Mi legyen a karácsonyfával az ünnepek után?

A fenti kérdés talán minden háztartásban elhangzik, sokan pedig karácsony után egyből megszabadulnak a karácsonyfától, holott vannak még lehetőségek az utcára dobáson kívül is. Cikkünkben ezeket nézzük át!

Tévhit, hogy a fenyő nem komposztálható

Sokan úgy tudják, hogy a fenyőfa semmilyen formában nem komposztálható – pedig ez nem teljesen igaz! Moderált mennyiségben hozzá lehet keverni a komposzthoz, de az tény, hogy a komposztálási folyamatot lassítani fogja.

Tévhit, hogy a fenyő nem komposztálható

A fenyőfa komposztálás menete

A fenyőfa tűleveleinek gyanta tartalma miatt nehézkesebb a folyamat, ezért önmagában nagyon nehezen bomlik le. Ha egy vegyes komposztba tesszük, akkor pár centis rétegekben elteríthető – érdemes minél vékonyabb rétegeket kialakítani, hogy biztosan megtörténjen a lebomlás. Egyfelől ennek van egy olyan előnye, hogy lazább lesz az egész komposzthalom, másfelől pedig jó hőzáró rétegeket biztosít, így a komposztáláshoz szükséges meleg könnyebben megmarad.

Tippek újrahasznosításra

Láthatjuk, hogy a fenyőfák körül nem terem meg bármilyen növény – ennek bizony köze van a tűlevelekhez is. A fenyőfák – és persze a fenyőfából készült komposzt – a talajt úgymond elsavanyítja, ezt pedig csak speciális növények szeretik. Tehát ha ilyen komposztot szeretnénk használni, akkor a következő növények kifejezetten örülnek majd neki:

  • begónia
  • hortenzia
  • liliomfa
  • rododendron

Országszerte januárban indul a fenyőfák begyűjtése

Ha nem tudunk, esetleg nem szeretnénk aprítással, komposztálással foglalkozni, akkor a nagyobb településeken minden további nélkül számíthatunk a januári begyűjtésre. Ilyenkor csak a szemetesek mellé kell kihelyezni a fát, arra természetesen ügyelve, hogy senkit ne zavarjon az elhaladásban.

Karácsonyfa gyűjtőpontok nagyobb településeken

Nagyobb településeken gyűjtőpontok is kialakításra kerülnek. Egyfelől a karácsonyfa-begyűjtés határideje előtti vagy túli leadások miatt, másfelől pedig azért, mert vannak olyan nagy fenyőfák, amit a hulladékszállító célgéppel nem lehet könnyen felaprítani – ilyenkor a gyűjtőpontokra kell vinni a fát.

Tűzifa is lehet belőle?

A fenyőfa több okból sem ideális tűzifának, de nem kell teljesen lemondani róla! Egyrészt gyantatartalma miatt pattogva, sercegve ég, a szikrák akár balesetveszélyesek is lehetnek. Másrészt fűtőértéke sem a legjobb, hiszen puhafáról van szó: gyorsan meggyullad és hamar elég. Ha fel szeretnénk használni a fát, akkor gyújtósnak megteszi, vagy aprítva kiváló mulcsot készíthetünk belőle!

A kivágott fenyőfából készített karácsonyfa tökéletesen helyettesíthető

Az első és kézenfekvő megoldás természetesen a műfenyő, de számtalan további alternatíva is létezik már! Vásárolhatunk élőfenyőt, amit aztán kiültetünk a kertbe, de lehetünk ennél sokkal kreatívabbak is. Korábbi cikkünkben – az ünnepi kreativitás jegyében – összeszedtünk pár filléres, de annál ötletesebb megoldást: alternatív karácsonyfák készítése néhány hozzávalóból.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!