Egészségtudatos klímahasználat – 4+1 tipp a biztonságos léghűtéshez

Manapság már szinte mindenhol találkozhatunk klímával: otthonokban, üzletekben, vendéglátásban vagy éppen a postán. Ezzel párhuzamosan pedig egyre többet hallani a legforróbb nyári hetekben is, hogy „megfáztam a klíma alatt ülve”. Nem ritka történés, éppen ezért összeszedtük, hogy milyen alternatívák vannak, illetve mire érdemes figyelni a klímahasználat során!

A jóból is megárt a sok klíma!

Sokan abba a hibába esnek, hogy az utcáról beesve nem tudatosítják magukban, mekkora hőmérséklet különbségnek teszik ki szervezetüket. Legyünk bármennyire is hidegtűrők, egy 10-15 fokos különbség igencsak jelentősnek számít, főleg akkor, ha még le is vagyunk izzadva. Ilyen körülmények között nem meglepő, ha a testünk nem tudja lekövetni a változást.

Nem elfelejteni takarítani a légkondicionálót!

A másik – szerencsére egyre többek számára ismert – körülmény, ami a megfázás tüneteit produkálhatja, a klímaberendezésben elszaporodó baktériumok ügye. Ezek a gonosztevők örömmel húzzák meg magukat a párás helyeken, akiket aztán a szobába juttatott hideg levegővel együtt belélegzünk. Ezt rendszeres, évi 1-2 tisztítással gond nélkül megelőzhetjük, amihez szakember segítségét célszerű kikérni! Amennyiben saját kezűleg szeretnénk megoldani, számíthatunk arra, hogy szét kell majd szerelnünk a klímát, és a különböző részeit alaposan, erre a célra használatos vegyszerekkel megtakarítani.

Klíma takarítása

Olvasd el ezt is! Klímatisztítási tippek – miért fontos hogy tisztán tartsuk a légkondit?

Vannak helyek, ahová nem való a klíma!

Kezdjük a legevidensebb helyiséggel: a gyerekszobába ne tegyünk klímát! A klímát egyébként a lakás központi helyeire érdemes tenni, általában a nappaliba, hogy az onnan kiáramló levegő a teljes lakást klimatizálja. Vonzó megoldás lehet, hogy a hálószobában elalszunk a hűvösben, de éjszaka – alvás közben – észrevétlenül fázhatunk meg!

A béka esete

Mindenki ismeri a béka történetét, aki a fazékban ülve szépen fokozatosan megfő a vízzel. Tulajdonképpen ez fordítva is működik: lassacskán fázunk meg a jól lehűtött lakásban vagy irodában. Ahogyan a vízfogyasztásnál is szokták mondani: ne várjuk meg, amíg szomjasak legyünk, rendszeresen hidratáljunk – ugyanez igaz a hűtésre is. Ne várjuk meg, amíg fázni kezdünk! A jó tanács tehát annyi, hogy módjával használjuk a klímát!

Van élet a klímán túl!

Ha már ennyi óvintézkedésről beszéltünk, akkor ejtsünk szót az alternatívákról is. A Praktiker kínálatában számos különböző ventilátort kaphatunk, az egyszerű asztali daraboktól kezdve a stílusos, krómozott állóventilátorokig. Habár ezek a levegőt nem hűtik, de a hőérzet pár fokkal csökkenhet, nem utolsósorban vagány kiegészítői lehetnek a lakásnak.

Léghűtő

Az igazi kihívója a klímáknak ugyanakkor nem a ventilátorok, hanem a léghűtők. Ahogyan a nevükből is sejthetjük, ezek lehűtik a beáramló levegőt, amit aztán visszafújnak a légtérbe, a hűtést pedig természetes módon, jégakkuval teszik lehetővé. A léghűtő tehát egy barátságosabb megoldás, de azért erre is igaz: nem szabad túlzásba vinni!

Így készíts légkondit házilag!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!