Előtte-utána: így kárpitozzon széket házilag

Megmutatjuk, hogyan lehet "újrahúzni" egy egyszerű széket saját kezűleg. Praktiker ötletek

szék felújítása

Aki egy kicsit is ért a varrógéphez, és magabiztosan használja a tűzőgépet, maga is fel tud újítani egy széket, ha annak szabásmintája nem túl bonyolult. A képen látható étkezőszék is „házilag” kapott új ruhát.

szék felújítása

Első lépésben ki kell szedni az eredeti textil rögzítő kapcsokat. Ezt legegyszerűbben egy lapos csavarhúzó és fogó segítségével lehet elvégezni. Tipp: Mobiltelefonnal fotózzuk be, hogyan volt rögzítve az eredeti kárpit, hogy az új szövetet is pontosan úgy tudjuk felerősíteni. 

szék diy

Következő lépésben szedjük darabjaira az eredeti kárpitot úgy, hogy szépen egymás mellé helyezzük a szomszédos darabokat, és jelöljük a textilen, hogy melyik darab pontosan melyik rész (pl: háttámla, jobb oldal, ülőrész, ...). A kárpitos szakemberek az egymás melletti darabot betűkkel jelölik, nehogy belekeveredjenek a sok kárpitdarabba. 

szék diy

Ha ezzel megvagyunk, jöhet a másolás: vagyis nem kell újra kitalálni az új kárpit szabásmintáját, bőven elég, ha – szabályosan, precízen – átmásoljuk az eredeti textil szabásmintáját az újra, majd kivágjuk és összevarrjuk azokat. Tipp: aki háztartási varrógéppel dolgozik, válasszon vékonyabb bútorszövetet, és végezzen próbavarrást! 

szék diy

Ha megvagyunk a varrással, húzzuk a székre a textilt, és gombostűk (vagy kárpitos stekkerek) segítségével feszítsük rá az anyagot a keretre. Ezt a mozzanatot ne siessük el, figyeljünk, hogy meglegyen a szimmetria, hogy az anyag megfelelően feszes (nem hurkás, nem hullámos) legyen. Ha rögzítettük a szövetet, tűzőgép (elektromos vagy pneumatikus) segítségével előbb a szövet négy csúcsát „lőjük fel”, majd minden oldal közepét, végül sűrítsük a kapcsokat. 

szék diy

Ha megvagyunk az ülőrésszel, helyezzük fel a támlára az újonnan vart szövetet.

szék diy

Az anyagot rögzítsük kárpitos szegekkel a lábaknál, zárjuk le fekete textillel a szék alját, és vegyük használatba!

szék diy

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!