Saját készítésű ajándék: így készül a karácsonyi hógömb

A hógömböket nemcsak a kisebb gyerekek, hanem mindenki szereti, akár a karácsonyi dekoráció részeként, akár ajándékként nagy sikert arathat. Egy személyre szabott darabbal bárkit meglephetünk, ráadásul az elkészítése sem igényel nagy fáradságot – mutatjuk, hogyan készül!

karácsonyi hógömb befőttesüvegből

Hógömb készítése befőttes üvegből

Bár a karácsonyi hógömb nevében is benne van, hogy gömb, mégsem kell feltétlenül ehhez a formához ragaszkodni! Pláne azért sem, mert egy befőttes üveg – feje tetejére állítva – príma kiindulópontot adhat: adott a „hógömb alap” és maga az „üveg hógömb”. Hogy mi van a hógömbben? Ez csak a kreativitásunkon múlik! Azt azért elárulhatjuk már most is, hogy egy hógömb elkészítése nem jelent akkora munkát, mint az ideális műfenyő,vagy egy stabil fenyőtalp megtalálása!

Hozzávalók

Természetesen a hógömb készítés bizonyos részleteiben azért trükkös lehet, ezért a házi hógömb készítésének listáját kettészedtük: az első blokkban azokat a hozzávalókat tüntettük fel, amikre mindenképp szükség lesz, ezekből készül az egyedi hógömb befőttesüvegből. 

 • Befőttesüveg
 • Szilikonos ragasztó
 • Csillám vagy műhó
 • Egy kis darab hungarocell
 • Glicerin
 • Desztillált víz

Ugyanakkor az egyedi hógömb készítés a „belevalóktól” lesz igazán egyedi: állatok, emberek, fák vagy éppen házak, mindezek mellett a külső dekorációról is gondoskodjunk gombokkal, szalagokkal, egyéb kiegészítőkkel. 

 • Műanyag figurák
 • Műnövények
 • Elegáns gombok
 • Arany szegőszalag

Hógömb DIY lépésről lépésre 

 1. Készítsük elő a kellékeket! A nagy részüket beszerezhetjük barkácsboltban és rövidáruboltban, glicerint patikában tudunk venni, desztillált vizet pedig benzinkutakon, nagyáruházakban.

 2. Első lépésben alakítsuk ki az általunk kitalált havas tájrészletet! Ez lehet egy őzike fenyőfával, egy angyalka a hóban, de akár egy dinoszaurusz is, ha az ajándékozottnak az okozna örömöt. A befőttesüveg kupakjának hátuljára ragasszunk egy kis darab hungarocellt, majd erre ragasszuk fel a kiválasztott műanyag figurát a növényekkel. 

 3. A befőttesüvegben keverjünk el egy a kettő arányban glicerint desztillált vízzel, ebben szépen fognak szállingózni a hópihék az üvegben.

 4. Ha megszáradt a ragasztó, akkor csavarjuk rá a kupakot az üvegre. A kupak oldalát díszíthetjük arany szegőszalaggal, az üveg tetejére pedig ragaszthatunk dekoratív gombokat. Rázzuk meg a hógömböt, és gyönyörködjünk a hóesésben – így készül tehát a hógömb házilag!

Mi van a hógömbben?

Sokakban felmerül ez a kérdés, és persze az is, hogy a hógömb készítése glicerin nélkül megoldható-e? A rövid válasz az, hogy igen, de a glicerin elhagyásával egy teljesen más típust lehet csak megalkotni. A glicerinnek köszönhetően lesz a hópelyhek „szitálása” olyan életszerű, a desztillált víz pedig nem fog algásodni, ha pedig jól megtisztított kellékek kerülnek bele, akkor minden szennyeződéstől mentes marad. Aki viszont glicerin helyett, szeretne valami más alternatívát, annak a száraz hógömb jó megoldás lehet! Ebben az estben a folyadékot kivesszük a képletből, viszont minden más ugyanúgy elrejthető az üvegben, sőt, a száraz hógömbnél akár egy kis fénysort is becsempészhetünk a tájba!

Hógömb készítés videó

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!