Banner

Unja a régi csempét? Mutatjuk, hogyan újíthatja fel!

Nem minden esetben van szükség arra, hogy az öreg csempét leverjük. Néhány egyszerű trükkel elérhető, hogy olyan legyen, mint az új.

A csempe hosszú évekig kitart, bírja a strapát. Régi lakásokban a látogató gyakran meglepetéssel tapasztalja, hogy a második világháború utáni időkből származó mélybordó, mályva vagy fekete színű csempék borítják a falakat, de gyakran találkozhatunk még a 70-es években elterjedt zöld-sárga keramitlapokkal, vagy kávédarálót, virág motívumokat ábrázoló konyhai, illetve fürdőszobai falburkolatokkal. Az új tulajdonosoknak vagy bérlőknek azonban nem mindig van kedvére a retro-look. Ilyenkor általában drasztikus, olykor hibás döntés születik; az öreg csempét le kell verni! Lehet ezt azonban másként is:

1. Megoldás: öntapadós fóliák

A retro- stílusú falicsempék sok por, törmelék, kosz nélkül is testre szabhatók. A megoldások tárházában válogathatunk a különböző megoldások között, melyekkel az elavult falburkolatokat újjá varázsolhatjuk. Egyik lehetséges megoldás, hogy a régi csempékre öntapadós fóliát ragasztunk. További előnye ennek a megoldásnak, hogy az öntapadós fólia, például egy esetleges költözés esetén, könnyedén eltávolítható.

2. Megoldás: Csempelakk

Egy további ötlet a csempék felújításához, a csempe átlakkozása. A csempéknek, egy speciális lakkal történő átfestése, nem túl bonyolult művelet. Ezek a lakkok ma már nem csak fehér, de számtalan színben kaphatók. A készre kikevert alapszíneken túl lehetőség van arra is, hogy a szakkereskedésekben, az általunk megálmodott árnyalatot is kikeverjék számunkra.

3. Megoldás: új csemperéteg

Az öreg csempéket nem kell feltétlenül leverni, ha a fürdőszobát, vagy bármely falfelületet csempével kívánjuk felfrissíteni. Ha megbizonyosodtunk arról, hogy a régi csempe szilárdan tapad a vakolatra, akkor próbálkozhatunk azzal a megoldással, hogy az új csempét a régire ragasztjuk. Ebben az esetben, a hibátlan eredmény érdekében hívjunk megbízható szakembert, semmiképpen se próbálkozzunk házilagos kivitelezéssel!

4. Megoldás: falburkolat üveggel vagy rozsdamentes acéllal

A csúnya, elavult nagy csempefelületek biztonsági üveggel is eltakarhatók. A konyhastúdiók, vagy szakáruházak már napjainkban is nagy választékban kínálnak hasonló megoldásokat. A felületeken - a megrendelő kérésére-, a konnektorok és a kapcsolók helyének kivágását is betervezik. Az üvegréteg előnye a csempeburkolattal szemben, hogy a felület teljesen sima. A főzés, vagy mosogatás közben felfröccsenő olaj, zsír, vagy szappan foltok, mivel nem kell küzdenünk a fugákkal, egyszerűen eltávolíthatók. Alternatív megoldásként használhatunk a munkalap és a felső szekrény közötti rész takarására rozsdamentes vagy nemesacél paneleket is.

5. Megoldás: falburkolás fotótapétával

A megunt csempefelületek elrejtése egy egyszerű, és akár házilagos kivitelezéssel is könnyen megoldható. Ebben az esetben válasszunk fotótapétát. Vegyünk, a tapéta, illetve a takarandó felület méretével egyező vékony osb-lapot, erre kasírozzuk fel a fotótapétát, majd annak érdekében, hogy a felfröccsenő víztől a tapétát megvédjük, fedjük le egy megfelelő méretű plexi-lappal. Ez az eljárás tűzhely feletti felületeken, tűzveszély miatt, nem használható.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!