DIY fali kulcstartó készítése

Indulás előtt nem találod a lakás- vagy a kocsikulcsot? Sosincs szem előtt a pincekulcs, amikor épp szükség lenne rá? Sokat bosszankodsz amiatt, hogy ezeknek az ajtókat nyitó kulcsocskáknak folyamatosan lába kél? Íme, egy egyszerű, de annál szemrevalóbb kulcstartó elkészítési javaslat, amely véget vet ennek a problémának. A kulcstartó akár az ajtóra, akár az ajtó közelébe, az előszobába is felszerelhető, amelyekbe a kulcscsomók könnyedén fellógathatók. Így minden kulcs a helyére kerül, és vége a hosszadalmas keresgéléseknek.

Szükséges alapanyagok:

  • fonott zsinór vagy kötözőspárga
  • négy oldalon gyalult fűrészáru a fali kulcstartóelem elkészítéséhez (méret: 34x34x2000mm)
  • fehér falazúr
  • Gorilla super glue gel pillanatragasztó
  • opcionális, a kis „bogyó-kulcstartóvégek” elkészítéséhez: 1 db farúd (240 cm-es kör alakú fatipli): vagy egy csomag vágott fatipli
  • kulcstartókarika

Elkészítés:

Első lépés: Először a fali kulcstartóelem elkészítésének látunk neki – mi 22 cm-es méretűre és 4 kulcscsomó fellógatására terveztük. Jelöljünk be ceruzával 4 cm után egy vonalat, majd 0,5 cm után is – ezt ismételjük meg háromszor, az utolsó 0,5 cm-t követő vonal után 4 cm-re húzzuk be az utolsó „záróvonalat”.
A záróvonalnál gérvágóval vágjuk meg a hosszú farudat – így egy jelölésekkel teli 22 cm-es farudat tartunk a kezünkben.
Maszkolószalaggal ragasszuk le a farudat úgy, hogy a 0,5 cm-es részek magadjanak „elérhetőek”, azaz hozzáférhetőek (erre azért van szükség, hogy a gérvágózás során ne sérüljön, „törjön meg a fafelület).
A munkapadra helyezett gérvágóval vágjuk ki a megjelölt, 0,5 cm-es szakaszokat a farúdból, nagyjából a farúd mélységének feléig vágjuk be ezeket a réseket.
Ha ezzel megvagyunk vegyük le mindenhonnan a maszkolószalagot.

DIY fali kulcstartó készítése

Fali kulcstartó

Második lépés: Opcionális lépés: ha szeretnénk a kulcscsomók végére kis „fabogyókat” is helyezni, több lehetőségünk is van. Az egyszerűbb verzió, hogy kész, vágott fatipliket használunk. Ez esetben valamennyi „fabogyó” egyenlő méretű lesz. Ha szeretnénk kicsit izgalmasabbá tenni a dolgot, szerezzünk be egy hosszú fatiplit (farudat), és vágjunk négy darab tetszőleges méretű elemet a gérvágóval. Bármelyik megoldást is választjuk, fúrjuk ki a bogyók közepeit – így minden egyes elem közepén rendelkezésre áll egy lyuk, amelyen át tudjuk majd fűzni a fonott zsinórt vagy kötözőspárgát.

DIY kulcstartó

kulcstartó

Fali kulcstartó - Praktiker Ötletek

Haramdik lépés: Smirglizzünk le jó alaposan minden elemet, szépen csiszoljuk le az éleket és az egyenetlenségeket.

Fali kulcstartó - Praktiker Ötletek

Fali kulcstartó készítése

Negyedik lépés: A festés következik. Minden elemet fessünk le fehér falazúrral. Helyezzünk le a munkaterületre (földre vagy asztalra) egy takarófóliát – a kis bogyóelemeket húzzuk fel ágakra vagy hurkapálcákra, hogy mindenhol egyenletesen meg tudjuk őket festeni, és meg tudjanak szépen száradni. Miután mindent lefestettünk, hagyjunk mindent száradni két órán át, majd vigyünk fel még egy réteget a lazúrból. Ezt követően ismét hagyjuk az elemeket száradni két órát.

DIY fali kulcstartó készítése

Fali DIY kulcstartó készítése - Praktiker Ötletek

Ötödik lépés: A kulcsokra/kulcscsomókra helyezzünk egy-egy tetszőleges méretű kulcskarikát, majd fűzzük át rajtuk a fonott zsinórt vagy kötözőspárgát. Először hurkot húzunk, majd csomót kötünk a végükre. Ha elkészítettük a fabogyókat is, ezeket a csomózás előtt húzzuk fel a spárgára, és utána kössünk csomókat a végükre. Ha fonott zsinórt használunk, csak csomózunk, majd öngyújtóval hevítsük fel picit a végeket, hogy gátat vessünk az anyag „bomlásának”.

DIY kulcstartó - Praktiker Ötletek

Hatodik lépés: Ragasztózzuk be a fali kulcstartóelem hátulját – ügyeljünk arra, hogy ne a széleket ragasztózzuk, mert úgy a falrahelyezést követően „kibuggyanhat” a ragasztó a falfelületre. Tegyük fel a falra az elemet, és erősen nyomjuk oda 30 másodpercen át.

DIY kulcstartó - Praktiker Ötletek

Kulcstartó készítése otthon - Praktiker Ötletek

Hetedik lépés: Helyezzük bele a fali elembe a zsinóros/spárgás kulcscsomókat. Ha egyéb szalagon/kötélen vannak a kulcsaink, azokat is könnyedén elhelyezhetjük a fali elem „kulcstartóréseibe”.

Kulcstartó készítése otthon

Készítsd el Te is a DIY kulcstartót! Válogass hozzá szerszámokat a Praktikerből!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!