A porszívó választás szempontjai

A tavalyi év során hatályon kívül helyezték a porszívók energiacímke szerinti besorolását. Amiért ez a praktikus információszerzési lehetőség megszűnt, összegyűjtöttünk néhány olyan szempontot, amit érdemes figyelembe venni vásárlás előtt, ha már felmerült bennünk a nagy kérdés: milyen porszívót vegyünk?

Porszívó - Praktiker

Porszívók típusai

A porszívók piacán kétségtelenül számos típus és modell érhető el, már csak egy konkrét fajtát kiválasztani is komoly kihívás. Szerencsére már sok porszívó teszt is hozzáférhető a világhálón, de mielőtt konkrét modellt választunk, szerencsés végiggondolni, hogy pontosan mire is használnánk a gépet.

Hatalmas terek vagy egy nagy lakás takarításához keresünk porszívót? Akkor egy nagy teljesítményű, 1200 Wattos porszívó kell nekünk! Kisebb szobákon akarunk a géppel néha-néha gyorsan végigszaladni? Egy rúd porszívó pont megfelelő ennek a célnak. A nappali kanapéja vagy éppen a konyhai asztal tisztán tartása a cél? A morzsaporszívó pont erre lett kitalálva! Ha pedig úgy akarunk takarítani, hogy nem mi végezzük a munkát – akkor vigyázó tekintetünket vessük a jövőbe, és vásároljunk egy robotporszívót!

Fontos szempontok a porszívó választáshoz

Habár az első bekezdésben említett energiacímke kikerült a forgalomból, a gyártókra vonatkozó mérési szempontok megmaradtak: motorteljesítmény, porfelszívási képesség szőnyegen és keménypadlón, porkibocsátás és zajszint. Ezek közül a teljesítményt továbbra is fel kell tüntetni, a zajszintet pedig „élesben” is leellenőrizhetjük a boltokban. Na, de mi a helyzet a többivel?

A porfelszívási képességet például sok esetben befolyásolhatja, hogy porzsákos vagy porzsák nélküli porszívót választunk – a porzsák nélküli modellek teljesítménye például jelentősen csökkenhet a tartály telítettségével arányosan, éppen ezért azzal is számoljunk, hogy a porzsák nélküli porszívók tartályát sűrűbben célszerű üríteni.

Ami viszont talán a legfontosabb szempont mind közül: a porkibocsátás, hiszen ez nemcsak egy technikai adat, hanem életminőségünkre is hatással lehet. Minden esetben figyeljünk, hogy milyen szűrőbetéttel van ellátva a porszívó, hiszen ami levegőt a gép felszív, azt vissza is juttatja a szobába. Korántsem mindegy, hogy a poron kívül mi marad még „odabent”. A szűrők kategóriájában a HEPA filter a legjobb, ami eltávolítja a 99%-át a 0,3 mikron és annál nagyobb méretű poroknak, allergéneknek, mikrobáknak és baktériumoknak.

Tipp: Hogyan óvjuk meg a porszívónkat?

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!