Oldal tetejére

A magaságyás készítésének kérdései: miből, hova, hogyan?

A magaságyás többek között azért is praktikus találmány, mert a palántázás és egyéb munkák közben nem kell a földön térdelni, az ide ültetett növények gondozása egyszerűen kényelmesebb, továbbá mi magunk tudjuk összeállítani a növényeinknek leginkább megfelelő talajszerkezetet. És persze az sem utolsó szempont, hogy akár mi magunk is könnyen megépíthetjük – mutatjuk is, hogyan!

Magaságyás építése

Milyen alapanyagot használjak?

Mivel egy kifejezetten egyszerű téglatestet kell majd megépítenünk, ezért szinte bármilyen anyagból építhetünk, értelemszerűen a legcélszerűbb fából dolgozni, de ha mást szeretnénk, akkor téglából, kőből vagy bármilyen más természetes anyagól is dolgozhatunk. A hobbikertészek körében az egyik legnépszerűbb alapanyag az egyszerű fadeszka, aminek a vastagsága 5 cm körül mozog.

Magaságyás a kertben

Pontosan mekkora is legyen?

Mérete személy- és igényfüggő, az egészen pici, erkélyre szént magaságyástól kezdve a 2 méter hosszúságú kivitelig számos variáció létezik, ennek tényleg csak a képzelet és a pontos szükségletek szabnak határt! Az biztos, hogy az ágyás magasságának 60 és 80 centi között érdemes mozognia, hiszen ilyen paraméterek mellett tudunk majd kényelmesen kertészkedni. További praktikus szempont, hogy ne legyen túl széles. Akkor ideális, ha kényelmesen át tudunk nyúlni rajta, nem kell megkerülni ahhoz, hogy a túloldalt elérjük.

Kapcsoló cikk: Konyhakert kezdőknek

És hova kerüljön a magaságyás?

Ez is egy olyan kérdés, amire nem lehet általános választ adni, kétségtelenül fontos, hogy előre megtervezzünk minden részletet. Milyen növények kerülnek majd az ágyásba? Ha ezt tudjuk, akkor tulajdonképpen már el is dőlt a kérdés: számoljunk a benapozással, hogy milyen fényigénye lesz a növényeknek, eszerint válasszunk nekik helyet!

Magaságyás készítése lépésről lépésre

Magaságyás építése lépésről lépésre

  1. Helyezzük el a leendő ágyás sarokpontjaihoz a merevítő gerendákat – felületkezelés után ássuk be őket a földbe, hogy stabilan tartsák majd a szerkezetet!
  2. Lentről felfelé kezdjük hozzárögzíteni a deszkákat a merevítőkhöz! Használjunk facsavarokat!
  3. Ezután elkezdhetjük feltölteni az ágyást! Az alsó ötödéig komposztot vagy fűnyesedéket tegyünk, hogy hosszútávon is legyen elegendő tápanyaguk növényeinknek.
  4. Töltés közben tömörítsük a földet, a felső réteg pedig mindenféleképpen jó minőségű, szervesanyagban dús virágföld legyen!
  5. A talajtömeg az ágyás pereméig érjen, hiszen az idő múlásával meg fog süllyedni – ezt pótoljuk majd!

Barkácsolás helyett: magaságyás vásárlása

Természetesen a Praktiker kínálatában is kaphatóak magaságyások, amik valamivel drágábbak, mintha saját magunk készítenénk el, viszont a SEQUOIA DUOTECH magaságyásában több extra funkciót is találhatunk. Nem csak dekoratív, de beépített öntözőrendszerrel és vízszintmérővel is fel van szerelve, hogy garantáltan eredményes legyen a palántázás!

Kövesd a Praktikert a Youtube-on is!

Hasznos volt ez az oldal?