Kandalló tisztítása, karbantartása, felkészítése fűtési szezonra

A kandalló igazi klasszikus a fűtésrendszerek kínálatában. Egyszerű, kis méretű kandallótól a vízteres kandallóig számos kivitel létezik, egy dolog viszont kétségtelenül közös bennük: rendszeresen meg kell tisztítani, hogy gond nélkül tudják funkciójukat ellátni. Cikkünkben a karbantartás mikéntjét vesszük át, a végén pedig a kandalló üvegének tisztítására is adunk egy vegyszermentes tippet!

A kandalló tisztítása évenként elvégzendő feladat

A kandalló karbantartása évenként elvégzendő feladat

A kandalló takarítás nemcsak esztétikai szempontól fontos, hanem a kármegelőzés miatt is fontos. A kandalló tűzterében vagy a kémény falán egyre vastagabb rétegekben lerakodó égéstermék akár robbanáshoz is vezethet, ezért okvetlenül fontos a kandalló tűzterek alapos kipucolása.

Kandalló tűztér belső tisztítása

A tűzteret javasolt még a fűtési szezon előtt kitakarítani, mivel hideg állapotban kell a kandalló karbantartását megkezdeni. Az első feladat a tűztér bélés elemeinek az eltávolítása – ez könnyű feladat, hiszen nincsenek rögzítve, egyszerűen egymáson támaszkodnak. Ha ezt megtettük, akkor egy kefe segítségével megtakaríthatjuk a belső falakat, valamint a füstcsövet. Végezetül egy seprű vagy hamuporszívó segítségével távolítsuk el a finom hamut.

Habár a helyes tüzelő anyag megválasztása nem tartozik a karbantartáshoz, azért fontos szót ejteni erről is, hiszen a tűztér megóvásához is hozzájárulhat. Minden olyan anyagot, ami nem minősül a szó legszorosabb értelmében fűtőanyagnak, célszerű kerülni, és nem elégetni. Maradjunk a tűzifa, papír, fabrikett vagy szén elégetésénél!

Kandalló kémény tisztítása

A kandalló kéményének tisztítása nem annyira egyszerű, mint a füstcsőnek a takarítása, hiszen ehhez már célszerszámokra van szükség. Éppen ezért érdemes szakemberhez, profi kéményseprőhöz fordulni, hiszen neki nemcsak a szakértelme, de a megfelelő eszköze is kéznél lesz!

Kandalló ablak, üveg tisztítása

Sokan szembesülnek azzal, hogy a fűtési szezon végére a kandalló ablakának üvege kormosnak, opálosnak, egyszóval viseltesnek tűnik. Ehhez számtalan eszközt és vegyszert ajánlanak, de van egy olyan trükk, ami a lehető legegyszerűbb – minden bizonnyal felmenőink is így tisztították. Ehhez mindössze pár dologra van szükség: vödörre, vízre, rongyra és egy kis finom hamura a tűztérből!

A módszer lényege annyiban áll, hogy a vizes rongyra egy kis hamut teszünk, azzal dörzsöljük végig az üveget. Mindezek után egy kört teszünk még, ezúttal hamu nélkül, végezetül pedig száraz ronggyal vagy papírtörlővel zárjuk a tisztítást. Fontos megjegyezni, hogy a lehető legfinomabb hamuval dolgozzunk, hiszen a nagyobb darabkák összekarcolhatják az üveget!

Kandallót vásárolnál? Vízteres vagy elektromos – a Praktiker kínálatában bármelyiket megtalálod!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!