Banner

Áramfejlesztő választás: segítünk

Ahhoz, hogy a megfelelő áramfejlesztőt válasszuk, alaposan fel kell mérni a piacot, megismerni a típusokat és persze felmérni a saját helyzetünket. Számos márka és fajta található meg ma már a Praktiker kínálatában, melyek sok dologban eltérőek egymástól, éppen ezért nem mindegy, hogy melyik az, amely mellett végül letesszük a voksot.

Áramfejlesztő

Áramfejlesztő típusok

Sok esetben az áramfejlesztő és az elektromos szerszám kéz a kézben jár, hiszen egyre több olyan helyzet adódik a mindennapok során, amikor jól jöhet egy hordozható áramgenerátor: hétvégi házban, sátrazás során, limitált elektromos hálózattal rendelkező lakókocsiban, műhelyben és természetesen az olyan építkezéseken, ahol nem biztosított az áramforrás.

Áramgenerátor

Az első és legfontosabb mérlegelési szempont a teljesítmény kérdése: kerüljünk képbe, hogy milyen  gépek lesznek működtetve, azoknak mekkora a feszültség igényük – ha ennek fényében válogatunk, akkor már egy lépéssel közelebb is kerültünk az ideális modellhez! Mivel az elektromos eszközök áramfelvétele között igencsak nagy eltérések lehetnek, azt az aranyszabályt mindenképp tartsuk szem előtt, hogy az áramfejlesztő teljesítménye az üzemeltetni kívánt eszközök összteljesítményénél legalább 20-30%-kal legyen magasabb!

Fontos kérdés továbbá, hogy zárt vagy nyílt térben kerül elhelyezésre majd az aggregátor – a benzin vagy dízel meghajtású áramfejlesztők zárt térben is használhatók, ezzel szemben a gázüzemű aggregátort csak nyílt térben szabad használni. Habár a gázüzemű kivitel olcsóbb üzemanyag ráfordítással és működési költséggel jár, a megtérülési ideje akár több száz órát is jelenthet egy belépő szintű benzines aggregátorhoz képest. Persze bármilyen kivitelről is legyen szó, a szellőztetésről mindenképp kell gondoskodni!

Inverteres áramfejlesztő

Az inverteres áramfejlesztő technológiájának köszönhetően majdnem tökéletes kimeneti szinusz görbét biztosít – de mégis mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy az inverteres áramfejlesztő folyamatos, stabil áramminőséget tud előállítani, így a kényes elektronikai eszközök, akár szerverparkok és egyéb kifinomult tartozékok is hibátlanul tudnak működni.

Inverteres áramfejlesztő

Ha az áramfejlesztőt nagy indítóáramú fogyasztó terheli – például hegesztő, betonkeverő, szivattyú vagy akár valamilyen speciális orvosi műszer –, akkor mindenképp szükség lesz a frekvenciastabilitásra, mivel az olcsóbb típusok nem rendelkeznek fordulatszám-szabályzóval. Ha viszont csak kisebb eszközöket kell kiszolgálnunk, akkor minden további nélkül vásárolhatunk aszinkron kivitelt. Abban az esetben, ha egy nagy indítóáramú fogyasztót nem megfelelő eszközre kapcsolunk, könnyen „legerjedhet” – ezen tehát nem érdemes spórolni.

Akkumulátoros áramfejlesztő

A hordozható áramfejlesztők kétségtelenül megkönnyítik az életünket, de a különböző kategóriák szemügyre vétele után is láthatjuk, hogy számos további kényelmi funkciót is választhatunk még. Több középkategóriás típusban is megtalálhatunk már akkumulátort, ezek a plusz egységek az indítást segítik meg: berántás helyett már önindító funkcióval is működésre bírhatjuk a szerkezetet. Ugyanakkor léteznek már úgynevezett digitális áramfejlesztők is, amik az elektromos motorvezérlésnek köszönhetően egy csendesebb, tisztább, környezetkímélőbb alternatívát is jelentenek, de az üzemanyaguk általában szintén ólommentes benzin.

Akkumulátoros áramfejlesztő

Amennyiben sikerült kicsit közelebb kerülnöd az ideális áramfejlesztőhöz, nézz körül a Praktiker kínálatában, ahol meg is vásárolhatod!

 

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!