Banner

A nagy ecsetkörkép

Sokan saját kezűleg csinosítják a lakásukat, így a festést is szakember segítsége nélkül oldják meg. Az áruházakba érve szinte el lehet veszni a különböző fajtájú, formájú ecsetek között, és a legtöbben ár/érték arányban vásárolják meg ezt a rendkívül fontos kellékét a festésnek, vagyis ugyanazért az árért leemelik a polcról a többdarabos készleteket. A kiválasztás korántsem ilyen egyszerű, és a tökéletes végeredmény érdekében jó, ha tudjuk, hogy melyik felület vagy anyag festéséhez milyen ecsetet kell használnunk.

Ecset anyaga szerint

Az ecsetek szára általában műanyagból vagy fából készül, az ecset szőre pedig készülhet állati szőrszálakból, szintetikus anyagokból vagy növényi rostokból.

Az állati szőrből készült ecset óriási előnye, hogy jobb nedvszívó képessége van, mint a szintetikus ecseteknek, tehát egy merítéssel több festéket képesek felvenni magukba. Ez a fajta ecset készülhet borz-, ló-, marha-, mókus-, teve- vagy disznószőrből, de a skála szinte folyamatosan bővül, így találkozhatunk puhább és erősebb szőrű állatok szőréből készült ecsettel is.

A szintetikus ecsetekkel pedig sokkal precízebben lehet festeni, mert az ecsetszőr folyadékba mártva egyben marad, és nem válik szét, így a nagy pontosságot igénylő feladatok festésére alkalmasabbak.

Formájuk és a felhasználás módja szerint:

A legváltozatosabb formájú ecseteket vásárolhatunk meg, nagyon széles a választék. Az eleinte szögletes vagy kerek formákat ma már kiegészítik a ferdén, ívesen vágott, precíziós munkához javasoltak.

Az ablakecsetek precíziós feladatok megoldására készülnek, ennek érdekében a sörtéjük ferdén vágott. Ezzel a ferde ecsetfejjel lehet a legjobban és egyenletesen kifesteni a kisebb mélyedéseket , valamint pontosan dolgozni.

A radiátorecset feje meg van hajlítva és vékonyabb a szára is, így a nehezen hozzáférhető radiátorlamellák közé is biztonsággal tudunk benyúlni anélkül, hogy a kezünket összekennénk a festékkel. Emellett az ecset nyelének hossza miatt akár a kisebb belmagasságú szobák sarkait is ki lehet vele festeni anélkül, hogy az ember létrára állna.

A kör alakú ecsetet az ablakok, a radiátorcsövek és a szobasarkok festéséhez ajánljuk.

A lapos ecseteket széles és lapos nyeléről, valamint az ecsetszőröket összefogó fémlemezről ismerhetjük fel a legkönnyebben. Ezt a fajtát olyan nagyméretű pl. falak festéséhez ajánljuk, amelyek felülete sík. Ha a felület díszítve van például gipszstukkóval, akkor nem ez az ecset lesz a legmegfelelőbb a feladat megoldására. Lakkozásra és alapozó festésre is kiválóan alkalmas, de érdemes figyelni rá, hogy a festendő felülethez a számunkra kényelmes szélességű ecsetet válasszuk.

A széles fejű, nagy lapos ecseteket erősebb, vastagabb szőrszálakból álló fejjel látják el. Nagy falfelületek, homlokzatok festésére kiválóan alkalmasak, de a fej szélessége és a szőrszálak hossza miatt precíziós feladatokra nem megfelelők.

Általános tanácsként elmondható, hogy a festékünk anyaga és a hozzá használt oldószer tulajdonságait is érdemes elolvasnunk a megfelelő ecset kiválasztásakor, mert néhány oldószer oldhatja az ecset anyagát, így azzal nem végezhető el munkafolyamat.
Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!