Oldal tetejére

Álomkert 4 lépésben

Rengetegen álmodozunk legalább egy tenyérnyi zöldről, egy apró kertről, ahol nap végén megpihenhetünk, fellélegezhetünk. Ha ez az álom a megvalósítás szakaszába lép, érdemes komolyan venni a feladatot, hogy kertünk hosszú időn keresztül tényleg a nyugalom szigete lehessen. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, amiket kertépítés előtt nem árt ismerni.

Milyen kertet akarunk?

A legelső dolog, amit tisztázni kell, hogy milyen kert kialakítását tervezzük, hiszen a kertnek rengeteg típusa létezik. A díszkertekbe fákat, virágokat, pázsitot, bokrokat telepítenek, a haszonkertek művelésre, növények termesztésére való. A konyhakertben gyümölcsfák, fűszernövények és zöldségek nőnek, míg a tájkert a lehetőségek tárháza, ez már inkább birtok, mint kert. Ennek ellentéte a teraszkert, ahol minimális terület áll rendelkezésünkre.

Ha megvan a kert funkciója, érdemes nekilátni a tervezésnek! Az alábbi 4 lépést nem érdemes kihagyni.

Készítsünk skiccet!

Ehhez nem kell más, mint egy mérőszalag, amivel nagyjából lemérhetjük a kert nagyságát. Érdemes előkeresni a telek alaprajzát, majd egy milliméterpapírra méretarányosan átmásolni, hogy könnyebben boldoguljunk. Ha már beültetett kerttel van dolgunk, ezt is jelöljük a tervrajzon - ahogy azt is, hogy mit szeretnénk meghagyni, illetve kivágatni.

Készítsünk kívánságlistát!


A kívánságlista összeállításakor ne fogjuk vissza magunkat, írjunk fel mindent egy papírra, és bár a lista szükségszerűen rövidül majd, az ember legalább nem mond le egyszerre a vágyairól. Ha ezzel megvagyunk, jöhetnek a felépítmények - pavilon, játszótér, tűzrakó -, illetve a vízarchitektúra-elemek, mint medence, szökőkút vagy halastó.

Találjuk ki a részleteket!


Ha megvan a lista, érdemes fontossági sorrend alapján beszámozni az egyes elemeket, majd elhelyezni az alaprajzon. Nagyjából igyekezzünk felmérni a helyigényt és a környezeti adottságokat. A veteményeskertet például napos helyre tervezzük, de a kerti padot már érdemes árnyékos helyre tenni.

Válasszuk ki a növényeket!


Kerttulajdonosként az egyik legnehezebb feladat, hogy felmérjük a hatalmas kínálatot. Ebben segítségünkre lehet, ha kiválasztjuk a kedvenc növényünket, amit amolyan főszereplőnek nevezünk ki, majd hozzátervezzük a “kíséretet”. Sokan színek menték “építkeznek”, vagy keresnek maguknak egy stílust, és azt kopírozzák.

Ha megfogalmaztuk, hogy milyen kertet szeretnénk, következő lépésben forduljunk szakemberhez. Aki ugyanis kerttervezés előtt áll, első és legfontosabb, amit el kell fogadnia, hogy a kertépítés egy szakma, nem érthet hozzá mindenki. Legalább a tervezés fázisában érdemes kikérni szakember véleményét, hiszen olyan dolgokat kell figyelembe venni, mint a talaj minősége, a vízelevezetés, a növények térigénye, összeférhetetlensége vagy épp a burkolat és további építmények kialakítása.

Ráadásul a kertépítésnek precíz menete van. Első és legfontosabb a terület megfelelő előkészítése és a tereprendezés. Ennek része lehet a fakivágás, a földmunkák elvégzése, ha pedig további építési munkákat tervezünk - például kerítés, támfal, lépcső építését -, akkor ezeket is az első fázisban kell megejteni. Ezután jöhetnek a vízrendszerek - például kerti tó, szökőkút, kút -, majd a kerti burkolat kialakítása, és csak az utolsó pontban az ültetés.

Hasznos volt ez az oldal?