Kutyaház szigetelése lépésről lépésre

Kutyaház szigetelése lépésről-lépésre a Praktiker ötletek oldalon. Fontos, hogy megteremtsük a kellő hőmérsékletet, amely a kerti kutyák számára átlagosan 10-15 fok. Első lépésként a megfelelő eszközök beszerzése a legfontosabb.

kutyaház szigetelése a Praktikernél

Tél van, a nagy hidegek pedig nemcsak minket érintenek kellemetlenül, hanem házi kedvenceinket is. A hosszú távon a kertben élő kutyák számára az ideális hőmérséklet kb. 10-15 fok, fontos, hogy ezt biztosítsuk számukra, hiszen ezek az élőlények is megfázhatnak, ízületi gyulladásaik és egyéb betegségeik alakulhatnak ki a hideg következtében.

Kutyaház szigetelése házilag

A kutyaház téliesítése és szigetelése elsősorban akkor indokolt, ha olyan kutyánk van, amely fázós, tehát igényli a magasabb hőmérsékletet. Ez főleg a rövidebb szőrűek esetében van így. Érdemes megtalálnunk az elegendő hely és a megfelelő befűtés arányát, ehhez pedig vegyük figyelembe a kutyusunk méreteit, hiszen fontos, hogy számára kényelmes legyen a fekvőhelye.

Vannak gyárilag szigetelt kutyaházak, de ha a miénk nem ilyen, és szeretnénk átalakítani az ólat, kezdjük azzal, hogy végiggondoljuk, milyen anyagból van a kutyaház, lehet-e szögelni, betoldani melegítő eszközöket stb. A kutyaházat úgy készítsük elő, hogy a ház magasabban legyen a talajszintnél, hiszen a kutyáknál jellemző, hogy nem kímélik magukat télen sem, behordhatják a vizet, az olvadt havat. Ha a kutyaház egy szinttel magasabban van, akkor ezt nehezebben tudja megtenni. Feltehetjük a házat egy kialakított betonlapra vagy egy raklapra.

Eszközök

Milyen eszközöket, anyagokat használjünk? Nem is olyan egyszerű kérdés. Sokan előnyben részesítik a hungarocell/nikecell lapokat, amelyeket az építőiparból könnyen beszerezhetnek. Ez az anyag bizonyítottan porlik, ráadásul a kutyák kedvenc szokása, hogy megrágnak mindent, ami a közelükben van, így ez ebben az esetben igen ártalmas. Ha a por bejut a kutyánk tüdejébe, az szintén nagy bajt okozhat. Ráadásul az egereket is vonzza ez az anyag.

kutyaház szigetelése a Praktikernél

Az üveggyapot a másik téves megoldás, hiszen, ahogy a neve is mondja, főleg üvegből készül, rendkívül szúrós és kényelmetlen anyag. Lehet, hogy viszonylag jól szigetel, de a kutya bőrét irritálni fogja, és emiatt hosszú távon nem fog bent aludni a kutyaházban. Az ásványgyapot – bár kicsit drágább – a legmegfelelőbb szigetelési forma. Az előbbiekkel szemben páraáteresztő, nagyon jól hőszigetel, hangszigetel és tűzálló is. Természetesen kellhetnek majd meleg, puha rongyok, takarók, esetleg szőnyegek vagy bármi, amivel az állatkánk kényelmesen érzi magát.

Lépések

Első lépésként gondoljuk végig a kutyaház tájolását, hiszen ez sarkalatos pont lehet szeles, viharos időben. Értelemszerűen a házat szélvédett helyre tegyük és gondoskodjunk a bejárat elfedéséről. Ez nem mindig egyszerű feladat, hiszen ha a kutyánk kicsit élénkebb természetű, akkor könnyen leráncigálhatja majd azt. Próbáljunk vastagabb padlószőnyeget rögzíteni a bejáratra, hasítsuk fel a közepét, ami kényelmes bejutást és közlekedést biztosít.

Figyeljünk arra, hogy a kiálló szögek ne sértsék meg a kutyát!
A kutyaház alját, oldalát és tetejét fedjük be a kiválasztott szigetelőanyaggal! Erre kerül majd alul egy védőréteg, de ennek anyaghasználatát is gondoljuk jól végig. Sokan használnak PVC-t, amit rászögelnek az alapra vagy letesznek egy egyszerű szőnyeget. Ez általában nemigen praktikus, mert nehezen tisztítható, illetve sok esetben az oldalsó falaljak alatt befolyhat a víz, a kutya fekhelye pedig felázhat. Kissé költségesebb, de hatékonyabb megoldás, ha csúszásgátló gumialjjal borítjuk a kutyaház aljzatát úgy, hogy az oldalsó falak réseit is elfedjük.

Végül kedveskedjünk kisállatunknak azzal, hogy a gumialjzatra szalmát vagy puha faforgácsot teszünk, hiszen ezzel növelhetjük a komfortérzetét! Tegyünk be bolyhos, meleg pokrócokat, amikbe jól be tud kuckózni, plüssállatokat, gumicsontokat, amiket rágni szokott!
Reméljük, meghoztuk a kedvüket ahhoz, hogy egy kis átalakítást végezzenek kutyájuk lakhelyén és ötleteinkkel segíthettünk számukra a tél átvészelésében!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!