Almaecet, zacc, hagyma: ezekkel tisztítsd hatékonyan a grillt!

A meleg idő beköszöntével előkerülnek a grillsütők, igyekszünk kihasználni minden alkalmat a sütögetésre, hiszen a szezon nem tart örökké. Grillezni szinte mindenki szeret: kellemes együttlét a szabad ég alatt, megtoldva kulináris finomságokkal, grillspecialitásokkal – nem csoda, hogy rajongunk a grillezésért. De hová lesznek a barátok, ismerősök a sütögetés után, amikor a grillsütőt le kellene tisztítani? Mint minden parti, így a grillezés után is marad a feladat: takarítás és a grillsütő megtisztítása. Szeretnénk néhány hasznos javaslattal, ötlettel segíteni abban, hogy a munka kevésbé legyen nehéz és időrabló.

Ötletek a grillsütő tisztításához – egyszerűen, gyorsan, tisztán

A grillsütő tisztítása természetesen könnyebben megy akkor, ha a készülék nem túl piszkos, nem égett rá vastagon a zsír és a hamu. Hasznos tanács a lustábbaknak: ha a sütésre szánt húst vagy zöldségeket alumínium sütőtálcára fektetjük, vagy alufóliába göngyöljük – mivel a zsír nem csepeg a grillrácsra –, az szinte teljesen szennyeződésmentes marad. Ugyanis éppen a zsír, korom, hamu kombinációjának eltüntetése a legnehezebb feladat. Aki azonban a nehézségek ellenére sem mond le a grillételek élvezetéről, jobban teszi, ha a sütés befejeztével azonnal nekilát a tisztításnak. A zsírmaradványok könnyebben eltávolíthatók, ha még nem szilárdultak kőkeményre.

Aki környezettudatosan gondolkodik, és nem akar ipari tisztítószereket használni, vessen be régi bevált szereket és módszereket, mint például az ecet és a só. A legjobb, ha a grillrácsot még este beáztatjuk ecet-só keverékébe, reggel pedig már neki is állhatunk a megkérgesedett anyag eltávolításának.

Egy másik trükk, a grilltisztítás megkönnyítésére egy rég bevált eljárás: a grillrácsot helyezzük nedves újságpapírrétegek közé egy éjszakára, vagy fektessük a nedves fűre, vagy egy darab műanyag fóliára. Nemcsak a nedvesség, hanem az újságon lévő nyomdafesték is oldja a rácsra kötött szennyeződést. A következő napon a fenti módon fellazított szennyeződést dörzsöljük le alaposan újságpapírral, vagy kefével, a magas szennyeződések ellen pedig vessük be az acéldörzsit.

Dörzsölés alufóliával

Sok esetben nincs más megoldás, mint a súrolás. Igen ám, de mivel? Alufóliával! Az alufólia felülete érdes, ennek köszönhetően mintegy varázsütésre eltűnik a piszok. Hogy csináljuk? Az alufóliából gyűrjünk egy nagyobb labdát, majd ezzel kezdjük súrolni a rostélyt. Az eredmény nem marad el!

Viszlát könnyek: a hagyma új fényt ad a grillrácsnak

A csodagumó, a hagyma nemcsak a főzésnél megkerülhetetlen, de a grillezésénél is. Ha a burgonyához hasonlóan megfelezzünk, villára vagy nyársra tűzzük, megállja a helyét rostélytisztító szerepben is. Fontos tanács: a rostély forró legyen! Ekkor a rácsra száradt szennyeződés erős súrolással eltávolítható. Még egy dolog, ami a hagyma mellett szól, mégpedig a fertőtlenítő hatás. A látható szennyeződések mellett eltávolítja a láthatatlan szennyeződéseket is.

Csillogó rostély kávézaccal

Az elfogyasztott reggeli után a kávézaccot ne dobjuk azonnal a szemetesbe, segítségünkre lehet még abban, hogy grillrácsunk ismét a régi fényében ragyogjon. A rászáradt, megkérgesedett szennyeződést úgy távolítja el a felületről, mint a dörzspapír. Nincs más teendő, mint tegyük a kávézaccot egy szivacsra, és kezdjük dörzsölni vele a rostélyt. Végezetül mossuk le a rostélyt meleg vízzel, és a rács úgy csillog, mint új korában.

Süti, süti grillrács

Mint már mindannyian tudjuk, a csodaszernek számító sütőport nem csak sütésnél, folttisztításnál, vagy mosásánál alkalmazzuk hatékonyan, használatával az elpiszkolódott grillrostély is újjávarázsolható. Minden, amire szükségünk van, egy nagyobb edény. Azután jöhet a zsírtalanítás: a piszkos rostélyt tegyük az edénybe, szórjuk meg alaposan sütőporral és öntsük fel vízzel, hogy a rostélyt teljesen ellepje. Hagyjuk a rostélyt egy éjszakán át ázni a folyadékban: az eredmény, amivel másnap szembesülünk el fog kápráztatni bennünket. A víz és a sütőpor kémiai reakciója segíti a zsíroldást, fellazítja a megkérgesedett réteget, ami aztán egy rongy segítségével könnyedén letörölhető.

Almaecet és cukor: a zsírgyilkos

Nagymamánk házi szere még mindig felülmúlhatatlan: a jó öreg almaecet a grillrostély tisztításában is verhetetlen. Két deciliter almaecetet keverjünk el két evőkanál cukorral, majd töltsük egy szórófejes flakonba.  A folyadékot permetezzük a szennyezett grillrácsra. Ahhoz, hogy a keverék hatásos legyen, a rostély feltétlenül forró legyen! Ha a rostély lehűlt, az ecet-cukor keverék felszívódott a szennyeződésben, a kéreg egy tiszta kendő segítségével ledörzsölhető a rostélyról.

+ 1 tipp: Grillezés előtt távolítsuk el a zsírt egy félbevágott burgonya segítségével a rostélyról.

Ha szeretnénk a steaket sütés közben könnyedén megfordítani, az lehetséges, de ennek érdekében a rostélyt sütés előtt teljesen zsírtalanítani kell. Erre a célra olaj helyett használjunk burgonyát. A burgonyával is elérhetjük a megfelelő síkosított hatást, és előnye az olajjal szemben, hogy nem gyúlékony. Így használjuk: első lépésben hevítsük fel a grillt, vágjunk ketté egy burgonyát, az egyik darabot (a vágott felülettel lefelé) szúrjuk egy villára. A forró rostélyt dörzsöljük végig a fél burgonyával. A hő a keményítőt kivonja a burgonyából, ami aztán egy tapadásmentes réteget képez a rostélyon.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!