Oldal tetejére

Hogyan óvjuk meg és ápoljuk a laminált parkettát otthonainkban?

Hogy mi a laminált parketta népszerűségének titka? Sokan azért választják otthonukba, mert tartós, a felülete ellenálló és nem kell olyan mélyen a zsebbe nyúlni, ha ilyen padlóburkolat mellett döntünk. És ez még nem minden! Rengetegféle szín és mintázat közül választhatunk, és további előnye, hogy egyszerű tisztán tartani. Ám ahhoz, hogy minél tovább fényes és sérülésmentes maradjon, nem mindegy, mivel és hogyan ápoljuk...

Lábtörlőt a bejárati ajtó elé!

Ha még nem szereztünk be egy lábtörlőt, akkor itt az ideje! Ma már ezernyi féle és fajta közül választhatunk, a lényeg, hogy tegyünk egyet a bejárati ajtónk elé, így sokkal kevesebb koszt, szennyeződést és cipőtalpra ragadt apró kavicsot viszünk majd be az otthonunkba. Ezzel az egyszerű és nagyszerű megoldással már rengeteget tehetünk azért, hogy parkettánk minél tovább újszerű maradhasson.

Laminált parketta megóvása - Praktiker

A megoldás: gyakori porszívózás

Ha azt szeretnénk, hogy parkettánk mindig tisztán ragyogjon, hetente legalább egyszer - de ha időnk engedi, akár többször is – alaposan porszívózzuk fel a felületét. Ezáltal gyorsan megszabadíthatjuk a mindennapi szennyeződésektől, a kosztól és a portól. A seprű is nagy segítségünkre lehet, de figyeljünk arra oda, hogy puha sörtéjű legyen, amivel nem teszünk kárt a parkettában.

A sok víztől felpúposodhat

Ha betartunk néhány alapszabályt, akkor parkettánk nem csak egy-két évig lesz az otthonunk dísze. Az egyik nagyon fontos dolog, hogy semmiképpen ne bő vízzel mossunk fel, mert könnyen felpúpososhat, hullámossá válhat, ami valljuk be, nem egy szép látvány. Ha pedig túl gyakran „áztatjuk” padlóburkolatunkat, az bizony annak a maradandó károsodásához vezethet. Hogy mit tegyünk akkor? Elég, ha a felmosónk csupán enyhén nedves és miután végeztünk a felmosással, töröljük szárazra a felületet! Így nem kell amiatt aggódni, hogy megsérül és idő előtt ki kell cserélni.

Hogy ne kopjon meg a fénye

Amikor kinézzük, hogy melyik parkettát szeretnénk majd az otthonunkba, természetesen az eredeti fényű és mintázatú padlóburkolatok közül válogatunk, és nem gondolunk arra, milyen is lesz majd, ha veszít a fényéből. Nos, jó hír, hogy nem is kell emiatt aggódnunk, ha a megfelelő módon tisztítjuk. Válasszunk olyan ápolószert, amelyet kifejezetten erre a felületre ajánlanak, emellett fényesítő hatással bír.

Laminált parketta tisztítása - Praktiker

Ha sokat tologatjuk a székeket, bútorokat

Bár valóban kifejezetten strapabíró, a bútorok és a székek gyakori tologatásával a laminálta parketta élettartamát jelentősen lerövidíthetjük. Természetesen erre is van gyors és hatékony megoldás: ha nem szeretnénk, hogy a padlónk felülete tele legyen karcolásokkal és sérülésekkel, vegyünk öntapadó bútorláb alátétet.

Kapcsolódó cikk: Ezek a laminált felület előnyei, hátrányai

Ha mégis szükséges a csere…

Sajnos előfordulhat, hogy hiába vigyázunk laminált parkettánkra, mégis megsérül olyannyira, hogy szükségessé válik a cserére. Persze ha szerencsénk van, akkor nem kell az egész felületet újra rakni. Éppen ezért, amikor kiválasztjuk a padlóburkolatot, gondoljunk erre is, és ha megtehetjük, vegyünk néhány lappal többet a parkettából. Így, ha később valóban cserélni kell, nem kell attól tartanunk, hogy az az árnyalat, amit korábban megvettünk, már nem kapható.

Kövesd a Praktiker a Youtube-on is!

Hasznos volt ez az oldal?