Kidobás helyett, avagy mit tegyünk a már nem használt bútorokkal?

Hiába lehet már olcsó, mutatós lapra szerelt bútorokat kapni, a DIY megoldások népszerűsége mégiscsak töretlen. Természetesen egy gyors csiszolás és újrafestés szinte bármilyen régi bútornak elragadó külsőt varázsolhat, azért vannak kevésbé evidens, de annál mutatósabb megoldások is! Íme, a 7 kedvenc bútor újragondolásunk!

DIY megoldások

Székekből kerti pad

A kerti padok kedvelt bútordarabok, de sokszor kifejezetten hálátlan körülmények között tengetik mindennapjaikat: szélben, esőben, fagyban odakint állnak. Ilyen viszontagságok között gyorsan megkopnak, kifakulnak, szóval miért is vennénk egy vadiúj kerti padot, ha egyszerűen tudunk csinálni egyet? Ehhez nem kell mást tenni, csak 2-3 széket felsorakoztatni, egymáshoz rögzíteni, és egy méretre vágott, hosszabb ülőlapot felfúrni. Persze egy csiszológép szükséges lesz és a festés is el fog kelni!

Ajtóból asztal

Amilyen egyszerű, annyira vagány ez a megoldás, a legjobb pedig az, hogy bármilyen ajtóból meg lehet csinálni. Oké, a bejárati ajtó nem biztos, hogy ideális választás, de egy megunt, régi ruhásszekrény ajtaja például tökéletes alapanyag. Rá kell fúrni a lábakat, és ennyi! Abban az esetben pedig, ha az ajtó felülete nem teljesen egyenletes, akkor egy méretre vágott üveglappal célszerű lefedni – ez nemcsak praktikus, de elegáns megjelenést is kölcsönöz neki.

használt bútorok újrahasznosítása

Zongorából polcrendszer

Ha már az egyszerű barkácsolásnál tartunk: rövid gyűjteményünk egyik legegyszerűbb, de talán legmutatósabb darabja ez a zongorapolc. Ehhez semmi mást nem kell tenni, csak óvatosan, körültekintően szétbontani a zongorát, néhány polcot befúrni, aztán mehet is fel a falra! Valamilyen hangulatos világítással lehet még emelni ennek a szokatlan bútornak a fényét.

Bőröndből fotel vagy éjjeliszekrény

Valamilyen régi, nem használt bőrönd szinte minden padlás vagy pince legmélyén megbújik. Az alapos takarítás után lábakat és valamilyen kárpitozott matracot vagy párnát kell csak hozzátenni. A bőröndöt egyébként éjjeliszekrénnyé is át lehet alakítani – ez már tényleg pár perces művelet, hiszen elég csak a lábakat felfúrni!

Széktámlából ruhafogas

Jópofa, játékos kiegészítőt lehet eszkábálni a megunt székek támláiból is. Egyszerűen le kell fűrészelni a támla felső részét, kicsit megcsiszolni, újrafesteni, mehet a tetejébe egy fém akasztó, és láss csodát, már kész is az egyedi ruhafogas! Ha ilyen extravagáns ruhafogasaink vannak, azokat kár elrejteni egy gardróbba, helyezzük ki nyugodtan jól látható helyre!

Régi bútorok újrahasznosítása

Komódból előszobai szekrény

Ehhez a bútorhoz kell talán a legtöbb türelem és precizitás, az eredmény viszont garantáltan különleges lesz. Egy tökéletes előszobai szekrényben nemcsak tárolók vannak, illetve valamilyen asztalszerű felület, amire hazajövetelkor le lehet dobni a kulcsokat és a pénztárcát, hanem egy beépített ülőalkalmatosság is. Egy komód átalakításával tehát három legyet lehet ütni egy csapásra!

Kádból kanapé

Felújítod a régi fürdőszobát, minden csillog-villog, aromaterápiás-gőzfürdős-kacsalábon forgó sarokkádad lett, de mihez kezdesz a régi káddal? Mielőtt kidobod, tudd, hogy pár lépésből fantasztikus, egyedi bútort tudsz csinálni belőle! A takarításhoz kelleni fog valamilyen vegyszeres tisztítószer, a kád félbevágásához egy sarokcsiszoló, a vágott élek lecsiszolásáról is érdemes gondoskodni, a lábak rögzítéséhez jól jön majd egy fúrógép csavarokkal, végül pedig a méretre vágott matrac kárpitozásához egy tűzőgépre is szükség lesz – és mi az eredmény? Egy lélegzetelállító kanapé!

Nekiállnál barkácsolni? Fel akarod újítani a régi bútorokat? Keresd a Praktikerben a szerszámokat, amelyekre szükséged van!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!