de a vízben található ásványi anyagok miatt is, a porlasztás során a levegőbe kerülő ásványi anyagok fehér por formájában a bútorokon is lecsapódhatnak. A készülék halk és gyors, ugyanakkor rendszeres karbantartást igényel. Használjunk mindennap friss vizet, és ha kell – szigorúan természetes anyagokkal – vízkőtelenítsük a készüléket, vagy hazsnáljunk desztillált vizet. Tipp: Használjunk vízlágyító patront!

A légmosók nemcsak párásítják, de meg is tisztítják a levegőt. A készülék nedves tárcsák segítségével dolgozik: a készülékbe beáramló levegő szennyeződései megtapadnak, a víz pedig elpárolog. A készülék, azon túl, hogy egyszerre tisztít és párásít, minimális karbantartást igényel, és kemény víz esetén is ideális választás.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!