Banner

9 nagyon hasznos elektromos kerti gép

A fejlődés a kerti kisgépek piacán sem szünetel, ahol a kényelem és a könnyű használhatóság is a legfontosabb szempontok között szerepel. Íme, 9 elektromos kütyü a kertből.

Elektromos fűnyíró

elektromos fűnyíró

A könnyű, műanyagból készült fűnyírók használatához nincs szükség különleges erőkifejtéshez, egyszerűen megkerülhetők velük bármilyen akadályok, mint például a kertben lévő fák, bokrok. Kisebb méretű kertekben ajánlott a felhasználásuk. A vágásmagasságot központilag lehet beállítani és a fűnyírók kétkezes kapcsolóval vannak felszerelve. Az elektromos fűnyíró legfontosabb tudnivalóiról itt írtunk többet.

Akkumulátoros fűnyíró

Akkumulátoros elektromos fűnyíró

A vezeték nélküli, akkus fűnyíró nagy előnye, hogy egyáltalán nem kell a kábellel foglalkoznunk, nem hajthatunk rá menet közben, és a szépen nyírt fű nem odáig tart, ameddig a vezeték. A benzines fűnyírónál a benzin beszerzésével, töltésével kell foglalkoznunk, ám ezzel a berendezéssel ezzel sincs gondunk.

További pozitívum: precízen, könnyen tudjuk vágni a füvet, és nem tudják majd a szomszédok, mettől meddig dolgozunk, hiszen az akkumulátoros fűnyíró csendesen működik.

Hogy hogyan válasszunk fűnyírót ebből a típusból, azzal korábbi cikkünkben foglalkoztunk.

Robotfűnyíró

Robotfűnyíró 20V 2.0Ah akkumulátorralMa már úgy is lehet rendezett a pázsit, hogy mi nem foglalkozunk a fűnyírással, csak be kell szereznünk egy robotfűnyírót. Kimondottan hasznos azoknak, akik nem rajonganak a fűnyíró tologatásáért, vagy éppen nincs rá idejük. Főleg a nagy kertek esetében merülhet fel, hogy praktikusabb robotra bízni a szezonban hetente ismétlődő feladatot. 

A fűnyíró robot igen sok előnnyel rendelkezik. Hatékonyan és csendesen dolgozik, és nem sávokban vágja a füvet, hanem véletlenszerűen, így nem hagy csíkokat. Aránylag kevés energiát fogyaszt. Hogy hol dolgozzon, azt előzetesen határoló vezetékekkel jelölhetjük ki, ennek köszönhetően nem megy át például a virágágyáson.

Az önműködő fűnyíró teljesen veszélytelen, megáll a tereptárgyak előtt. Ha például kisállat kerül elé, behúzza a pengéit. A komolyabb berendezések ultrahangos érzékelővel rendelkeznek, és így felmérik a nagyobb tárgyakat, amelyeket kikerülnek.

A robotfűnyíró újratölthető akkumulátorral üzemel, és amikor lemerülőben van, bedokkol saját töltőállomására. Teljesen automatikusan dolgozik, minden nap lenyír egy-két milliméter füvet, amivel mulcsolja a meglevő pázsitot.

Amire érdemes figyelni, ezt a típust nem magas, gazos fű gondozására fejlesztették ki. Először kaszáljunk a kertben, ha ilyen állapotban van, mielőtt a robotfűnyíró elkezd dolgozni.

Elektromos láncfűrész

elektromos láncfűrész

Alacsony visszacsapású fűrészlánc a sima, zökkenőmentes és gyors vágásért nedves és száraz fában. Bépített automata olajozó rendszer keni a láncot a kopás csökkenése, valamint a hatékony vágás érdekében. Szerszám nélküli láncfeszítés. 

Manapság láncfűrészt már kifejezetten kedvező áron is kaphatunk, de a vásárlás előtt fontos tisztázni magunkban, hogy a láncfűrész típusok közül elektromos vagy benzines modellre van-e szükségünk, valamint hogy mi az igényeinknek megfelelő láncvezető méret.

Elektromos fűszegélyvágó

elektromos fűszegélyvágóA készülék alkalmas a szélkövek melletti és egyéb, a fűnyíró által elérhetetlen helyen lévő fű és vékonyszálú gyomnövények vágására.
A termékért kattintson a képre!

Elektromos sövényvágó

elektromos sövényvágó45 cm-es vágókéshossz ideális a kisebb sövények nyírásához. 16 mm-es ágátvágás . Kompakt és ergonomikus kialakítás a könnyű használat érdekében. Átlátszó védőburkolat a jobb láthatóság érdekében munkavégzés közben. Elülső fogantyú a könnyebb irányíthatóság és nagyobb kontroll érdekében. Mutatjuk, mi alapján válasszunk sövényvágót.


Elektromos kapálógép

elektromos kapálógép

A készülék gyep, füves területek feltörésére, veteményes ágyások előkészítéséhez, valamint csemeték és cserepes növények ültetésekor kisebb lyukak kiásásának megkönnyítéséhez alkalmazható. 
A termékért kattintson a képre!

Gyepszellőztető gép

Ha igazán szép, zöldellő kertet szeretnénk, ne feledkezzünk meg a gyep szellőztetéséről. A dús pázsit titka az első fűnyírás és a gyepszellőztetés. Ez utóbbi tevékenység a talaj fellazítása, aminek köszönhetően jobb lesz a föld hő-, tápanyag- és vízgazdálkodása. 

Érdemes nagyobb kert esetén gyepszellőztető gépet használnunk

A fű gyökérzete kicsit meg lesz nyesegetve, és több levegőhöz jut, ha elvégezzük a gyepszellőztetést. Emellett így el tudjuk távolítani a visszamaradt, elhalt növényi részeket, amik filcesen borítják a föld felületét tél végén.

Érdemes nagyobb kert esetén gyepszellőztető gépet használnunk erre a célra, mert még speciális gereblyével sem könnyű ez a munka. 

A talajlazító gépek között találunk karmos és késes típust, ajánlott olyat választani, amelyik több centire benyúlik a talajba munka közben.

Ágaprító

Az ágaprító vagy szecskázó gép rendkívül hasznos, ha komolyabb kertet szeretnénk rendben tartani, ahol évről évre sok ág, gally gyűlik össze.

ágaprító gyűjtődobozzal

Az ágaprító előnyei az égetéssel és az elszállítással szemben abban foglalhatók össze, hogy az illegálisnak számító égetést elkerülhetjük vele, és jól felhasználható mulcsot nyerünk. Amennyiben hulladékként elvitetnénk a felaprított ágakat, akkor is jól járunk, mivel sokkal kisebb mennyiség keletkezik.

A késes vagy hengeres ágaprító igen egyszerűen működik: belehelyezzük az ágakat, és alul összegyűlik a ledarált végtermék.  

A felaprított gallyak remekül használhatók talajjavítóként, mulcs vagy komposzt formájában.

Összegezve

Megújíthatjuk az itt bemutatott kerti gépekkel otthoni eszközparkunkat, és nem fogjuk megbánni. Sokkal könnyebben, profibban megy majd a munka, és még a kertünk is mutatósabb lesz. 

Most költöztünk kertes házba? Érdemes megismerkedni a szerszámokkal, amelyek nem hiányozhatnak, a flextől a satuig, és beszerezni a nélkülözhetetlen darabokat. 

Egy másik korábbi cikkünkben pedig olyan hasznos eszközöket mutattunk be, amelyekkel még többet hozhatunk ki a kertünkből.


Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!