Banner

Permetezés jól és okosan

A permetezés megfelelő időpontban végezve megóvja gyümölcsfáinkat, növényeinket a kártevőktől és a gombabetegségektől, a növényvédő szerek tehát abban segítenek, hogy a kertben is elkerüljük a jelentős károkat. Ismerd meg cikkünkből az általános szabályokat, sajátítsd el őket, hogy hasznos kerti teendőink eredményeként egészséges és bő termésű növényeink lehessenek!

permetezés

A permetezés szabályai, avagy permetezzünk jól és okosan 

Itt a jó idő, a kerti teendők között pedig fontos szerepet kap a permetezés, amivel kapcsolatban az első és legfontosabb alapgondolat: a növényvédő szerek zömének szakszerűtlen felhasználása nemcsak a kártevőkre jelent veszélyt, de az emberre is. Nem véletlen, hogy a növényvédő szereket – veszélyességük szerint – három kategóriába sorolják: az I.-es és a II.-es kategóriába eső szert felhasználási engedély birtokában lehet megvásárolni, míg a III.-as forgalmi kategóriába esők szabad felhasználású szerek, vagyis előképzettség nélkül bárki megvásárolhatja őket.

Fontos!

 • Permetezés előtt meg kell ismerni a használni kívánt szert, adagolásának helyes módját!
 • Mindig annyi adag permetszert keverjük ki, amennyit aznap fel is használunk!
 • Védőruha és maszk nélkül permetezni tilos! A vegyszer nemcsak a légutakon át, de a bőrön keresztül is be tud jutni a szervezetbe!
 • A permetezés 10–25 fok között a legideálisabb: alacsony hőmérsékleten sok szer veszít az erejéből, nagy melegben kárt tehetnek a növényekben.
 • Szeles időben permetezni tilos! Nemcsak a növényvédő szerünk egy része veszik kárba, de bárki be is lélegezheti.
 • A veteményest a gyümölcsfák permetezésekor le kell takarni!
 • Fák permetezésekor mindig fentről lefelé permetezzünk, és ügyeljünk arra, hogy a szerből mindenhova jusson!
 • Eső előtt permetezni nem szabad!
 • A permetszereket fagy- és páramentes, elzárt helyen tároljuk!

A permetező kiválasztása 

Rendszerint a permetezni kívánt terület nagysága és a vegyszer súlya határozza meg, hogy az ember kézi, talicskás benzines, háti motoros, netán akkumulátoros permetezőt választ. Akinek nagy kertje van, évente sokliternyi növényvédő szert használ fel, minőségi készülékbe invesztáljon! Vásárlás előtt a kiválasztott gép jellemzőivel fontos megismerkedni: hobbi- vagy profi kategória, szórástávolság vízszintesen és magasságban, permetlé-kapacitás (liter/perc), teljesítmény, űrtartalom, felfogatás, üzemi nyomás, szórófej, permetszer típusa, garancia.

Permetszerek: mikor – mit – mivel permetezzünk? 

A kár és kórokozók elleni védekezés a legtöbb esetben elkerülhetetlen, az viszont korántsem ennyire egyértelmű, hogy mikor kell gombaölőszert vagy általános kontakt szert alkalmazni. Mielőtt viszont belemegyünk a részletekbe, nézzük, a növényvédő szerek csoportosítását! 

 • Gombaölő szerek
 • Baktériumölő szerek
 • Rovarölő szerek: rovarölő, levéltetűölő, atkaölő
 • Gyomirtó szerek: kontakt, felszívódó (levél, gyökér)
 • Rágcsálóirtó szerek
 • Csigaölő szerek
 • Vadriasztó szerek
 • Fasebkezelő anyagok
 • Permetezési segédanyagok 

FONTOS! Hozzáértés hiányában, a szer megvásárlása előtt, szakértő tanácsát ki kell kérni! A megfelelő növényvédő szer kiválasztásához segítséget nyújthat a Nébih közhasznú növényvédő szer adatbázisa.

permetezés

Lemosó permetezés tavasszal és ősszel

A tavaszi lemosó permetezést még rügyfakadás előtt érdemes elvégezni, hogy az esetlegesen áttelelt kártevőktől és kórokozóktól megszabadítsuk a növényt. A tavaszi lemosó permetezéssel tehát megalapozhatjuk a zökkenőmentes „szezonkezdést”. Például az őszibarack tafrinás (levélfodrosodás) fertőződését is lemosó permetezéssel tudjuk megelőzni. Ehhez képest az őszi lemosó permetezést lombhullatás utánra kell időzíteni, szintén a megbúvó kártevők ellen.

Gyümölcsfák és a szőlő permetezése

Cserebogár, lombrágó barkó, sodrómoly, aknázómoly, bundásbogár, levéltetű, pajzstetű, takácsatka, amerikai lepkekabóca, gyümölcsmoly, darázs, tűzelhalás, varasodás, lisztharmat, rozsda, monília: ahány gyümölcsfa, annyi kártevő, gomba, vírus és baktérium, amik nemcsak a levelet, de a fa gyümölcsét is megtámadhatják – éppen ezért fontos a kombinált hatású vegyszeres védelem. A gyümölcsfák permetezését gyümölcsfajonként, rügypattanás előtt, rügypattanáskor, rügypattanás és sziromhullás után végrehajtandó védekezések szerint csoportosítják. A szőlőtőkéket például ajánlatos már rügyfakadás után permetezni.

Permetezés virágzáskor: szabad vagy tilos? 

Megoszlanak a vélemények a virágzáskor való permetezés kapcsán. Régen úgy tartották, hogy virágzás idején semmiképp sem szabad permetezni. Ugyanakkor egyre több permetszer csomagolásán felbukkan az az útmutatás, hogy bizony a virágzás kezdetén kell használni. Általánosságban nem indokolja semmi a virágzáskor történő permetezést, de van néhány olyan eset, amikor ez a javasolt eljárás, többen például az őszibarack tafrinás betegsége ellen is a virágzás során permeteznek.

Permetezés virágzáskor

Ha elkerülnénk a permetszerek használatát

Vannak olyan lehetőségek, amelyeknek köszönhetően minimalizálhatjuk kertünk keresztbe fertőződését. Például telepíthetünk rovarhotelt, amiben a hasznos rovarok megbújhatnak.

Ezek mellett növényeinkről rendszeresen távolítsuk el a sérült kéregrészeket, a beteg leveleket és ágakat, valamint ne hagyjuk, hogy nagy mennyiségű avar képződjön. Ezek azok a pontok, ahol a baktériumok és a gombák a leggyorsabban szaporodnak. Ha ezeket az óvintézkedéseket betartjuk, akkor eleve minimalizálhatjuk a fertőződés veszélyét.

Fontos továbbá megjegyezni, hogy a biogazdaságok is használnak permetezést, csak éppen ezeknek a szereknek természetes eredetű összetevői vannak.

Ha bio permetezőszert választunk, fontos odafigyelni rá, hogy napfelkelte előtt alkalmazzuk a szert. Ezeknek a szereknek a hatását a napfény és a hőség rontja.

Védjük a méheket!

Ha mindenképp permetezni kell, méhkímélő megoldásokat válasszunk, és olyan időpontban tegyük, amikor a méhek befejezik a napi munkát. A permetezőszereken megtaláljuk, hogy az adott szer mennyire veszélyes a méhekre nézve:

 • a méhekre kifejezetten veszélyes szerektől a méhek nagy százalékban elpusztulnak, hatásuk fél napig kitart.
 • A méhekre mérsékelten veszélyes szerek ötven százalékban veszélyesek, hatásuk körülbelül 8 órán át tart. Ezeket akkor használjuk, ha a méhek befejezték a repülést, ha ezután szórjuk ki, hatásukat másnapra, mire a méhek újra munkába állnak, elveszítik.
 • A méhekre nem veszélyes szerek nem bántják őket.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!