Oldal tetejére
Kert kisokos

A vírushelyzet sokunk szemét felnyitotta, és bebizonyította, hogy mennyire fontos egy kert vagy egy terasz, ahová kiszabadulhatunk a négy fal közül. Ha kedvet kaptál arra, hogy egy kicsit átrendezd a környezeted, vagy csak egy is kertészkedéssel szeretnéd levezetni a feszültséget, akkor jó helyen jársz - íme néhány pont a 2022-es kert trendekből:

 • Környezetvédelem és tudatosság

A komposztálás és az esővízgyűjtés mellett előtérbe kezd kerülni az állatok védelme is. Egyre többen alakítják ki kertüket úgy, hogy az a vadon élő állatoknak is megfelelő legyen. Ilyen megoldás például a ,,vadkert”, amely a környezetünkben élő vadállatoknak és rovaroknak is egyaránt kedvez. Azonban egyéb megoldásokkal is előállhatunk: építhetünk nekik fészket vagy odút is.

A sünök hasznos látogatói a kertünknek. Ebből a videóból megtudhatod, hogyan készíts egy biztonságos kuckót kedvenc kerti látogatóidnak!

CIKK: Mire jó a rovarhotel a kertben?

 

 • Középpontban a grillezés
  A hétvégék egyik legnépszerűbb eseménye a sütögetés. Nem véletlen, hogy felkapottá váltak a grill-központú kertek. A tavasz beköszönte magával vonzza a grillek iránti óriási érdeklődést. Kínálatunkban találhatók faszenes és elektromos grillek, valamint kőgrillek is. Mindemellett az örök klasszikus, a szalonnasütés is kiemelt figyelmet kap.

  Grillek Szalonnasütés 

  Kerti díszvilágítás tippek

  Ebben a videóban Juditu szuper tippeket és megoldásokat mutat, hogy neked legyen a legcsinosabb díszvilágítású kerted a szomszédságban!

  Kültéri lámpák

  Kerti bútor

  Kerti bútor

  Megnézem
  Kerti kéziszerszám

  Kerti kéziszerszám

  Megnézem
  Növény, mag, hagyma

  Növény, mag, hagyma

  Megnézem
  Locsolás, öntözés

  Locsolás, öntözés

  Megnézem
  Kerti motoros gép

  Kerti motoros gép

  Megnézem
  Növénytartás

  Növénytartás

  Megnézem
  Föld, mulch, táp

  Föld, mulch, táp

  Megnézem
  Napernyő, napellenző

  Napernyő, napellenző

  Megnézem

  Tanácsok, útmutatók a Praktikertől
  Sziklakert építése házilag

  Ha sziklakert építésére adtuk a fejünket, célszerű néhány szempontot figyelembe vennünk ahhoz, hogy igazán mutatós és strapabíró kőoázist alakíthassunk ki magunknak. Ha felvetődött benned pár kérdés a sziklakert építésével kapcsolatban, jó helyen jársz!

  Hova telepítsünk sziklakertet a kertünkben?

  Ha klasszikus sziklakertet szeretnénk építeni, ajánlott egy lejtősebb helyet választanunk. Ugyanakkor apró kövekből akár sík talajon is ki tudunk alakítani magunknak egy kőoázist. Amit fontos megfigyelni, hogy égtáj szerint hova helyezzük – a legtöbb sziklakerti növény a déli, délkeleti tájolást szereti. Javasolt tehát oda telepítenünk a sziklakertünket, ahol egész évben napsütés éri. Emellett lényeges az is, hogy ne vizesedjen túlzottan, hiszen nem szeretik a nagy nedvességet a sziklakertben élő növények.

  A sziklakert építéséhez használt anyagok

  Nem csak növényekre és szerszámokra lesz szükségünk a sziklakertünk megépítéséhez, hanem olyan alapanyagokra is, amelyek nem feltétlenül találhatóak meg minden egyes kertészetben vagy szakáruházban. A Praktikernél megtalálsz mindet, ami egy sziklakert megépítéséhez szükséges!

  Sziklakerti kövek

  Bizonyos szempontból a sziklakert építése nehézséget okozhat, ugyanis súlyos köveket kell megmozgatnunk. Így válasszunk körültekintően – ha van lejtőnk, akkor nyugodtan használhatunk nagyobb szikladarabokat is! Választhatunk akármilyen nekünk tetsző követ – lehet az mészkő, gránit vagy éppen homokkő is – ami fontos, hogy nem szabad keverni őket egymással!

  Növények a sziklakertben

  Különböző növényeket ültethetünk a sziklakertbe: vaskos levelű kövi rózsát, pozsgást, vagy akár olyan évelő növényt, mint az árlevelű lángvirág. Amint nagyon fontos tudni, hogy milyen fényviszonyt kedvel és hogy mennyire télálló. Emellett ajánlott figyelni a túlültetésre is, ugyanis egy örökzölt fajta képes túlnőni a pozsgást vagy egy alacsony termetű kúszónövényt.

  Mikor lássunk neki a sziklakert építésének?

  Gyakran felvetődik a kérdés, hogy mégis mikor kezdjünk hozzá a sziklakerti növények ültetésének. Van egy jó hírünk: tavasztól őszig bármikor elültethetjük a növényeket. Azonban pár hetet érdemes várni a kövek elhelyezése után, hogy azok végleg „befeküdjenek” a helyükre.

  A sziklakert építésének folyamata és lépései

  1. Takarítsuk el a felesleges növényeket és gyomokat a kiválasztott helyről!
  2. Ássuk ki a leendő sziklakertünk helyét ~20 cm mélyen, töltsük fel homokkal és kaviccsal, ezzel biztosítva a megfelelő vízelvezetést!
  3. Helyezzünk bele nagyobb köveket!
  4. Miközben fokozatosan töltjük fel a földel a sziklakertünket, haladhatunk a nagyobb kövektől a kisebbekig!
  5. A sziklakerti növények ültetésével várjunk pár hetet, hogy a kövek a helyükre üljenek illetve még meg tudjuk egyszer takarítani a gyomoktól!
  6. Nem utolsó sorban pedig jöhetnek a növények!

  Gondozás

  Noha azt írtuk a cikkünk legelején, hogy nagyon strapabíró a sziklakert, hiszen az egész éves napsütést kedveli, azonban a benne élő növények néha igénylik az öntözést! A száraz, meleg hónapok idején könnyen ki tud száradni a kőoázis felső rétege, ilyenkor ajánlott meglocsolni. Emellett van egy bevált természetes módszer is – a mulcs. A fenyőkéreg nem hagyja kiszáradni a földet, sőt mi több, a kisebb növények teleltetésében is segítséget nyújt!

  Szükséges szerszámok:

  Csináld magad: Teraszépítés házilag

  Érzed magadban a motivációt, hogy saját magad építsd meg a teraszt? Megmutatjuk neked lépésről lépésre, hogy csináld!

  Elolvasom

  Beton gyeprácskő lerakása

  Sok esetben nincs kiépített autóbeálló az udvarokon, amelyet a zöld gyep bán - legfőképpen a csapadékos hónapokban. Annak érdekében, hogy a gépjármű súlya ne tegye tönkre a pázsitunkat rakhatunk le beton gyeprácsot. Lenti cikkünkben megismertetünk a gyeprácskő típusaival és lerakási módszerével!

  Elolvasom

  Kertépítés

   

  5 hasznos elektromos kerti gép

  A kerti kisgépek piaca is rendületlenül fejlődik, hiszen ezen a téren is a legfontosabb szempontok a könnyű használat és a kényelem lettek. Megmutatunk Neked 5 olyan elektromos kerti gépet, amelyek nem hiányozhatnak a Te kertedből sem!

  Elektromos fűnyíró

  A könnyű, műanyagból készült fűnyírók használatához nincs szükség különleges erőkifejtéshez, egyszerűen kikerülhető általuk mindenféle akadály, mint például a kertben lévő fák, növények, bokrok. A kis kertekben ajánlott a felhasználásuk. A vágásmagasságot központilag lehet módosítani és a fűnyírók kétkezes kapcsolóval vannak felszerelve. 

  Elektromos fűnyírók

  Kapálógép
  A kapálógépet füves területek feltörésére, cserepes növények és csemeték ültetésekor kisebb lyukak kiásására, illetve veteményes ágyások előkészítésére használhatjuk.

  Kapálógépek


  Elektromos láncfűrész
  Az alacsony visszacsapású fűrészlánc elősegíti a gyors és zökkenőmentes vágást száraz és nedves fában is. A beépített automata olajozó rendszernek köszönhetően csökkenthető a kopás mértéke.

  Elektromos láncfűrészek

  Elektromos fűszegélyvágó
  A fűnyíró által nehezen elért területeket könnyen lenyírhatjuk az elektromos fűszegélyvágóval. Fontos, hogy az ajánlott vastagságú damilt használjuk a gépnél!

  Elektromos fűszegélyvágó

  Elektromos sövényvágó
  Az elektromos sövényvágót kiválóan tudjuk alkalmazni kisebb sövények nyírására. Kompakt és ergonomikus kialakítása, átlátszó védőburkolata megkönnyíti a használatát.

  Elektromos sövényvágó

  Fa kerti bútor kisokos

  Ha fa kertibútor vásárlás előtt állsz, vagy magad szeretnéd elkészíteni azt, olvasd el cikkünket, amelyben leírjuk, milyen szempontokat is fontos figyelembe venni!

  Fa kerti bútorok

  Te sem tudsz betelni a kert témájú olvasnivalókkal? Mi sem.

  Még szerencse, hogy weboldalunk tele van további ötletes és hasznos cikkel! Inspirálódj velünk és legyen a te kerted a legszebb!

  Megnézem a többi cikket is

  Hogyan csináld
  DIY videók a kert szerelmeseinek

  Kerti tipegő lerakása
  Szeretnéd feldobni a kerted hangulatát, stílusát? Helyezz le tipegőket az udvarban Judit segítségével!

  Kerti asztal készítése
  Készíts velünk együtt egy hangulatos és egyszerű kerti asztalkát!

  Újrahasznosított kerti dekor ötletek
  Ebben a videóban Dávid régi tárgyakat hasznosít újra dekorációként. Tarts velünk!

  Grillkocsi készítése
  Ebben a videóban Laciék bemutatják, hogyan tudsz egy egyszerű és hasznos grillkocsit készíteni!
  Faház építése és összeszerelése
  Ha nincs otthon sufnid vagy garázsod, ideális lehet számodra egy praktikus faház! 

  Ideje megpihenni!
  Hogyan alakítsunk ki egy klassz pihenősarkot a kertben? Juditu érkezik is a legtutibb tippekkel!