Oldal tetejére

Napvitorla: Milyet válasszunk, hogyan és mire szereljük fel?

A napvitorla különböző méretekben és alakokban kapható: a téglalap és négyszög alakú napvitorla mellett a háromszög alakú is elterjedt az utóbbi időkben. Míg a napvitorla rögzítése egyszerű, nem feltétlenül egyértelmű, hiszen tartó oszlopokra van szükség vagy falba szerelhető tartókra. Rövid cikkünkben segítünk eligazodni, hogy egyedi igényeidre szabva rátalálj a megfelelő méretű és anyagú napvitrolára.

Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen árnyékolóra van szükséged, olvasd el összefoglaló cikkünket: Napernyő, Napellenző és Napárnyékoló - Melyik kell Nekem?

Napvitorla - Praktiker

Mi az a napvitorla és milyen típusok léteznek?

A kerti napvitorla talán az egyik legstílusosabb megoldás, hogy a nyári kánikulában egy kis árnyékot varázsoljunk otthonunkba. A napvitorla anyaga különlegesnek mondható, nemcsak egy kifeszített ponyváról van szó, hiszen ellenáll a viharos szélnek és az UV-sugárzásnak is, ráadásul minimális mértékben elasztikus, így a napvitorla a kifeszítést is bírni fogja. Persze számos apró különbség létezik a Praktiker kínálatában, de a leginkább szembetűnő különbség mégiscsak a napvitorla formája.

Téglalap, négyszög vagy háromszög alakú napvitorla

Habár a mintázatban vagy éppen az anyagban is lehetnek különbségek, választásunk első és meghatározó szempontja mindenképp a napvitorla formájának kell lennie: négyszögletes napvitorla vagy éppen háromszög alakú napvitorla? Mindegyiknek megvan a maga előnye: a téglalap forma nagyobb árnyékot tud biztosítani, a háromszög alakú viszont kisebb helyekre is könnyen befér.

Négyszögletes Napvitorla - Praktiker

Mekkorát válasszunk, hogy a kívánt árnyékot kapjuk?

Természetesen egyedi méretű napvitorlák is léteznek, de ha elsőre nem találjuk meg a centire pontos darabot, akkor sem kell kétségbeesni, hiszen a napvitorla méretezése sokkal kreatívabb dolog, mint az elsőre tűnhet. Nem kell mást csinálni, csak egy kicsit variálni: nagyobbat a kisebbel, háromszög alakút a négyzetessel, vagy éppen szürkét a pirossal. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a legtöbb helyzetre egyszerű megoldás is van: 4x4-es napvitorlától kezdve 5x5-ös méreten át egészen az aprócska, 2x2-es napvitorláig számos méret érhető el.

Hogyan és mire rögzítsük a napvitrolát?

Akárcsak a méretek kiválasztása a napvitorla rögzítése is több módon megközelíthető: ha szeretnénk, akkor elkerülhetjük a napvitorla szerelés középhaladó módjait, ilyenkor stabil kerti bútorokra vagy fákhoz is könnyedén rögzíthetjük a napvitorlát. Igaz, ezt inkább csak kisebb méretnél ajánljuk – egyébként a napvitorla rögzítése erre a célra szánt tartóoszlop segítségével lesz csak ideális.

Napvitorla Tartó Oszlop - Praktiker

Fontos, hogy a napvitorla oszlopok stabilak legyenek, hogy az egész szerkezet ellenálljon a nagyobb széllökéseknek. A napvitorla felrakása elsőre talán nagyobb munkának tűnhet, pedig nincsen szükség túl sok hozzávalóra: vitorlakötél, nemesacél karabinerek, nemesacél kötélfeszítők és gyűrűs csavarok.

Használati tippek: tisztítás, vízállóság és egyebek

Habár a kínálatban minden darab eső és vízálló napvitorla, ez nem jelenti azt, hogy ne lennének vízáteresztő napvitorlák is egyben. Komoly esőzések után megülhet a napvitorlákon a csapadék, ilyenkor az anyag kicsit kitágul és átfolyik rajta a víz – amennyiben ezt szeretnénk elkerülni, a felszerelésnél pár fokkal döntsük meg a vízszinteshez képest.

Egy fontos kérdés, amit még nem érintettünk: mi legyen télen a napvitorla sorsa? Habár ellenálló szerkezetről beszélünk, ami külön tisztítást sem igényel – az időjárás ezt megoldja helyettünk –, a téli fagyoknak és az őszi lombhullásnak jobb nem kitenni a napvitorlát. Ha sokáig szeretnénk élvezni a napvitorlánk árnyékát, akkor szezonról szezonra szereljük le és fel, hogy a telet a napvitorlák is pihenéssel tölthessék!

A Praktiker kínálatában a napvitorlák mellett többféle napernyőt és napellenzőt is megtalálsz!

Hasznos volt ez az oldal?

 • Applikáció

  Töltse le mobil applikációnkat, vásároljon könnyen és gyorsan bárhonnan.
 • Számlakártya

  Használatával gyorsan és egyszerűen igényelhet áfás számlát.
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!