Banner

Láncfűrész: segítünk kiválasztani a legjobbat!

A motoros láncfűrész nagyban megkönnyíti a kerti munkát és elengedhetetlen darabja egy szerszámgyűjteménynek. Manapság láncfűrészt már kifejezetten kedvező áron is kaphatunk, de a vásárlás előtt fontos tisztázni magunkban, hogy elektromos vagy benzines modellre van szükségünk, valamint hogy mi az igényeinknek megfelelő láncvezető méret. Többek között ezekhez a kérdésekhez adunk most sorvezetőt, hogy te is megtaláld azt a modellt, amire tényleg szükséged van.

Benzines láncfűrészek

benzinmotoros láncfűrész lesz, amit keresünk, ha nem csak tűzifát szeretnénk aprítani a kert végében, hiszen a szóban forgó motoros láncfűrészek bizony nagy teljesítményre képesek! Persze vannak kisebb, akár egykezes láncfűrészek is, de a benzines meghajtásnak ára van: hiába a nagyobb teljesítmény, a benzinmotornak nagyobb a hangja, mondhatni zajos, valamint az égéstermék miatt szaga is van, ezért kizárólag kültéri használathoz ajánljuk. A teljesítmény mellett fontos szempont az is, hogy a munkálatok során nem kell a kábeleket kerülgetni, így nem helyhez kötött munkálatokra is használhatjuk.

Benzines Láncfűrész - Praktiker

Elektromos láncfűrészek

Amennyiben beltéri használatra keresünk láncfűrészt, akkor az elektromos láncfűrész , amire szükségünk van. Sok tekintetben praktikusabb a benzines kivitelhez képest: nincs égéstermék vagy kellemetlen szag, de üzemanyagért sem kell szaladgálni.

Persze az elektromos láncfűrészeknek is vannak hátrányai. Az egyik kétségkívül az, hogy csak helyhez kötötten tudjuk használni, valamint – a fűnyíráshoz hasonlóan – a kábelre is figyelni kell a munkálatok közben. Természetesen léteznek már akkumulátoros láncfűrészek is, de összességében még mindig elmondható, hogy a benzines meghajtás általában erősebb, dinamikusabb megoldást jelent.

Elektromos Láncfűrész - Praktiker

A láncfűrész teljesítménye és jellemzői

Vásárlásnál sokakat ámulatba ejt a penge hossza, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy minél impozánsabb a penge, annál jobb is a láncfűrész – pedig ez egyáltalán nincsen így! Hiába látunk láncfűrész akcióban olcsó modelleket, arra ügyeljünk, hogy a láncvezető hosszának összhangban kell lennie a teljesítménnyel! A hosszabb láncvezetőjű láncfűrészek vastagabb fák kivágására is alkalmasak.

A másik fontos szempont a láncfűrész lánca – minél vastagabb a fűrészlánc szeme, annál erősebb maga a lánc. Ha jó minőségű acélból készülnek a szemei, akkor a láncfűrész élezésre is csak ritkábban lesz szükségünk. Egy láncfűrész élező sosem jöhet rosszul egy ezermester műhelyében.

Amennyiben csak kisebb munkálatokhoz keresünk láncfűrészt – legyen szó akkus láncfűrészről vagy benzinesről –, akkor 1,1-1,3 mm vastag fűrészlánc, illetve rövidebb pengehossz is elegendő lehet. Ha pedig egy profi modellt keresünk profi munkákhoz, akkor 1,5 mm vastagságú láncszemek felett válogassunk!

A cikkünk végén mindenképp szót kell ejtenünk egy sokak által keresett terméktípusról, a láncfűrész adapterről. A sarokcsiszoló gépek könnyedén átalakíthatóak láncfűrészekké egy adapter segítségével. Természetesen nem javasoljuk, hogy a sarokcsiszolóból „főállású” láncfűrészt csináljon bárki ki is, de amennyiben csak kisebb aprításokra van szükség, akkor egy láncfűrész adapter praktikus és költséghatékony megoldást jelent, hiszen gyorsan fel lehet szerelni, egyszerűen csak le kell cserélni a sarokcsiszoló fejét!

A láncfűrészek mellett, válogass a számodra megfelelő kerti motoros gépek közül a Praktikerben!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!