Fűkasza karbantartása egyszerűen

Fűkasza karbantartása, tisztítása és tárolása télen és nyáron: Ügyeljünk arra, hogy gépeinket alaposan megtisztogatott állapotban tegyük el a téli hónapokra. Figyeljünk továbbá a kétütetmű fűkaszák üzemanyag keverési arányára, valamint a megfelelő damilfejek használatára. Tudjon meg többet a fűkaszák karbantartásáról!

A kertes házban lakó olvasóink számára nem kell elmondani, micsoda öröm egy szépen nyírt és ápolt gyep, ami az otthon és egyben az utca dísze is. Ennek kialakítása természetesen odafigyelést, munkát és megfelelő eszközöket igényel. Kertünk gondozásában egy elektromos fűkasza nagy segítség lehet.
Teljesítmény és funkció szerint megkülönböztethetünk elektromos, benzines és akkumulátoros fűkaszákat. Ipari használatra általában a benzines verziót használják, de kisebb otthoni munkálatokhoz elegendő az elektromos fűkasza és az akkumulátoros is. A fűkasza szára egyenes, a meghajtást egy merev tengely viszi a dobhoz, amelyben a damilfej van.

%%TERMEK_AJANLO_652%%

 Fűkasza damilfej

Fűkasza damilfej – Mire figyeljünk?

A damilfejek esetében két típus közül választhatunk: van automata, illetve félautomata. Az előbbi kevésbé gazdaságos, gyorsabban elhasználja a damilt. A félautomata típus esetében egy gombot lenyomva számunkra elegendő egységnyi damilt tudunk kihúzni, tehát ha a költségtényező fontosabb számunkra, mi ezt ajánljuk. Fontos, hogy a gyári damilmérettől eltérő damilfajtát ne használjunk, hiszen általában egy adott típushoz gyártják az anyagot, így optimális a felhasználása. Szegélyvágó damilfejeknél és fűkaszadamilfejeknél vegyük figyelembe azt is, hogy van egy maximális damilméret, aminél nagyobb anyagot nem ajánlott a gépbe tenni, hiszen a nagyobb damil jobban megterheli a kaszát. Ha szögletes damilt használunk, akkor a megadottnál kisebb átmérőjűt célszerű vennünk, nehogy beragadjon a damilfejbe.

Ütőkés

A fűkaszaütőkéseknek több típusa is létezik. Az irtandó növényektől függően használhatunk 3 ágú, 4 ágú és fűrészfogas típusú ütőkéseket. Alapvetően a fás szárú növényeket lehet írtani vele. A 3 ágú kés csak a nagyobb teljesítményű gépeknél használható, leginkább 40 cm3 felett, ezeknek van a legnagyobb vágófelületük. A 4 ágú ütőkést akkor használjuk, ha a motort kevesebb terhelésnek akarjuk kitenni, hiszen ennek kisebb a vágófelülete is.

2 ütemű motor karbantartása

A fűkaszák két-, illetve négyüteműek lehetnek, mindkét típusnak vannak előnyei, hátrányai. Általában az előbbieket szoktuk ajánlani, hiszen univerzálisabbak, fenntartásuk olcsóbb és egyszerűbb. Karbantartásuknál a legfontosabb feladatok a következők:

  • Lehetőleg rendszeresen tisztítsuk meg a gépet, ne maradjon nedves anyag vagy szennyeződés a vágókésen, ugyanis ez rászáradhat az alkatrészre, és egyenetlen terhelést okoz.
  • A gyártó ajánlásának megfelelő időközönként ellenőrizzük és zsírozzuk a szöghajtást egy erre a célra kifejlesztett szöghajtászsírral!
  • Ellenőrizzük a kuplungot, hiszen idővel elhasználódhat, ha a tárcsa sokszor megszorult!
  • Ha használat közben azt tapasztaljuk, hogy nincs szikra, vizsgáljuk meg a gyújtógyertyát vagy a gyújtótekercset!

elektromos fűkasza

Szűrőtisztítás

A levegőszűrőt évente legalább egyszer ellenőrizzük és cseréljük le! Ez azért fontos, mert az elszennyeződött levegőszűrő lecsökkenti a motor teljesítményét, megemeli az üzemanyag-fogyasztást, ezáltal megnehezíti a beindítást.

Tárolás télen

A hidegebb évszakok előtt fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk a fűkasza állapotáról. Öntsük ki a gépből a üzemanyagot és járassuk ki a még benne maradó keveréket! Ha üzemanyag marad a karburátorban, akkor fennáll a lehetősége, hogy a benne maradt olaj az apró alkatrészeket eltömítheti. Alaposan tisztítsuk meg az összes fent említett alkatrészt! Mindenképpen száraz helyen tároljuk a szerszámot!

Ezeket az ellenőrzéseket magunk is el tudjuk végezni, de ha tényleg biztosra szeretnénk menni, keressünk egy szaküzletet vagy szakszervizt, ahol készséggel adnak számunkra további tanácsokat!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!